Κόντρα στη Βουλή για την ακρίβεια

Παρασκευή, 01 Απριλίου 2011 10:53
UPD:14:34

Οι πραγματικές τιμές στην αγορά δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ.

A- A A+

Οι πραγματικές τιμές στην αγορά δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ. Για αδικαιολόγητη ακρίβεια που τριπλασιάστηκε επί των ημερών της κυβέρνησης Παπανδρέου έκανε λόγο ο κ. Σαμαράς κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η αύξηση των τιμών έχει ξεπεράσει το 5% και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει χάσει κάθε έλεγχο της κερδοσκοπίας.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Επίκαιρη Ερώτηση Α. Σαμαρά προς τον Πρωθυπουργό

Ακούστε τις ομιλίες Γ. Παπανδρέου - Α. Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση με τα λουκέτα στην αγορά που, όπως είπε, τείνει να γίνει εφιαλτική, καθώς 56.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει επί των ημερών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, άλλες 150.000 κινδυνεύουν να κλείσουν, δηλαδή μία στις τέσσερις από όσες έχουν μείνει, όπως εξήγησε.

Εχουμε ύφεση και πληθωρισμό ταυτόχρονα, δεν αντέχει άλλο η αγορά, καταστρέψατε τους μικρομεσαίους, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς και καταλόγισε στον κ. Παπανδρέου ψεύτικη επιχειρηματολογία που δεν πείθει ούτε τους ίδιους του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Πως θα αποτρέψετε τα λουκέτα, πως θα αντιμετωπίσετε την ακρίβεια; Σας ρωτώ και σας προειδοποιώ ταυτόχρονα, τόνισε καταλήγοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πράγματι, απάντησε ο Πρωθυπουργός, αυτή είναι η κατάσταση που παραλάβαμε τον Οκτώβριο του 2009 από τη ΝΔ, ακρίβεια και απουσία ελέγχου στην αγορά, με πολλές επιχειρήσεις στα όρια της πτωχευσης. Τα σημερινά επίπεδα του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή οφείλονται στους φόρους που αναγκαστήκαμε να βάλουμε για να μαζέψουμε το χάλι που αφήσατε πίσω σας, παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου και υποστήριξε πως οι πραγματικές τιμές δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν.

Το 2010, επεσήμανε, ήταν η πρώτη χρονιά που σημειώθηκε πραγματική μείωση τιμών στο καλάθι της νοικοκυράς, έστω κατά 0,4%, και η Ελλάδα ήταν μία εκ των επτά ευρωπαϊκών χωρών με πραγματική μείωση τιμών, όταν επί των ημερών της ΝΔ είχαμε αύξηση 4,3%.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κάλεσμα ευθύνης -όπως είπε- προς τις μεγαλύτερες επιχείρησεις τροφίμων για εθελοντικές μειώσεις τιμών, στο οποίο, όπως υποστήριξε, υπήρξε σημαντική ανταπόκριση.

Η χώρα χρειάζεται προτάσεις και όχι εντυπώσεις... Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα. Ειμαστε έτοιμοι για προτάσεις, δήλωσε κλείνοντας ο κ. Παπανδρέου.

Για σας όλα είναι ωραία, ανταπάντησε ο Αντώνης Σαμαράς. Είπαμε να τιμήσετε την Πρωταπριλιά, αλλά όχι κι έτσι, παρατήρησε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Σε σας βλέπω τον προηγούμενο πρωθυπουργό, έχετε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς απαντώντας στην κριτική του κ. Παπανδρέου ότι παραμένει προσκολλημένος στο παρελθόν και «την υπεράσπιση του προηγούμενου πρωθυπουργού, του κ. Καραμανλή, με τον οποίο ταυτίζεστε».

Είμαστε ο πανευρωπαϊκός παράδεισος του παρεμπορίου, που στοιχίζει 25 δισ. ευρώ σε τζίρο το χρόνο για τις επιχειρήσεις και 6 δισ. για το κράτος, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση των δύο αρχηγών, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης μίλησε για «νεκρό διπολισμό», κατηγορώντας τους πως αμφότεροι δεν μπόρεσαν να πείσουν κανέναν. Και αυτό, τόνισε, φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις «όπου τα ποσοστά σας δεν φθάνουν ούτε το ΦΠΑ, το 23%», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

ΚΚΕ: Συνένοχοι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ

Κριτική σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ άσκησε με αφορμή την αντιπαράθεση στη Βουλή το ΚΚΕ, κατηγορώντας τα τρία κόμματα ότι αν και φέρουν τις ευθύνες για την ακρίβεια, τα λουκέτα των μικρών επιχειρήσεων, την ανεργία, το χρέος και την κρίση, «φορτώνουν ο ένας στον άλλο».

«Όλοι μαζί κρύβουν την αλήθεια και αθωώνουν τους επιχειρηματικούς ομίλους - καρτέλ, τις τράπεζες και την ΕΕ, για να κρύψουν ότι είναι συνένοχοι, ότι μαζί υπηρετούν την ισχυροποίηση και την ανταγωνιστικότητά τους και ότι υπάρχει μεταξύ τους ουσιαστική συναίνεση στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του κόμματος.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή