«Μήνυμα ασφάλειας» προς τις αγορές χαρακτήρισε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
«Πρόκειται για ένα σταθμό που δείχνει τη θετική πορεία της χώρας μας, όχι μόνο την πορεία που έχει κάνει η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός, αλλά και μια πορεία και προς τα έξω και στις αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Τόνισε παράλληλα ότι η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες ήταν δύσκολη και παραδέχθηκε ότι συνάντησε πολλές αντιστάσεις και δυσκαμψίες. Τόσο η γαλλική, όσο και η γερμανική πλευρά είχαν μια διαφορετική προσέγγιση, κάτι που ωστόσο, συνέβαλε όπως είπε, στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να συζητήσει για ένα ευρύτερο πακέτο.
Η Ελλαδα έχει κάνει σημαντικά βήματα και ο ελληνικός λαός έπρεπε να επιβραβευτεί για τις θυσίες του, υπογράμμισε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης δεν θα σταματήσουν, αφού, όπως είπε, «εχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε για το καλύτερο της οικονομίας, αλλά και των πολιτών». «Νομίζω ότι ο αγώνας τώρα αρχίζει» συμφώνησε ο κ. Παπούλιας.
«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις αλλά και τις θετικές αποφάσεις του συμβουλίου της Ευρώπης», τόνισε σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Πρωθυπουργός.
«Ήταν η απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί όταν θέλει», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική πλευρά κέρδισε μια μεγάλη μάχη και ότι ο αγώνας συνεχίζεται, ώστε να μπορέσει η χώρα να σταθεί στις δικές της δυνάμεις.
Η Ελλάδα, συμπλήρωσε, έχει τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα και ένα μοναδικό φυσικό πλούτο που μπορεί να αξιοποιήσει, ώστε να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται.
Γ. Πεταλωτής: Δεν μας χαρίστηκε κανείς και τίποτα
«Διεκδικήσαμε, πείσαμε και καταφέραμε γιατί είμαστε ήδη αξιόπιστοι συνομιλητές, γιατί έχουμε λάβει τις αποφάσεις που απαιτούν οι περιστάσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Συνόδου Κορυφής Των ηγετών της ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι κανείς και τίποτα δεν χαρίστηκε στη χώρα μας.
Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν αποτελεί, πλέον το πρόβλημα, αλλά αντίθετα προτείνει όπως είπε, λύσεις και αναδιαμορφώνει κρίσιμες αποφάσεις και πολιτικές που βγάζουν τη χώρα από το αδιέξοδο και διαμορφώνουν μια άλλη Ευρώπη.
Χαρακτήρισε επίσης «άλλη μια επιτυχία της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού» το να μη χρειάζεται να υπάρξει συνταγματική πρόβλεψη της δημοσιονομικής μας ισορροπίας γιατί, όπως επεσήμανε «θα ήταν μια αρνητική αντιμετώπιση της χώρας μας και ένδειξη αναξιοπιστίας».
Φ. Σαχινίδης: Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε
Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε από την πλευρά του τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επωφελείται σημαντικά από αυτές.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε και να επαναπαυτούμε, γιατί, όπως είπε, «για μία ακόμη φορά κάποιοι άλλοι φρόντισαν να λύσουν το πρόβλημα με το οποίο βρισκόμαστε αντιμέτωποι».
Το χρέος είναι δικό μας, εξήγησε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM», επισημαίνοντας πως για να φτάσει αυτό να μειώνεται σε απόλυτους αριθμούς, θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε ένα σημείο που να έχει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, κάτι ωστόσο, που «δεν είναι τόσο κοντά μας».
Το τελευταίο διάστημα, πρόσθεσε, οι αγορές συνειδητοποιούσαν ότι η Ευρωζώνη και οι χώρες της δεν ήταν διατεθειμένες να στηρίξουν το ενιαίο νόμισμα και γι’ αυτό έκαναν κερδοσκοπικές επιθέσεις στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία. Αυτό που έκαναν με τις επιθέσεις, επισήμανε ο κ. Σαχινίδης, ήταν να ελέγξουν αν υπάρχει πολιτική βούληση να συνεχίσει να υπάρχει Ευρωζώνη.
