Φωτογραφικό οδοιπορικό των Αράβων της Μεσογείου στο Μουσείο Μπενάκη

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012 12:26

Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στις χώρες όπου εγκαταστάθηκαν οι 'Αραβες και βρέχονται από τη Μεσόγειο, παρουσιάζεται στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. (Φωτογραφία: Ντόρα Μηναΐδη.)

A- A A+

Ο φωτογραφικός περίπλους «Οι Αραβες στη Μεσόγειο», απαθανατισμένος από τον φακό της Ντόρας Μηναΐδη και της Μαρίας Φακίδη, παρουσιάζεται από σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη - Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Αγίων Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Αθήνα).

Η έκθεση αποτελεί ένα φωτογραφικό ταξίδι στις χώρες της Μεσογείου, οι οποίες κατοικήθηκαν από τους Άραβες, συνθέτοντας ταυτόχρονα μία ιστορική καταγραφή, καθώς οι πόλεμοι και οι εσωτερικές διαμάχες στις χώρες της αραβικής άνοιξης καθιστούν τη διαδρομή δύσκολη έως και αδύνατη.

Με κυρίαρχη την παρουσία του ντόπιου ανθρώπινου στοιχείου -με εικόνες, όπως οι μαντηλοφορούσες νεαρές μουσουλμάνες στην παραλία της Αλεξάνδρειας ή η γυναίκα που θηλάζει το παιδί της μέσα στα ερείπια- το φωτογραφικό οδοιπορικό ακολουθεί την πορεία εγκατάστασης των Αράβων, μέσα από τις διόδους της ιστορίας, εκεί, όπου αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά ερείπια, μαζί με βυζαντινά κατάλοιπα, «συνομιλούν» με τα αραβικά μνημεία, αναμιγνύοντας φυλές, λαούς και πολιτισμούς.

Φωτογραφία: Μαρία Φακίδη.

Η Συρία και η Ιορδανία χαρίζουν στον φωτογραφικό φακό εικόνες από τις βυζαντινές πολιτείες και τη συνάντησή τους με τα αραβικά παλάτια και τα κάστρα, τη ρωμαϊκή Παλμύρα με τις ερειπωμένες χριστιανικές εκκλησίες, καθώς και την αραβική Πέτρα των αρχαίων Ναβαταίων στην έρημο του Γουάντι Ρουμ.

Η αφρικάνικη ακτή της Μεσογείου, η Λιβύη και το Μαρόκο εναποθέτουν στην κάμερα τις ελληνορωμαϊκές πόλεις Σαμπράθα και Leptis Magna, τη βυζαντινή Απολλωνία με τους βερβερίνικους οικισμούς και τις κάσμπες.

Από τις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου αποτυπώνονται οι βυζαντινοαραβικές εκκλησίες στο Παλέρμο της Σικελίας και το αραβικό παλάτι της Αλάμπρα στη Γρανάδα.

Οι καλλιτέχνιδες

Η Ντόρα Μηναΐδη και η Μαρία Φακίδη σπούδασαν τεχνική και αισθητική φωτογραφίας, και φωτογραφίζουν από το 1978. Ξεκινώντας με εκθέσεις ασπρόμαυρης φωτογραφίας, στη συνέχεια ασχολήθηκαν με την ταξιδιωτική φωτογραφία, η οποία συνδυάζει τις δύο μεγάλες τους αγάπες, τα ταξίδια και τη φωτογραφία.

Το 1988, άρχισαν μια σειρά εκδόσεων με θέματα από τον ελλαδικό χώρο και τον ευρύτερο ελληνισμό σε χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, από τις οποίες ξεχώρισαν τα αφιερώματα στον Πόντο και την Ανατολία, την Κωνσταντινούπολη, την Καππαδοκία, τη Συρία, τη Μεγάλη Ελλάδα, τα κάστρα της Πελοποννήσου και της Κρήτης, την Ιωνία, την Κηφισιά, τη Θράκη και τα παζάρια της Ανατολής. Η έκθεση τους, «Οι Άραβες στη Μεσόγειο», παρουσιάστηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, τον Νοέμβριο του 2011.

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη – Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Αγίων Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Αθήνα, τηλ.: 210 3251311.

Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαΐου - 16 Σεπτεμβρίου. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 9.00 - 15.00, Τετάρτη: 9.00 - 21.00, Δευτέρα: κλειστά.

Προτεινόμενα για εσάς