Με τακτική αιφνιδιασμού σήμερα οι κινητοποιήσεις στα ταξί

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011 08:40
UPD:25/07/2011 21:44

Χθες, μετά το ναυάγιο της συνάντησής τους με το Γιάννη Ραγκούση, οι αυτοκινητιστές ανακοίνωσαν ότι εμμένουν στην επ' αόριστον απεργία και πως στο εξής θα προχωρούν αιφνιδιαστικά σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του ανοίγματος του επαγγέλματός τους.

A- A A+

Ξεκίνησαν οι προαναγγελθείσες αιφνίδιες κινήσεις των ιδιοκτητών ταξί, με τους απεργούς της Αθήνας να έχουν «καταλάβει» από τις 10 το πρωί τα διόδια Ελευσίνας και Αφίδνων, σηκώνοντας τις μπάρες για την ελεύθερη πρόσβαση των διερχόμενων οχημάτων.

Νωρίς το πρωί συνάδελφοί τους έστησαν ακόμη μία φορά «μπλόκο» στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Υπενθυμίζεται πως χθες, μετά το ναυάγιο της συνάντησής τους με το Γιάννη Ραγκούση, οι αυτοκινητιστές ανακοίνωσαν ότι εμμένουν στην επ' αόριστον απεργία και πως στο εξής θα προχωρούν αιφνιδιαστικά σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του ανοίγματος του επαγγέλματός τους.

Την ίδια στιγμή σε αποκλεισμό με τα οχήματά τους των τριών κεντρικών εξόδων της Θεσσαλονίκης προχώρησαν οι ιδιοκτήτες ταξί από το νομό και από τη Χαλκιδική.

Ειδικότερα, λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι έκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών στο ύψος της Καρδίας, την εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά, στο Δερβένι και την εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στον κόμβο Λαχαναγοράς.

Οι απεργοί κινήθηκαν από το Φοίνικα, όπου είχαν συγκεντρωθεί το πρωί, μέσω της περιφερειακής οδού για τα δυτικά, αποφεύγοντας να δημιουργήσουν κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο της πόλης.

Μετά από δίωρο αποκλεισμό οι αυτοκινητιστές αποχώρησαν από τις τρεις κεντρικές εξόδους της πόλης.

Ο αποκλεισμός κεντρικών οδικών αξόνων της πόλης προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η οποία με εντολή της, ζητεί από τις αστυνομικές αρχές να σχηματίσουν δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών σε βάρος ιδιοκτητών ταξί.

Η Εισαγγελία ζητεί παράλληλα από την Αστυνομία να προχωρήσει σε συλλήψεις με την αυτόφωρη διαδικασία. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις.

Αποχώρησαν γύρω στις 3.30 το μεσημέρι οι οδηγοί ταξί της Θεσσαλίας, που είχαν αποκλείσει νωρίτερα και για ένα σχεδόν τρίωρο τα Τέμπη, παρακωλύοντας την κυκλοφορία από το ύψος της Γυρτώνης.

Στη διάρκεια του αποκλεισμού, η κυκλοφορία διεξαγόταν από παρακαμπτήριους, με τη διέλευση να επιτρέπεται μόνο σε αυτοκίνητα που μετέφεραν ευπαθή προϊόντα.

Από τα Τέμπη οι διαμαρτυρόμενοι αυτοκινητιστές όδευσαν προς τα διόδια Πυργετού και Μακρυχωρίου, όπου σήκωσαν τις μπάρες επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων.

Το βράδυ - από τις 8 μέχρι τις 8.30 μ.μ. - έκλεισαν εκ νέου τα Τέμπη οι ιδιοκτήτες ταξί της Θεσσαλίας. Αυτή τη φορά δεν χρησιμοποίησαν τα οχήματά τους, αλλά παρατάχθηκαν πεζοί οι ίδιοι επί του οδοστρώματος, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία.

Παράλληλα, εντάθηκαν οι κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών και στην Κρήτη, με αυτούς στο Ηράκλειο να αποκλείουν το λιμάνι, μπλοκάρωντας τα λεωφορεία που επρόκειτο να παραλάβουν τουρίστες από δύο κρουαζιερόπλοια της εταιρείας Louis, στα οποία επιβαίνουν 2.500 τουρίστες.

Η κινητοποίηση προκάλεσε διαπληκτισμούς και εντάσεις ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ταξί και τους οδηγούς των λεωφορείων.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ακτοπλοϊκή εταιρεία εξετάζει το ακόμα και το ενδεχόμενο υποβολής μηνύσεων. Οπως είπε ο διευθυντή της Γ. Κουμπενά, αν οι επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων δεν καταφέρουν να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να τους αποζημιώσει.

Σε «κίτρινο» κλοιό από το πρωί βρέθηκε και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης».

Στα Χανιά οι αυτοκινητιστές αποχώρησαν από το αεροδρόμιο και από τις 8 το πρωί έχουν παρατάξει τα αυτοκίνητα τους έξω από το κτίριο που στεγάζει τις δυο οικονομικές υπηρεσίες της πόλης. Προγραμματίζουν να παραμείνουν εκεί τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι, αποκλείοντας την είσοδο και των δυο υπηρεσιών.

Σε ανακοίνωσή τους οι σύλλογοι ξενοδόχων των νομών της Κρήτης καλούν τους επαγγελματίες των ΤΑΞΙ να αναθεωρήσουν τους στόχους τους και να κατευθύνουν τις διαμαρτυρίες τους εκεί που πρέπει.

Επίσης καλούν τις αρμόδιες για την τήρηση της τάξης αρχές να επιβάλουν το νόμο και να διαφυλάξουν τη δημόσια τάξη, αλλά και τα δικαιώματα των λοιπών πολιτών που θίγονται βάναυσα από τέτοιες ενέργειες.

Στη Σάμο προχώρησαν σε κατάληψη της Εφορίας, του ΟΑΕΕ και του ΟΑΕΔ . «Εάν δεν δοθεί λύση, θα μας φέρουν σε απόγνωση. Πάνω από το 50% των αδειών των ταξί της Σάμου έχουν αγοραστεί με υποθήκες και δάνεια. Αυτή την ώρα που όλοι θα έπρεπε να είμαστε στις πιάτσες και να δουλεύουμε, εμείς παλεύουμε για τα αυτονόητα», ανέφερε ο πρόεδρος των ταξί Καρλοβάσου Δημήτρης Βαρσαμής.

Δυναμικές ήταν οι κινητοποιήσεις και στα νησιά του Ιουνίου. Στο λιμάνι της Κέρκυρας οι αυτοκινητιστές από τις 8 το πρωί δεν επιτρέπαν στα τουριστικά λεωφορεία να παραλάβουν επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που έχουν δέσει στο νησί, ενώ από αύριο προσανατολίζονται στο να αποκλείσουν το αεροδρόμιο και όλο το λιμάνι.

Λίγο αργότερα σημειώθηκαν επεισόδια μικρής έκτασης στην είσοδο του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας ανάμεσα σε ιδιοκτήτες ταξί και σε υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι οδηγοί, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, προχώρησαν στην κατάληψη των εκδοτηρίων εισιτηρίων στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, αφού προηγουμένως συνεπλάκησαν με τους υπαλλήλους, οι οποίοι αντιστάθηκαν.

Με την κατάληψη των εκδοτηρίων οι τουρίστες έμπαιναν στους χώρους του Παλαιού Φρουριου ελεύθερα. Ταυτόχρονα, ενημερώνονταν από τους ιδιοκτήτες ταξί για τους λόγους των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Στη Ζάκυνθο, οι ιδιοκτήτες ταξί απέκλεισαν το λιμάνι και το αεροδρόμιο, ενώ οι ταξιτζήδες από τη Λευκάδα, την Πρέβεζα, την Αμφιλοχία και τη Βόνιτσα απέκλεισαν την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου.

Στην Κεφαλονιά οι αυτοκινητιστές ταξί απεργούν χωρίς να έχουν προχωρήσει σε άλλη μορφή κινητοποίησης.

Στη Ρόδο οι ιδιοκτήτες ταξί απέκλεισαν το αεροδρόμιο «Διαγόρας». Η διακίνηση των επιβατών γινόταν έστω και μετ' εμποδίων, όπως συνέβη και χθες το απόγευμα όπου πραγματοποιήθηκε ολιγόωρος αποκλεισμός.

Οι ταξιτζήδες πραγματοποίησαν νωρίτερα μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του νησιού, με αποτέλεσμα να προκληθούν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα. Οι τοπικοί τουριστικοί παράγοντες ανησυχούν και απευθύνουν έκκληση στους αυτοκινητιστές να προστατεύσουν τον τουρισμό.

Ιδιοκτήτες ταξί της Μεσσηνίας παρατάχθηκαν στην είσοδο του αεροδρομίου Καλαμάτας και πραγματοποίησαν συμβολικές δεκάλεπτες καταλήψεις, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου.

Από τις 10.30 το πρωί, οι απεργοί της Τρίπολης, αφού πρώτα πραγματοποίησαν πορεία με τα αυτοκίνητά τους στην πόλη, μετέβησαν στα διόδια Νεστάνης και σήκωσαν τις μπάρες.

Ελεύθερη ήταν η διέλευση των διερχόμενων αυτοκινήτων και από τα διόδια Ισθμού, αφού είχαν καταληφθεί από τα ταξί της Κορινθίας.

Στην Πάτρα, οι ιδιοκτήτες ταξί κατέλαβαν τα διόδια του Ρίου, σηκώνοντας τις μπάρες. Το ίδιο έκαναν και με τα διόδια της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

Eπίσης, έκαναν κατάληψη σε δυο εφορίες της πόλης, καθώς και στα γραφεία του ΟΑΕΕ, όπου επέτρεπαν μόνο τις επείγουσες συναλλαγές των πολιτών με τις υπηρεσίες.

Παράλληλα, ιδιοκτήτες ταξί της Ηλείας απέκλεισαν για περίπου δύο ώρες την διεύθυνση συγκοινωνιών και έπειτα συγκεντρωθήκαν στον παράλληλο δρόμο της εθνικής οδού Πύργου-Πατρών, κοντά στον Πύργο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή