Κάποτε καινοτομία θεωρούνταν τα laptops και τα netbooks, σήμερα «της μόδας» είναι τα tablets. Από τη Motorola Solutions προέρχεται μία ιδιαίτερη πρόταση σε έναν χώρο που ενδεχομένως να «δει» μεγάλη επιτυχία στο μέλλον: τους υπολογιστές κεφαλής.
Το HC1 δεν μπαίνει σε τσέπες ή σε γραφεία, ενώ δεν διαθέτει touchscreen, mouse και πληκτρολόγιο. Ο χρήστης το φορά στο κεφάλι του και το ελέγχει μέσω φωνητικών εντολών. Ο ιδιαίτερος αυτός «υπολογιστής κεφαλής» αναμένεται να κυκλοφορήσει προς πώληση κατά το επόμενο έτος.
Εμφανισιακά θυμίζει ένα κλασικό, μάλλον ογκώδες, headset τηλεφώνου. Η κύρια «μονάδα» του υπολογιστή τοποθετείται στα πλάγια του κεφαλιού, ενώ μία SVGA οθόνη βρίσκεται μπροστά από το πρόσωπο (ο χρήστης πρέπει να κοιτάξει ελαφρώς προς τα κάτω). Η ανάλυση είναι 800x600 και δίνει την εντύπωση ενός εικονικού πάνελ 15 ιντσών. Στην «καρδιά» του βρίσκεται ένας επεξεργαστής 800MHZ OMAP3730 dualcore, ενώ το λειτουργικό είναι τα Windows CE 6.0. Όπως είναι αναμενόμενο για μία τέτοια συσκευή, διαθέτει Wi-Fi. Διαθέτει 512 MB RAM μνήμη και 512 ΜΒ Flash.
Διαθέτει εξελιγμένη τεχνολογία αναγνώρισης φωνής, που επιτρέπει ακρίβεια 98-99% και λογισμικό «φυσικής γλώσσας», που υποστηρίζει έξι γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, ισπανικά, πορτογαλικά). Πέρα από τις φωνητικές εντολές, ο χρήστης μπορεί να το χειριστεί και με κινήσεις του κεφαλιού, οι οποίες γίνονται αντιληπτές μέσω αξελερόμετρου και ψηφιακής πυξίδας. Υποστηρίζεται μία ποικιλία επιλογών Bluetooth, ενώ μπορεί να συνδεθεί με περιφερειακές συσκευές- όπως μία ψηφιακή κάμερα, που θα μεταδίδει/ καταγράφει αυτά που βλέπει ο χρήστης- μέσω USB. Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο δίκτυο Wi-Fi, το HC1 μπορεί να συνδεθεί στο Ίντερνετ μέσω mobile hotspots ή συνδεόμενο μέσω Bluetooth με ένα smartphone το οποίο έχει πρόσβαση. To βάρος του ανέρχεται στα 750 γραμμάρια. Απευθύνεται σε χρήστες που εργάζονται σε περιβάλλοντα όπου απαιτείται να έχουν πρόσβαση σε περίπλοκα δεδομένα ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν τα χέρια τους, όπως μηχανικοί και εργαζόμενοι σε κατασκευές και αποθήκες, ενώ αναμένεται κάποια στιγμή να αναπτυχθούν ειδικές εφαρμογές για ιατρική χρήση.
Το κόστος του εκτιμάται πως θα κυμαίνεται γύρω στα 4.000 δολάρια.
Το HC1 θεωρείται ότι θα «παίξει» στον ίδιο χώρο που θα κινηθεί και το Glass της Google- αν και το μηχάνημα της Motorola προφανώς θα προσανατολίζεται σε πιο «σκληρή» χρήση.