Προτείνουν ψεκασμό των νεφών για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012 13:21
UPD:13:21

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήττονται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών, ομάδα ερευνητών επανέφερε μία από τις φαινομενικά «τρελές» μεθόδους που, εάν εφαρμόζονταν σε μεγάλη κλίμακα, θα μπορούσαν ίσως να συμβάλουν στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής: τους ψεκασμούς πάνω από τον ωκεανό.

A- A A+

Η ιδέα δεν είναι εντελώς καινούρια. Επιστήμονες έχουν τα τελευταία χρόνια προτείνει μια σειρά από φαινομενικά «τρελές» μεθόδους που, εάν εφαρμόζονταν σε μεγάλη κλίμακα, θα μπορούσαν ίσως να συμβάλουν στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Τέτοιες μέθοδοι είναι εξ ορισμού αμφιλεγόμενες, όμως καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήττονται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών, ομάδα ερευνητών επανέφερε μία από αυτές: τους ψεκασμούς πάνω από τον ωκεανό.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον περιγράφουν το προτεινόμενο πείραμα γεωμηχανικής στην επιθεώρηση Philosophical Transactions of the Royal Society. Χρησιμοποιώντας πλοία ή φορτηγίδες, θέλουν να ψεκάσουν με αλατόνερο πάνω από τον ωκεανό, με σκοπό τα σταγονίδια να σχηματίσουν σύννεφα, τα οποία θεωρητικά θα αντανακλούσαν περισσότερο ηλιακό φως πίσω στο Διάστημα, χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία της Γης.

Σε πρώτη φάση, το πείραμα θα πραγματοποιηθεί σε μικρή κλίμακα, ώστε οι επιστήμονες να μπορέσουν με τη βοήθεια αεροσκαφών να μελετήσουν τα χαρακτηριστικά των σωματιδίων, τη διασπορά τους στον αέρα και το σχηματισμό των νεφών. Έπειτα, φιλοδοξούν να επιστρατεύσουν περισσότερα πλωτά σκάφη προκειμένου να καλύψουν μια θαλάσσια λωρίδα μήκους 100 χιλιομέτρων δημιουργώντας μεγάλα σύννεφα, τα οποία λένε ότι θα παρατηρήσουν με δορυφόρους.

«Φαίνεται ότι εάν χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερες ποσότητες μικρότερων σταγονιδίων, θα καλύψουμε ακόμη πιο μεγάλες επιφάνειες, κάτι που σημαίνει ότι τα σύννεφα θα στείλουν πίσω στο διάστημα περισσότερο ηλιακό φως», εκτιμά ο Ρομπ Γουντ από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, βασικός συντάκτης της έκθεσης. Είναι αισιόδοξος ότι το ενδιαφέρον για ένα τέτοιο πείραμα θα είναι αρκετά έντονο ώστε η επιστημονική ομάδα να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση, τουλάχιστον για την πρώτη φάση.

Ξέρει ότι τέτοιου είδους απόπειρες επέμβασης στο κλίμα - έστω και σε τοπικό επίπεδο- θεωρούνται αμφιλεγόμενες, όμως δεν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους θέλουν να μελετήσουν στην πράξη τη γεωμηχανική. Όπως λέει είναι προτιμότερο «η ιδέα να δοκιμαστεί από υπεύθυνους επιστήμονες παρά από ομάδες που μπορεί να έχουν συμφέροντα στην απόδειξη της επιτυχίας» τέτοιων μεθόδων.

Ο Γουντ τονίζει πάντως ότι, ακόμη κι αν αποδειχθούν επιτυχείς, οι τεχνικές γεωμηχανικής δεν αποτελούν πανάκεια, αλλά μια «γρήγορη, προσωρινή λύση». Στην έκθεσή τους άλλωστε, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι θα κινηθούν με ιδιαίτερη προσοχή, έχοντας πρώτα βεβαιωθεί ότι η τεχνολογία είναι ασφαλής και αφότου υπάρξει μια διεθνής συμφωνία που θα δίνει το «πράσινο φως» για δοκιμές.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που σύννεφα έχουν βρεθεί... στο στόχαστρο επιστημόνων, όμως οι περισσότερες προσπάθειες αποσκοπούσαν στην πρόκληση ή στην αποτροπή βροχόπτωσης, όπως έγινε πριν από τέσσερα χρόνια στο Πεκίνο, όταν η Κίνα ήθελε πάση θυσία να αποτρέψει μια βροχή κατά τις τελετές έναρξης ή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή