Μήνυμα για τήρηση των δεσμεύσεων έστειλαν και πάλι στη χώρα μας Γαλλία και Γερμανία, με το Βερολίνο πάντως αυτή τη φορά να χρησιμοποιεί πολύ ήπιους τόνους, συγκριτικά με τις σκληρές δηλώσεις των προηγούμενων ημερών.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με το Γάλλο ομόλογό του κατά την πρώτη επίσκεψή του στο Βερολίνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας γαλλικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στη νομισματική ένωση, απηχώντας και τις απόψεις του Γάλλου ομολόγου του Πιερ Μοσκοβισί. Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης, η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Όμως, ο κ. Μοσκοβισί συμπλήρωσε: «Όλοι πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει θέση στην ευρωζώνη, όμως η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
Πρόσθεσε ακόμη πως η Ευρώπη πρέπει να στείλει το μήνυμα για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης στην Ελλάδα σε μια στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει βίαιη ύφεση. «Πρέπει να στείλουμε μήνυμα ενθάρρυνσης», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Γαλλία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της από το 2013 και θα εξισορροπήσει και πάλι τον προϋπολογισμό της το 2017 όπως έχει ήδη υποσχεθεί.
Ο Γάλλος υπουργός επανέλαβε ότι το Παρίσι έχει την πρόθεση να βάλει στο τραπέζι όλες τις δυνατές λύσεις για την προώθηση της ανάπτυξης εντός της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, οι δύο υπουργοί μίλησαν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη στήριξη στις επενδύσεις.
Ο Μοσκοβισί επανέλαβε τις προτάσεις που έχει κάνει ο Ολάντ για ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καλύτερη κινητοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων και επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Στην ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα των ευρωομολόγων, για τα οποία διαφωνεί η Γερμανία, ο Μοσκοβισί είπε ότι «έγινε συζήτηση αλλά ο καθένας κράτησε τη γνωστή στάση του».
Ομπάμα: Όλοι στη G8 θέλουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη
Όλοι στη Σύνοδο των G8 εξέφρασαν την επιθυμία τους να δουν την Ελλάδα να παραμένει στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο του NATO στο Σικάγο.
Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της επανακεφαλοποίησης των τραπεζών στην Ευρώπη και σημείωσε ότι χρειάζονται «τείχη προστασίας» για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.
Σημείωσε ότι η ευρωζώνη πιστεύει ότι η κατάσταση είναι ακόμα πιο επείγουσα σήμερα από ό,τι ήταν 2,5 χρόνια πριν.
Κομισιόν: Υπό προϋποθέσεις η έκδοση ευρωομολόγων
Στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παρέπεμψε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Αμαντέου Αλταφάζ ερωτηθείς αν η Κομισιόν θα υποστηρίξει την έκδοση ευρωομολόγων ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 23 Μαΐου. Οπως είπε, είναι θέμα πολιτικής απόφασης των κρατών-μελών της ευρωζώνης.
«Προϋπόθεση για το ευρωομόλογο», πρόσθεσε, «είναι ο στενός συντονισμός των οικονομικών πολιτικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης».
Ο εκπρόσωπος τόνισε πάντως ότι «τα ευρωομόλογα είναι μέρος της απάντησής μας στην κρίση» και στη συνέχεια παρέπεμψε στη δήλωση του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν στις 17 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με την οποία, το ευρωομόλογο προϋποθέτει την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Όπως σημείωσε ο κ. Αλταφάζ, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η πορεία προς τη δημοσιονομική σύγκλιση.
Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει σενάρια σύμφωνα με τα οποία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με πόρους του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ESM), ούτως ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα κρατικά χρέη, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι οποιαδήποτε ενίσχυση από τον ESM συνδέεται με προγράμματα οικονομικής προσαρμογής.
Επιμένει κατά των ευρωομολόγων το Βερολίνο
Την αντίθεση του Βερολίνου στην έκδοση ευρωομολόγων επανέλαβε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. «Τα ευρωομόλογα δεν είναι ένα φάρμακο για να λυθεί αυτή η κρίση», δήλωσε ο Γκέοργκ Στράιτερ στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση τα απορρίπτει».
Όπως σημείωσε, προτεραιότητα είναι να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά των κρατών.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να επαναφέρει την πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγων στην άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, εντείνοντας τις πιέσεις προς τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Ανώτατοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας έθεσε το θέμα της συλλογικοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην συνεδρίαση του G8 το σαββατοκύριακο και ότι θα το εγείρει εκ νέου στην συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.
Η πρότασή του αναμένεται να βρει σύμφωνους τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και την Κομισιόν, που υποστήριξε εξαρχής την ιδέα.
Προτάσεις Ρόμπεϊ για τα θέματα συζήτησης στη Σύνοδο
Πάντως και στην επιστολή του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν στους «27» εν όψει της Συνόδου, δεν γίνεται αναφορά στο θέμα του ευρωομολόγου. Στην επιστολή του ο κ. Ρόμπεϊ αναφέρεται στη στρατηγική για την ανάπτυξη την οποία θα πρέπει να προωθήσει η ΕΕ και τονίζει πως στόχος της Συνόδου δεν είναι να υπάρξουν συμπεράσματα ή να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά να υπάρξει η καλύτερη δυνατή πολιτική προετοιμασία, ώστε να ληφθούν αποφάσεις στην τακτική Σύνοδο του Ιουνίου.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτείνει οι συζητήσεις των «27» να επικεντρωθούν σε τέσσερα βασικά ζητήματα:
Πρώτον, θα πρέπει να υπογραμμιστεί η ανάγκη εφαρμογής υγιών εθνικών οικονομικών πολιτικών οι οποίες αποτελούν τον «ακρογωνιαίο λίθο» μιας φιλικής προς την ανάπτυξη στρατηγικής δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε να αποφεύγονται μακροοικονομικοί εκτροχιασμοί.
Δεύτερον, θα πρέπει να προωθηθούν ευρωπαϊκές πολιτικές με προστιθέμενη αξία, όπως το πρόγραμμα για την Ενιαία Πράξη Εσωτερικής Αγοράς με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας και στην προώθηση της κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα.
Τρίτον, θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα προς όφελος της χρηματοδότησης της οικονομίας. Ο κ. Ρομπάι αναφέρεται ιδιαίτερα στην ανάγκη μεγαλύτερης κινητοποίησης της ΕΤΕπ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής με αύξηση των κεφαλαίων και ενίσχυση των χρηματοδοτικών εργαλείων (π.χ. τη χρηματοδοτική διευκόλυνση για τον επιμερισμό κινδύνου και εγγυήσεις δανείων για τις Μεταφορές). Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει ακόμη τη σημασία να δρομολογηθεί η πιλοτική φάση των ομολόγων για τα έργα και οι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ να κατευθύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό προς την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική σύγκλιση. Παράλληλα, παρά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών, επιμένει στην ανάγκη να διεξαχθεί συζήτηση και για το θέμα της υιοθέτησης φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Τέταρτον, θα πρέπει να αποφασιστούν μέτρα με στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Ο Χ. Ρομπάι τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις επενδύσεις και να υπάρχει καλύτερος συντονισμός των πολιτικών απασχόλησης.
Ο Χ. Ρομπάι καταλήγει τονίζοντας ότι το δείπνο εργασίας θα ολοκληρωθεί με συζήτηση επί των πρόσφατων εξελίξεων στην ευρωζώνη.
Ασμουσεν: «Όχι» σε επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου
Εν τω μεταξύ, κατά της επαναδιαπραγμάτευσης ή της χαλάρωσης του δημοσιονομικού συμφώνου τάσσεται το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γεργκ Ασμουσεν, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει αντ' αυτού να ενισχυθεί με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.
Σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ χαρακτήρισε «λάθος» το δίλλημα ανάπτυξη ή λιτότητα. «Τα χρειαζόμαστε και τα δύο», είπε, αν και υπογράμμισε την ανάγκη για δημοσιονομική ενοποίηση και μεταρρυθμίσεις.
«Το δημοσιονομικό σύμφωνο μπορεί να συμπληρωθεί με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης. Αυτό έχει νόημα να γίνει ενισχυτικά, αλλά το δημοσιονομικό σύμφωνο δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί ή να χαλαρώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γεργκ Ασμουσεν.
Τόνισε επίσης ότι τα μη συμβατικά μέτρα της ΕΚΤ είναι προσωρινής φύσεως και μπορούν να αποσυρθούν ανά πάσα στιγμή, αν ανακύψουν ανοδικοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο