Γ. Παπανδρέου: Στο δρόμο της ανάπτυξης το 2012

«Δεν θα μας αποκόψουν από την κοινωνία»
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011 19:07
UPD:19:35
A- A A+

Μήνυμα σε όσους προσπαθούν να περιχαρακώσουν και αποκόψουν την κυβέρνηση από την κοινωνία έστειλε ο Πρωθυπουργός από το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, διαβεβαιώνοντας ότι ίδιος και οι υπουργοί θα είναι καθημερινά κοντά στον πολίτη «με ακόμη μεγαλύτερη ένταση».

Στην εισήγησή του, ο κ. Παπανδρέου προσδιόρισε το 2012 ως το έτος στο οποίο η χώρα θα έχει μπει σε ένα δρόμο προς την ανάπτυξη, εκτιμώντας ότι τότε θα φανεί το φως στο τέλος του τούνελ.

Επανέλαβε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της σφιχτά χρονοδιαγράμματα και πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει και τόνισε ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής υπάρχουν εν όψει μεγάλες αλλαγές, που πρέπει να προωθηθούν στο επόμενο διάστημα.

Επισήμανε μάλιστα ότι υπάρχουν τρεις σταθμοί στο διάστημα αυτό: Ο πρώτος, όπως ανέφερε, είναι το τριετές πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να ενταχθεί σε ένα εθνικό σχέδιο, ο δεύτερος η εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και τρίτο η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε κρίσιμη τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου και κρατώντας κάποιες επιφυλάξεις ανέφερε πως αν όλα πάνε καλά θα επιβεβαιωθούν και θα επισημοποιηθούν οι αποφάσεις της 11ης Μαρτίου, τις οποίες χαρακτήρισε θετικές για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, «παρά το ότι οι αγορές έχουν πάντα και τις ακραίες τους αντιδράσεις, ακόμη και σε καλές ειδήσεις».

Αναφέρθηκε επίσης στην ελληνική πρωτοβουλία για την καθιέρωση του φόρου Τόμπιν, του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών μια πρωτοβουλία η οποία, όπως είπε, υιοθετείται όλο και περισσότερο από τις χώρες της ευρωζώνης.

Επανέλαβε ακόμη ότι η αφετηρία της προσπάθειας της κυβέρνησης ήταν το σημείο μηδέν. Και τόνισε ότι ένα από τα πρώτα μελήματα είναι να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Γι΄ αυτό τόνισε, δεν πρέπει ούτε λεπτό να παρεκκλίνουμε από τους στόχους που έχουμε δεσμευτεί δηλαδή να απελευθερώσουμε τις επόμενες γενιές από τα βάρη του παρελθόντος και να αλλάξουμε τη χώρα.

Οσον αφορά τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες της κυβέρνησης επισήμανε ότι προτεραιότητα θα έχει μια καλύτερη ποιότητα της νομοθετικής λειτουργίας, καθώς, όπως αναγνώρισε, πολλές φορές μέχρι τώρα χρειάστηκε να περάσουν νομοσχέδια με γρήγορους ρυθμούς. Θέλω να κάνουμε μια νέα αρχή, σημείωσε προσθέτοντας ότι οι νόμοι πρέπει να έχουν πολύ συγκεκριμένες αξίες, τις οποίες εκφράζει η κυβέρνηση.

Κάλεσε επίσης τους υπουργούς να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να ξεφύγουν τα υπουργεία και οι διοικήσεις τους από την αδράνεια της συνήθειας, αλλα και να εφευρίσκουν τρόπους, για να μπορούν να βοηθούν τον πολίτη.

Το επόμενο διάστημα θα σταλεί στα μέλη της κυβέρνησης ένα κείμενο, για το οποίο ζήτησε προτάσεις για τη βελτίωσή του, και το οποίο πρέπει να συνοδεύει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και τις αποφάσεις ως μια διαδικασία ωρίμανσης των νομοσχεδίων.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε παράλληλα ότι πρέπει να ξεκαθαρίζονται ποιες είναι οι συναρμοδιότητες και κατά πόσον αυτές έχουν ληφθεί υπόψη μεταξύ των υπουργείων.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη επανέλαβε ότι «προτεραιότητά μας είναι μια ειρηνική λύση», που όμως προϋποθέτει και την αποδοχή από την πλευρά του Μουαμάρ Καντάφι των όρων του ΟΗΕ για να προστατευτεί ο πληθυσμός και να δρομολογηθούν δημοκρατικές εξελίξεις στη χώρα.

Με αφορμή τέλος την κατάσταση στην Ιαπωνία υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν δοκιμές αντοχής στα πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή μας, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για συνέπειες, από τη βιβλική, όπως είπε, καταστροφή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή