Το -μοναδικό στην Ελλάδα- Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών, αποτελώντας μια συνάντηση πολιτιστικών φορέων με έμφαση στη Χαρακτική και τις εκτυπώσεις, με δημιουργίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επανέρχεται με τη δεύτερη έκδοσή του, που θα διαρκέσει από σήμερα έως την 28η Οκτωβρίου.
Διάσπαρτο στο κλεινόν άστυ
Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων θα διεξαχθεί σε όλη την Αθήνα, σε διάφορα σημεία της πόλης, με εκθέσεις, παρουσιάσεις, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και ανοικτά εργαστήρια καλλιτεχνών, περιλαμβάνοντας περισσότερα από 500 έργα διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.
Εργο του Χαράλαμπου Δερμάτη.
Η επίσημη έναρξη του πραγματοποιήθηκε στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο), την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, με τα εγκαίνια των εκθέσεων "Λουμπόκ: η ρωσική λαϊκή ξυλογραφία και η σύγχρονη εκδοχή της" από τη Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και "CY Print it" της καλλιτεχνικής εταιρείας "Κύπριοι Χαράκτες".
Eνας διεθνής εικαστικός διάλογος
Με σκοπό να αναδείξει την ελληνική χαρακτική -μέσα από τις προτάσεις και τις ποικίλες δυνατότητες, που προσφέρει η σύγχρονη χαρακτική τέχνη- και την εξέλιξή της σε διεθνές επίπεδο, το Φεστιβάλ προσφέρει γόνιμο έδαφος, για να δημιουργηθεί ένας διεθνής εικαστικός διάλογος, γύρω από τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις της σύγχρονης χαρακτικής, σε αισθητικό και τεχνικό επίπεδο.
«Ενας Αυστριακός πήγε στο Ρατζιβίλι και έπεσε πάνω στο δικράνι μιας αγρότισσας», Καζιμίρ Μαλέβιτς, Πατριωτική αφίσα κατά των Αυστριακών, 1914-1915.
Με εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις, στο Φεστιβάλ συμμετέχουν: η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, το Ινστιτούτο Θερβάντες, o Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο, η Alpha Bank, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, το Ίδρυμα Πολιτισμού Παναγιώτης Γιαννάκος - Xotaris, το Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, το Νομισματικό Μουσείο, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, το Εργαστήριο Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η καλλιτεχνική εταιρία "Κύπριοι Χαράκτες", η ομάδα "Dictum Factum", η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, η Πρεσβεία της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Αθήνα καθώς και ομάδες Ελλήνων και ξένων χαρακτών.
«Α, ο Σουλτάνος κάθισε στο λιμάνι και όλα τα βαπόρια αναποδογύρισαν», Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Πατριωτική αφίσα κατά των Τούρκων, 1914-1915.
Πληροφορίες
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα λειτουργούν για το κοινό οι τηλεφωνικές γραμμές πληροφοριών: 210 6421881 και 210 6421890.