Διεθνής καταδίκη της βομβιστικής επίθεσης στην Αλεξάνδρεια

Σάββατο, 01 Ιανουαρίου 2011 15:26
UPD:19:20

A- A A+

Την απερίφραστη καταδίκη τους για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε χριστιανική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 21 άνθρωποι, εκφράζουν η διεθνής κοινότητα και θρησκευτικοί ηγέτες.

«Η Γαλλία εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη της στις αρχές και τον λαό της Αιγύπτου», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Κριστίν Φαζ, επαναλαμβάνοντας το σεβασμό της στις θεμελιώδεις αρχές, όπως αυτή της θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά και την υποστήριξή της στις αιγυπτιακές αρχές στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο επίσκοπος του Παρισιού, καρδινάλιος Αντρέ Βεν-Τρουά κάλεσε τους καθολικούς να προσευχηθούν «για όλους τους χριστιανούς που υφίστανται διώξεις στον κόσμο και για την ειρήνη».

Σε αυξημένη επαγρύπνηση κάλεσε την ίδια ώρα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την «προώθηση των κοινών αξιών της ανεκτικότητας».

Τη βαθιά του θλίψη «για την επίθεση εναντίον της εκκλησίας που στοίχισε τη ζωή τόσων ανθρώπων», εξέφρασε ο Βρετανός υπουργός Αλιστερ Μπερτ. «Η επίθεση αυτή εναντίον μιας μειονότητας είναι, όπως ο πρόεδρος Μουμπάρακ και ο ιμάμης του Αλ Αζχαρ είπαν, μια επίθεση εναντίον όλων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Ενώ μια νέα χρονιά αρχίζει», προσθέτει, «ο κόσμος πρέπει να τεθεί σε όλο και μεγαλύτερη επαγρύπνηση απέναντι σε τέτοιου είδους επιθέσεις, πρέπει να παραμείνει ενωμένος στην προώθηση των κοινών αξιών της ανεκτικότητας και να σταθεί ενάντια στην τρομοκρατική αντίληψη της βίας».

«Tρομοκρατικό έγκλημα με στόχο την εθνική ενότητα και τον θρησκευτικό πλουραλισμό της Αιγύπτου, αλλά και άλλων αραβικών χωρών», χαρακτήρισε την επίθεση ανώτατος Σύρος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Sana.

«Η Συρία τάσσεται στο πλευρό της Αιγύπτου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και θα πολεμήσει όποιον επιτίθεται στην εθνική της ενότητα», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος εκφράζοντας «τα συλλυπητήρια του στη χώρα και στις οικογένειες των αθώων θυμάτων».

Εκκληση στους ηγέτες όλου του κόσμου να υπερασπιστούν τους χριστιανούς απέναντι στην κακομεταχείριση και στην θρησκευτική μισαλλοδοξία απηύθυνε ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος.

Απέναντι στις «απειλητικές εντάσεις, απέναντι ειδικά στις διακρίσεις, στην κακομεταχείριση και την θρησκευτική μισαλλοδοξία που πλήττει σήμερα τους χριστιανούς, σας καλώ για μια ακόμα φορά να μην υποκύψετε, να μην αποθαρρυνθείτε και να μην παραιτηθείτε», επισήμανε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του νέου έτους στον Αγιο Πέτρο.

Είναι μια «δύσκολη αποστολή για την οποία δεν αρκούν τα λόγια και απαιτείται η δυναμική και συνεχής δέσμευση των ηγετών», πρόσθεσε ο Πάπας.

Να φανούν θαρραλέοι, μετά τη βομβιστική επίθεση στην Αλεξάνδρεια ζήτησε από τους χριστιανούς στη Μέση Ανατολή ο πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, αρχιεπίσκοπος Φουάντ Τουάλ. «Η νέα αυτή σφαγή μας κάνει να σκεφτόμαστε τον προορισμό των χριστιανών στην περιοχή αυτή που δεν πρέπει να χαθεί», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος στη διάρκεια λειτουργίας στην έδρα του λατινικού πατριαρχείου στην Ιερουσαλήμ. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως η επίθεση στην Αλεξάνδρεια «θέτει για μια ακόμα φορά σε δοκιμασία τις προσπάθειες και τις ελπίδες μας».

Την επίθεση καταδίκασε και ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας, εκφράζοντας τη «βαθιά του θλίψη». «Η επίθεση εναντίον χριστιανών της Αλεξάνδρειας αποτελεί μια νέα φρικτή υπενθύμιση των πιέσεων που δέχονται οι χριστιανικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή», σημείωσε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουίλιαμς.

Αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, εκφράζοντας τέλος την πεποίθησή του πως η μεγαλύτερη πλειοψηφία των Αιγυπτίων καταδικάζει αυτήν, αλλά και παρόμοιες πράξεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή