Ο περασμένος Ιούλιος ήταν για τις Ηνωμένες Πολιτείες ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί από το 1895, όταν άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Ιουλίου του 1936. Ειδικοί αποδίδουν την εξέλιξη στην παρατεταμμένη ξηρασία σε συνδυασμό με τις συνέπειες της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), στις 48 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες -εκτός από την Αλάσκα και τη Χαβάη- η μέση θερμοκρασία τον Ιούλιο ήταν 25,3 βαθμοί Κελσίου, δηλαδή υψηλότερη κατά 1,8 βαθμούς σε σχέση με το μέσο όρο του 20ού αιώνα. Η διαπίστωση δεν προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες, αφού οι επτά πρώτοι μήνες του έτους ήταν οι θερμότεροι συνεχόμενοι που έχουν καταγραφεί ποτέ.
«Όταν επικρατεί υγρασία, [ο Ιούλιος] τείνει να είναι ψυχρότερος, ενώ όταν επικρατεί ξηρασία, τείνει να είναι θερμότερος», λέει στο National Geographic ο Κέβιν Τρένμπερθ της NOAA αναφερόμενος στις συνθήκες ξηρασίας που επικρατούν στις περισσότερες πολιτείες. Αυτό, εξηγεί, δημιουργεί έναν «ισχυρό κύκλο ανατροφοδότησης» καθώς «η ξηρασία γεννά ξηρασία και η ξηρασία προκαλεί καύσωνα».
Ο Τρένμπερθ είναι πεπεισμένος ότι για το ρεκόρ ζέστης του Ιουλίου δεν ευθύνεται μόνο η φυσική μεταβλητότητα του κλίματος, με δεδομένο το θερμό εξάμηνο που προηγήθηκε. «Η παγκόσμια υπερθέρμανση εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων ύψωσε το κεφάλι της με τρόπο τέτοιο που συνιστά ισχυρή προειδοποίηση για το μέλλον.»
Σύμφωνα με τη NOAA, πάνω από το 60% της αμερικανικής επικράτειας βιώνει συνθήκες «μέτριας ή εξαιρετικής» ξηρασίας, μια αύξηση της τάξεως του 7% σε σχέση με τα τέλη του Ιουνίου. Γεωργία και κτηνοτροφία έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα, ενώ αυξημένος είναι και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών στις περισσότερες πολιτείες. Η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι πυρκαγιές του Ιουλίου έκαψαν πάνω από 8 εκατομμύρια στρέμματα γης, έκταση μεγαλύτερη κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια στρέμματα από το μέσο όρο.
Τα δεδομένα της NOAA ανακοινώνονται στον απόηχο της δημοσιοποίησης, τη Δευτέρα, έκθεσης ινστιτούτου της NASA, που συνδέει τις όλο και υψηλότερες θερινές θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή, προειδοποιώντας ότι σύντομα όλα αυτά θα θεωρούνται φυσιολογικά.