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ο υφυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο στόχος των 50 δισ. μπορεί να επιτευχθεί.
Ο αυτόνομος τρόπος για να μειώσεις το χρέος είναι να διασφαλίσεις έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, ώστε αυτόματα αυτά τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για να επαναγοραστεί το χρέος, υποστήριξε.
Τόνισε επίσης ότι είναι ιστορική ευθύνη της κυβέρνησης απέναντι στους Ελληνες πολίτες να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορεί την περιουσία και να μειώσει το χρέος, ώστε, όπως ανέφερε, «να μη μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές αυτό το βραχνά».
Αντ. Σαμαράς: Απαιτείται δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, αναγνώρισε ότι «το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής επέφερε ανακούφιση στην αποπληρωμή του χρέους των 110 δισεκατομμυρίων», σημείωσε ωστόσο παράλληλα πως απαιτείται δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου.
Σε δήλωσή του σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου των ηγετών της Ευρωζώνης ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως «με όσα ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, στη διάρκεια του δανείου, το χρέος μας, λόγω της μείωσης του επιτοκίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα, θα μειωθεί κατά δυο μονάδες του ΑΕΠ», τονίζοντας ότι «αν ακολουθούσαν τη δική μας πρόταση για ανάπτυξη, τότε -προσέξτε- πάλι με μόνο μία ποσοστιαία μονάδα -αυτή τη φορά- ταχύτερη ανάπτυξη, θα πετυχαίναμε να μειώσουμε το χρέος τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο!».
«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που απαιτείται, πλέον, είναι αυτό που φωνάζουμε, εδώ και τόσο καιρό: Ανάκαμψη και Ανάπτυξη! Και αυτό αναπόφευκτα απαιτεί δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου, που είναι καλό, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ίδια την Ευρωζώνη», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Απαντώντας στον κ. Σαμαρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «είναι πράγματι μια λύση, για τη ΝΔ και τον κ. Σαμαρά, για οτιδήποτε, να προσφεύγουν στην υπεραπλουστευτική, εύκολη και ανέξοδη “αντιμνημονιακή” πολιτική».
«Χρειάζεται όμως επιτέλους, να εμπλουτίσουν τον πολιτικό τους λόγο με μια σοβαρότερη προσέγγιση. Δυστυχώς για τη χώρα, η ΝΔ σήμερα παρουσιάζει το ίδιο έλλειμμα πολιτικής πρότασης, το ίδιο έλλειμμα που μας άφησε ως κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.
Παράλληλα, για κρυφή ατζέντα που προβλέπει νέα σκληρά μέτρα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, κληθείς να σχολιάσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και συμπλήρωσε πως θα τοποθετηθεί επίσημα μετά τη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου.
«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει σα να έλυσε το πρόβλημα. Όμως χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Πιστεύουμε πως υπάρχει κρυφή ατζέντα, θα μελετήσουμε τις αποφάσεις και θα τοποθετηθούμε», σχολίασε ο Γιάννης Μιχελάκης.
«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει σα να έλυσε το πρόβλημα. Όμως χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Πιστεύουμε πως υπάρχει κρυφή ατζέντα, θα μελετήσουμε τις αποφάσεις και θα τοποθετηθούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μιχελάκης έκανε γνωστό πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα υποβάλει το επόμενο διάστημα ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η πρόταση θα είναι στο πλαίσιο της παρουσίασης του επικαιροποιημένου οικονομικού σχεδίου της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.
ΚΚΕ: Βολές κατά κυβέρνησης - ΝΔ
Κριτική στην κυβέρνηση αλλά και τη ΝΔ για τις τοποθετήσεις τους σχετικά με τις αποφάσεις της συνόδου των ηγετών της ευρωζώνης άσκησε το ΚΚΕ.
«Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης στη Σύνοδο αφορά αποκλειστικά και μόνο τα οφέλη της πλουτοκρατίας, με ανταλλάγματα απίστευτα σκληρότερα και αβάσταχτα νέα μέτρα που φέρνουν σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων», υποστήριξε το Κομμουνιστικό Κόμμα, χαρακτηρίζοντας παράλληα «ρηχή και ψεύτικη» την κριτική της ΝΔ «που συμφωνεί με τις βασικές αποφάσεις της Συνόδου, αλλά κάνει ότι διαφωνεί με το μνημόνιο διαρκείας που αυτές συνεπάγονται».
