Η ειρηνική επέλαση των ρομπότ

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 11:02
UPD:11:02

A- A A+

Δραπετεύοντας από τα επιστημονικά εργαστήρια, με σκοπό να επιδείξουν την τεχνολογία και τις ικανότητές τους, στρατιές από ρομπότ κάθε είδους ετοιμάζουν την ειρηνική επέλασή τους, για να μας γνωρίσουν και να τα γνωρίσουμε.

Μία συναρπαστική μύηση στης βασικές αρχές της ρομποτικής υπόσχεται η διαδραστική έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας, «Επέλαση των ρομπότ», που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου σήμερα, Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, η γεμάτη ρομπότ έκθεση περιλαμβάνει 4 ενότητες, με εκθέματα, παρουσιάσεις, επιδείξεις πειραμάτων, ομιλία, αλλά και διάδραση με τα ίδια τα ρομπότ.

Έκθεση ρομποτικών εφαρμογών

Η έκθεση ρομποτικών εφαρμογών από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και την Ελληνική Πύλη Ρομποτικής περιλαμβάνει ρομποτικά ψάρια που κολυμπούν, ανθρωποειδή ρομπότ που μιλούν, ρομπότ-έντομα που κινούνται με μικροδονήσεις, χρησιμοποιώντας ως αποκλειστική πηγή ενέργειας το φως του ήλιου, ρομπότ που αποφεύγουν εμπόδια με τη χρήση υπέρυθρων αισθητήρων, διαστημικά ρομπότ και άλλα που ανταποκρίνονται σε ήχους και ακολουθούν τους επισκέπτες, μικρορομπότ, ένα ρομποτικό λουλούδι που κλείνει τα πέταλά του μόλις ανιχνεύσει κίνηση και τον θρυλικό R2D2 από τον «Πόλεμο των άστρων.

Ισόγειο διαδραστικής έκθεσης, 17: 00 έως 21:00.

Ρομποτική για αρχάριους

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν μέσα σε 30 λεπτά τί είναι η ρομποτική, ποιες είναι οι εφαρμογές της στην καθημερινή ζωή, από ποια μέρη αποτελείται ένα ρομπότ, ποια είναι τα βασικά εργαλεία που χρειάζονται για να ξεκινήσει κάποιος να φτιάχνει το δικό του ρομπότ, πού μπορεί να τα προμηθευτεί και ποιοι είναι οι δικτυακοί τόποι ενημέρωσης και βοήθειας.

Επίσης, θα ενημερωθούν για τη χρήση μικροελεγκτών, τις ανοιχτές πλατφόρμες ανάπτυξης, τις βασικές μορφές κινητήρων, τα βασικά είδη αισθητήρων και τη χρήση τους στα ρομπότ, αλλά και για το πώς εφαρμόζονται όλα αυτά στην πιο απλή περίπτωση ρομπότ, σχετικά με την ελεύθερη πλοήγησή του και την αποφυγή εμποδίων.

1ος όροφος διαδραστικής έκθεσης, 17:00, 18:00 και 20:00.

Επιδείξεις πειραμάτων

Η επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης θα μοιραστεί τις γνώσεις της για τις εκπληκτικές ιδιότητες του υγρού αζώτου και τις απίστευτες τεχνολογικές εφαρμογές του και τη σχέση του με τα ρομπότ.

2ος όροφος διαδραστικής έκθεσης, 17:30, 18:30 και 20:30.

Η άνοιξη της ρομποτικής

Στην ομιλία του Καθηγητή Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π., Ευάγγελου Παπαδόπουλου, με τίτλο: «Η άνοιξη της ρομποτικής», το κοινό θα γνωρίσει -από τη σκοπιά της βοήθειας που προσφέρουν στον άνθρωπο- τα σύγχρονα ρομπότ που περπατούν, σκαρφαλώνουν, πετούν, κολυμπούν ή εκτελούν δύσκολες εργασίες στο Διάστημα.

Περιστύλιο 2ου ορόφου, 19:00 - 20:00.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Ευγενίδου, λεωφ. Συγγρού 387 - Παλαιό Φάληρο, τηλ: 210 9469600.

Προτεινόμενα για εσάς