Αντ. Σαμαράς: Ψήφος για την παρουσία μας στο ευρώ

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή
Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2012 21:08
UPD:08/11/2012 01:39

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως πως πρόκειται για τα τελευταία επώδυνα μετρα, δηλαδή μειώσεις, μισθών και συντάξεων.

A- A A+

Δραματικούς τόνους εν όψει τις ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Σήμερα ψηφίζουμε για το αν θα διασφαλίσουμε την παρουσία μας στην Ευρωζώνη, σήμερα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα αφεθούμε στην απόλυτη χρεοκοπία και αν θα επιστρέψουμε στη δραχμή ή αν θα βγούμε από την κρίση ενωμένοι», είπε ο Πρωθυπουργός ενώ έβαλε στο στόχαστρό του το ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει.

Όπως είπε, το Κοινοβούλιο βρίσκεται μπροστά στην πιο κρίσιμη απόφαση που πρέπει να πάρει εδώ και 37 χρόνια, ενώ μίλησε για μέτρα που είναι «σωστά», αναφερόμενος στις διαρθρωτικές αλλαγές και για μέτρα που είναι «άδικα», κάνοντας αναφορά στις περικοπές μισθών και συντάξεων.

Πρόσθεσε όμως πως «και τα σωστά και τα άδικα είναι συμβατικές υποχρεώσεις που ήδη έχει αναλάβει η χώρα». Eπανέλαβε πάντως πως πρόκειται για τα τελευταία επώδυνα μετρα, δηλαδή μειώσεις, μισθών και συντάξεων.

Όπως είπε, για να σωθεί ένας λαός, πρέπει να το θέλει ο ίδιος και για να τον εμπιστευθούν οι όποιοι σύμμαχοι πρέπει ο ίδιος να είναι ενωμένος προς τα μέσα και αξιόπιστος προς τα έξω.

Πέρα από τη μάχη της αξιοπιστίας, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μάχη για την ανάκαμψη.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Επισημαίνοντας την αξία της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ., είπε ότι από τα 31,5 δισ. ευρώ, μόνο τα 3,2 δισεκ. θα επιστρέψουν στους δανειστές ως τοκοχρεολύσια ενώ, άμεσα, θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να σωθεί τραπεζικό σύστημα και να ενισχυθεί η ρευστότητα. Διαβεβαίωσε ακόμη πως θα προχωρήσει η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους που θα ζεστάνει την αγορά.

Με τη σωτηρία του τραπεζικού συστήματος θα απομακρυνθεί η αβεβαιότητα, θα επιστρέψουν οι καταθέσεις, θα υπάρξει ρευστότητα και έτσι θα σωθούν θέσεις εργασίας και για πρώτη φορά θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις στην επόμενη φάση, συμπλήρωσε.

Επιπλέον, είπε ότι θα απομακρυνθεί οριστικά η «δραχμοφοβία» και θα αλλάξει την ψυχολογία ώστε να υπάρξει στροφή των επενδυτών στην Ελλάδα.

Όλα αυτά, συνέχισε, είναι μια αληθινή επανάσταση. Επανάσταση δεν είναι τα πύρινα συνθήματα και οι άναρθρες κραυγές. Επανάσταση είναι η ανατροπή όσων κρατούσαν τη χώρα πίσω, η κατάργηση όσων προνομίων απομυζούσαν τον εθνικό πλούτο, τόνισε.

Για ακόμα μία φορά, επανέλαβε πως στη δανειακή συμφωνία υπάρχει για πρώτη φορά ρήτρα να είναι αυτά τα μέτρα τα τελευταία επώδυνα που αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων και όποια πρόσθετη διόρθωση χρειαστεί στο μέλλον, θα προκύψει από πάταξη της φοροδιαφυγής και από μείωση της δημόσιας σπατάλης.

Πάντως ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η υπερψήφιση των μέτρων επισφραγίζειτην αξιοπιστία της Ελλάδος και βοηθά τη χώρα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάκαμψης.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ένταση που προκάλεσε νωρίτερα η τροποποίηση του υπουργείου Οικονομικών για τους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής, αφήνοντας αιχμές κατά κομμάτων που «χαϊδεύουν αυτιά ... ψαρεύοντας ψήφους».