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «ο λαός πρέπει επειγόντως να οργανώσει την άμυνα και την αντεπίθεσή του, έτοιμος για σκληρό και επίμονο αγώνα ταξικό και πολιτικό, για να επιβάλει ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην εξουσία προς όφελός του».
Ανασχηματισμό ζητεί ο Γ. Καρατζαφέρης
Κάλεσμα στον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό απηύθυνε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις της περασμένης Παρασκευής «χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα», την οποία «η παρούσα δομή της κυβέρνησης δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί».
«Μην κοροϊδευόμαστε. Δόθηκε μια χρυσή ευκαιρία στην Ελλάδα. Αυτήν την ευκαιρία, δεν μπορεί η παρούσα δομή της κυβέρνησης να την εκμεταλλευθεί όπως δεν μπόρεσε να την εκμεταλλευθεί τους 10 μήνες από το μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε όχι χρειάζεται μια αλλαγή και κατέληξε: «Θέλω να πιστεύω ότι το έχει διαπιστώσει και ο πρωθυπουργός, γιατί αν δεν προβεί σε αλλαγή, θα καταστραφεί και ο ίδιος και η χώρα».
ΣΥΝ: Νέο ευρωπαϊκό μνημόνιο
«Αυτά που υποτίθεται ότι εξασφαλίσαμε είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά που καλείται να πληρώσει ο κόσμος της εργασίας τα επόμενα χρόνια», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Π. Σκουρλέτης.
Κατηγόρησε επίσης τον κ. Παπανδρέου ότι συναίνεσε χωρίς να διαθέτει την ελάχιστη δημοκρατική νομιμοποίηση «σε ένα νέο ευρωπαϊκό μνημόνιο», το οποίο, όπως υποστήριξε, υποθηκεύει το μέλλον της κοινωνίας, της οικονομίας και των επόμενων γενιών.
Εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας ζητεί ο Φ. Κουβέλης
«Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και η μείωση του επιτοκίου, είναι στοιχεία που από μόνα τους δεν μπορούν να δώσουν απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.
Ο κ. Κουβέλης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να διαμορφώσει τις κατάλληλες συμμαχίες και να αποκρούσει το «Σύμφωνο για το Ευρώ», που ουσιαστικά θέλει, όπως είπε, να εγκαταστήσει την αυστηρή λιτότητα, προφανέστατα σε βάρος της μεγάλης πλειονότητας του ελληνικού λαού, αλλά και να οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση των εργασιακών συλλογικών δικαιωμάτων.
Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να εκκινήσει την αναπτυξιακή διαδικασία και να αντιληφθεί ότι η χώρα μπορεί να μην χρεοκοπήσει, αλλά δεν πρέπει να χρεοκοπήσουν και οι πολίτες της.
Κριτική ΔΗ.ΣΥ. σε κυβέρνηση - ΝΔ
«Τα πρώτα δείγματα γραφής κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη Σύνοδο Κορυφής, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι», σχολίασε εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου.
«Ο πρωθυπουργός δεν αισθάνεται την ανάγκη να κάνει καμία παρατήρηση σε μια παράλυτη και αλληλοσπαρασσόμενη κυβέρνηση, στην οποία η επικοινωνία μεταξύ των υπουργών δεν είναι απλώς δύσκολη αλλά ανύπαρκτη», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι ο κ. Σαμαράς και η ηγετική του ομάδα «συμπεριφέρονται λες και η Σύνοδος Κορυφής δεν έγινε καθόλου, κάνοντας και τους πιο αφελείς να αναρωτιούνται: Όντως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καταλαβαίνει ή παριστάνει τόσο πολύ πειστικά ότι δεν καταλαβαίνει;».
«Για να αποδώσει η βοήθεια που μας έδωσε η Ευρώπη, πρέπει το ελληνικό πολιτικό σύστημα να σοβαρευτεί και να δουλέψει αποτελεσματικά στην κατεύθυνση μείωσης του κράτους και της παρέμβασης του στην οικονομία», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.