Χάρτες και τοπία από τη συλλογή της ΑΓΕΤ Ηρακλής

Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012 09:45

Νίκος Νικολάου- Χάρτης Αργολίδος, 1961.

A- A A+

Οι πανέμορφοι τόποι της χώρας μας αγγίζονται από το χάδι της τέχνης και ξαπλώνουν ήρεμα πάνω στους χάρτες τους, για να μας ξεναγήσουν στα μοναδικά τους τοπία.

Ανοίγοντας έναν νέο κύκλο θεματικών εκθέσεων, το μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση «12 καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τόπους της Ελλάδας: Χάρτες και τοπία από τη συλλογή της ΑΓΕΤ Ηρακλής», η οποία θα διαρκέσει έως τις 20 Ιανουαρίου.

Σκοπός των θεματικών αυτών εκθέσεων είναι η ανάδειξη κάποιων λιγότερο γνωστών πτυχών της συλλογής έργων της ΑΓΕΤ Ηρακλής, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν για να κοσμήσουν τα ετήσια ημερολόγια της εταιρίας, αφού η τοπιογραφία αποτελεί το καλλιτεχνικό είδος με τη σημαντικότερη παρουσία στα ημερολόγιά της.

Ως η πρώτη του νέου κύκλου, η συγκεκριμένη έκθεση περιλαμβάνει 29 από τα 52 συνολικά ημερολόγια, που είναι αφιερωμένα αποκλειστικά σε τοπία, καθώς και οι χάρτες τόπων της Ελλάδας, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί από 12 ζωγράφους, αποτελούν ένα πρωτότυπο και αυτοτελές μέρος της συλλογής και παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Κώστας Μαλάμος - Δωδώνη. Το αρχαιότερο Μαντείο της Ελλάδος, 1972.

Ξεκινώντας από το 1956 με τον Αγήνωρα Αστεριάδη, ο οποίος ζωγράφισε θέματα από το Πήλιο, ο συνδυασμός χαρτών και ημερολογίων συνεχίστηκε σε άλλα 13 ημερολόγια, όπου ο Σπύρος Βασιλείου ζωγράφισε τη Δυτική Μακεδονία και την Αιτωλοακαρνανία, ο Γιώργος Μανουσάκης τις Κυκλάδες, ο Νίκος Νικολάου την Αργολίδα, ο Παναγιώτης Τέτσης την Κρήτη, ο Γιάννης Μιγάδης τα Επτάνησα, ο Ανδρέας Βουρλούμης την Αχαΐα και την Ηλεία, ο Κώστας Μαλάμος την Ήπειρο, ο Δημήτρης Μυταράς την Εύβοια, ο Μανώλης Καλλιγιάννης τη Μυτιλήνη, ο Παύλος Σάμιος -σε δύο διαδοχικά ημερολόγια- το Άγιο Όρος και τα Ψαρά και ο Δημήτρης Κούκος τη Θράκη.

Γιώργος Μανουσάκης - Νάξος «Το λιμάνι», 1960.

Πληροφορίες

Δημήτρης Μυταράς - Σπίτι στο Αλιβέρι, 1973.

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου – Αθήνα, τηλ.: 210 3453111. Τιμές εισιτηρίου: 5 (ολόκληρο), 2,5 (μειωμένο) ευρώ. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 - 18:00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 - 22:00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά.

Προτεινόμενα για εσάς