Καταλήγοντας ευχαρίστησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ για τη στήριξή τους, αλλά και τον ελληνικό λαό. «Εδώ και τέσσερις μήνες, από την ώρα που ανέλαβε η τρι-κομματική κυβέρνησή μας, αλλάζουμε τα πάντα: τρέχουμε να υλοποιήσουμε δεσμεύσεις, να σπάσουμε την απομόνωση στο εξωτερικό, να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στο εσωτερικό, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας, να διαπραγματευθούμε μια διέξοδο με Ανάκαμψη. Να βρούμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις. Να σωθούν θέσεις εργασίας», υπογράμμισε.

Αλ. Τσίπρας: Ο λαός θα επιβάλλει εκλογές

Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι συνεχίζει «τον καταστροφικό εκβιασμό για την επιστροφή στη δραχμή» ενώ έκανε λόγο για «το λόμπι του Μνημονίου».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Παράλληλα σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει τη λογική τού «θα κάνουμε ό,τι μας ζητήσουν αρκεί να μη θυμώσουν και μας πετάξουν έξω από την Ευρωζώνη» και πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη δεν μας κρατάνε από φιλανθρωπία αλλά από ανάγκη, διότι και η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, η λογική της υπαναχώρησης στα αιτήματα της τρόικας θα οδηγήσει στη δημιουργία ειδικού λογαριασμού για να πληρώνονται πρώτα οι δανειστές.

Χαρακτηρίζοντας το πολυνομοσχέδιο λαιμητόμο, προέβλεψε πως μέχρι το Φεβρουάριο η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να φέρει νέα μέτρα αν περάσουν αυτά τα μέτρα. «Δική μας ευχή είναι να μην περάσουν τα μέτρα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως το ίδιο το μεσοπρόθεσμο προεξοφλεί την αποτυχία του.

Καταλήγοντας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «ο λαός θα επιβάλει εκλογές για να σωθεί η χώρα».

Ευ. Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει σε πολιτικές αθλιότητες

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής, κατηγορώντας τον για φτήνια και ένδεια πολιτικών επιχειρημάτων.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Αναφερόμενος στον Κώστα Βαξεβάνη, τον οποίο χαρακτήρισε ως προστατευόμενο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει σε πολιτικές αθλιότητες στις οποίες εγκλωβίζεται ενώ υποστήριξε πως δίνεται μάχη ανάμεσα στο μέλλον και στην εμμονή με το παρελθόν.

Μιλώντας για τον Αλέξη Τσίπρα και το αίτημά του για εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν απευθύνεται στο λαό αλλά προσπαθεί να επιλύσει τον εσωτερικό διχασμό του κόμματός του.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται με όρους κηδείας γιατί επενδύει πολιτικά στον θάνατο της χώρας, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, χρησιμοποιείται από κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες βιώνουν την κρίση και δίνουν τη μάχη της οπισθοφυλακής.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έπαιξε το παιχνίδι της δημαγωγίας. «Ας αναλογιστούν όλοι τι θα συνέβαινε αν το ΠΑΣΟΚ δεν σήκωνε και πάλι το βάρος των αποφάσεων στην κυβέρνηση συνεργασίας«, σημείωσε και πρόσθεσε ότι ήταν λάθος το 2010 η πολιτική επιλογή του μοναχικού δρόμου καθώς το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία στο πρώτο μνημόνιο.

Στο σημείο αυτό χαρακτήρισε λάθος τη συγκρότηση του λεγόμενου αντιμνημονιακού μετώπου το 2010 από τη ΝΔ μέχριν τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή.

Τέλος υπογράμμισε πως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν ταυτίζονται ούτε ιδεολογικά ούτε αξιακά αλλά συνεργάζονται γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση.

Φ. Κουβέλης: Θα ψηφίσουμε «παρών»

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης επανέλαβε στη δική του ομιλία πως η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει «παρών» στην αποψινή ψηφοφορία, τονίζοντας πως αυτή τη στάση υπαγορεύει η σταθερή θέση του κόμματος στα εργασιακά.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο κ. Κουβέλης εξήγησε τους λόγους της απόφασης αυτής επισημαίνοντας πως το κόμμα του είχε καταστήσει σαφές με απόλυτη πολιτική ειλικρίνεια ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει τα εργασιακά μέτρα. Μάλιστα διευκρίνισε πως η θέση αυτή παραμένει αμετακίνητη.

«Επιλέξαμε ήδη και δεν το αναιρούμε να υπάρξει κυβέρνηση να μην δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και να υπηρετήσουμε την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και το ευρώ και όχι την επιστροφή στη δραχμή. Αυτή η επιλογή μας παραμένει στο ακέραιο κι όποιος επιχειρεί να την συμψηφίσει με την σταθερή μας θέση να υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα, κάνει τουλάχιστον λάθος», ανέφερε ο κ. Κουβέλης.

Πρόταση Π. Καμμένου για μονομερή διαγραφή του χρέους

Την πρόταση για μονομερή διαγραφή του χρέους επανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων μιλώντας απόψε στη Βουλή. «Δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε χωρίς τη διαγραφή του επονείδιστου χρέους. Να κάνουμε "κούρεμα" του χρέους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στους τραπεζίτες τοκογλύφους της Ευρώπης, που εκμεταλλεύτηκαν την Ελλάδα και ανέβαζαν το επιτόκιο πέντε και έξι τοις εκατό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Όπως προέβλεψε ο κ. Καμμένος η Ελλάδα δεν θα πάρει τη δόση στις 16 Νοεμβρίου ενώ κάλεσε τον Πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: «Το χρέος είναι ή όχι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο; Έχει δίκιο η Μέρκελ και η πολιτική που επιβάλλουν στην κυβέρνηση οι τραπεζίτες ή ο κ. Ομπάμα και η κ. Λαγκάρντ που λένε ότι δεν είναι διαχειρίσιμο; Είναι η επιμήκυνση το δώρο των 10 δισ. ευρώ που θα δοθούν για την επαναγορά ομολόγων που έχουν λήξει;».

Τέλος ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να απαντήσει αν προωθείται λύση στο Σκοπιανό με την παραχώρηση του όρου Μακεδονία και να εξηγήσει αν δρομολογείται η εξαγορά της πτωχευμένης Θράκης.

Αλ. Παπαρήγα: Με τα μέτρα αυτά δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση

Για μέτρα πολιτικής βαρβαρότητας και επιλεκτική ευαισθησία στις πτέρυγες της Βουλής έκανε λόγο η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στην Ολομέλεια επί του πολυνομοσχεδίου για τα νέα μέτρα.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπήρξαν για την διάταξη που απέσυρε ο υπουργός Οικονομικών και αφορούσε τους υπαλλήλους της Βουλής, η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για καπηλεία ενώ επέκρινε τον Γιάννη Στουρνάρα γιατί έφερε αιφνιδιαστικά την τροπολογία προκειμένου όπως είπε, να καπηλευτεί και να διαιρέσει τους εργαζόμενους σε ρετιρέ και υπόγεια.

«Χύθηκαν απόψε και ειλικρινή και κροκοδείλια δάκρυα. Περίσσεψε η αγανάκτηση που μεταφέρθηκε εδώ στη Βουλή», σημείωσε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε πως η βαρβαρότητα των μέτρων έχει καινούρια στοιχεία πιο έντονα. «Η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι είναι πιο έντονη και ενιαία. Κανείς δεν θα μείνει απέξω από τις περικοπές», συμπλήρωσε.

Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι όντως η κυβέρνηση με το μνημόνιο αφαιρεί παροχές και κατακτήσεις που είχε παραχωρήσει σε ορισμένα τμήματα εργαζομένων ενώ έκανε λόγο για «συμμαχίες που σπάνε» αλλά και εργατική αριστοκρατία που αναζήτησε και βρήκε πολιτική στέγη σε διάφορα κόμματα και κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει την αντιπαράθεση του 1989 μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ Εμείς όμως ποτέ δεν συμφωνήσαμε στο διαχωρισμό των εργαζομένων σε ρετιρέ και κατώτερα, γιατί αυτή η πολιτική απέβλεπε στη διαίρεση τους», σημείωσε.

Ακόμα, η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι όταν μιλά για δύο άκρα, εξισώνει τον φασισμό με τον κομμουνισμό και πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία σχέση η Χρυσή Αυγή με την κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Επικριτική ήταν και για τη στάση της ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να καταλάβει τον διαχωρισμό που κάνει με τα εργασιακά καθώς το πακέτο με τα μέτρα είναι ενιαίο.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Με τα μέτρα αυτά δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση. Κάνουμε ένα βήμα μπροστά πέντε πίσω. Εμείς αποκλείουμε το μείγμα αυτό της πολιτικής βαρβαρότητας», κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

Ν. Μιχαλολιάκος: Η Ελλάδα δεν πωλείται

Στη δική του παρέμβαση, που προηγήθηκε, ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νικόλαος Μιχαλολιάκος ασκησε σκληρή κριτική κατά των κομμάτων της συγκυβέρνησης, δηλώνοντας πως το κόμμα του καταψηφίζει τα μέτρα που, όπως είπε, οδηγούν σε περαιτέρω φτωχοποίηση τον Έλληνα.

Στη συνέχεια ο κ. Μιχαλολιάκος έκανε λόγο για δραματικές περικοπές στις Ένοπλές Δυνάμεις, επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν θέλει ούτε μια σφαίρα λιγότερη για να μην αποδυναμωθεί η Ελλάδα, ενώ έδωσε έμφαση στις περικοπές που γίνονται στις συντάξεις.

Ο κ. Μιχαλολιάκος κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά, ότι αθέτησε όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις όπως η αλλαγή του νόμου Ραγκούση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των λαθρομεταναστών, η διασφάλιση του ύψους των συντάξεων και η σκληρή διαπραγμάτευση.

Ακόμα, ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί, «πέρα από το φόβο της πείνας, να καλλιεργήσει και το φόβο στον ελληνικό λαό του εμφυλίου πολέμου μεταξύ των δύο άκρων, της Χρυσής Αυγής και της Αριστεράς».

Καταλήγοντας πάντως τόνισε πως η Ελλάδα δεν πωλείται και ο ελληνικός λαός δεν υποτάσσεται.

ΥΠΟΙΚ: Υποχρέωση, αλλά και αναγκαιότητα

Παίρνοντας το λόγο μετά τη θύελλα που προκλήθηκε στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε στις θέσεις του τονίζοντας: «Δεν δέχομαι από τη μία να παίρνω σκληρά μέτρα που βαρύνουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες και από την άλλη να αποδέχομαι προνομιακά καθεστώτα πολλών ταχυτήτων». Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ξεκαθάρισε ότι για εκείνον η ένταξη όλων των ταμείων στον ΕΟΠΠΥΥ είναι εκ των ων ουκ άνευ. «Η χώρα δεν αντέχει άλλο το διαχωρισμό σε πατρίκειους και πληβείους», είπε ο κ. Στουρνάρας και εξέφρασε τη λύπη του που η αξιωματική αντιπολίτευση αποδέχεται καθεστώτα πολλών ταχυτήτων, όπως υποστήριξε.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής, ο υπουργός υπογράμμισε ότι αποτελεί υποχρέωση που επιβάλλει το πρόγραμμα δανειακής στήριξης της χώρας αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και αδήριτη αναγκαιότητα.

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε τη δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016 και ανέφερε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις αντιμετωπίζονται μια σειρά από στρεβλώσεις του παρελθόντος.

«Το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος και ότι θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει για την ανάπτυξη», είπε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε «η Βουλή θα λάβει σε λίγο αποφάσεις που έχουν κόστος για κάθε έναν από εμάς. Κανείς μας όμως δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά στην αγωνία ενός λαού που δοκιμάζεται. Αναμένουμε όμως και από την Ευρώπη, από αύριο κιόλας να δείξει την αλληλεγγύη της σε ένα κράτος που βιώνει μια βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή».

Ευνοϊκότερο καθεστώς για τους αναπήρους συνταξιούχους

Επί του περιεχομένου, νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ευνοϊκότερο καθεστώς για τους αναπήρους συνταξιούχους, ως προς το θέμα των μειώσεων των συντάξεων.

Συμφωνα με αυτό, εξαιρούνται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας καθώς και τα παιδιά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.

Εξαιρούνται οι βαριά ανάπηροι από τις μειώσεις των συντάξεων. Ειδικότερα, εξαιρούνται από τις μειώσεις όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω αναπηρίας αλλά και όσοι κατέστησαν ανάπηροι μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Εξακολουθεί να καταβάλλεται το εξωιδρυματικό επίδομα που λαμβάνουν ως δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας οι συνταξιούχοι που είναι απόλυτα ανάπηροι.

Οι πόροι για τις ανωτέρω εξαιρέσεις θα εξασφαλισθούν από τη διεύρυνση των κλιμακίων με περαιτέρω μειώσεις στις «υψηλές» συντάξεις. Ειδικότερα, προστίθεται ένα νέο κλιμάκιο στις μειώσεις των συντάξεων και εφεξής οι συντάξεις μεταξύ 2.000 έως 3.000 ευρώ θα υφίστανται μείωση 15% ενώ σε κάθε περίπτωση το ποσό που θα απομένει δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.800 ευρώ. Συντάξεις άνω των 3.000 μειώνονται κατά 20%. Σε κάθε περίπτωση όμως το ποσό που απομένει να υπολείπεται των 2.550 ευρώ.

naftemporiki.gr με πληφορορίες και από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή