Την Τρίτη οι εξηγήσεις Ραγκούση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011 13:59
UPD:18:07

Τις θέσεις και τον προγραμματισμό του σχετικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί θα κληθεί να αναλύσει την Τρίτη ενώπιον βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Μεταφορών Γ. Ραγκούσης.

A- A A+

Τις θέσεις και τον προγραμματισμό του σχετικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί θα κληθεί να αναλύσει την Τρίτη ενώπιον βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Μεταφορών Γ. Ραγκούσης, τη στιγμή που η κριτική εις βάρος της πολιτικής που ακολουθεί κλιμακώνεται τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Ειδικότερα, για τις έξι το απόγευμα της Τρίτης προγραμματίστηκε η συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, κατά την ενημέρωση του οποίου, ο κ. Ραγκούσης αναμένεται να υπεραμυνθεί των πρόσφατων κινήσεών του.

Υπενθυμίζεται πως χθες 21 «πράσινοι» βουλευτές έθεσαν ευθέως στο «στόχαστρο» τον υπουργό Υποδομών, υποστηρίζοντας ότι με τους χειρισμούς του επέρχεται πλήγμα στην οικονομία και την εικόνα της χώρας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2020961 και ζήτησαν από το γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Β. Εξαρχο να συγκληθεί άμεσα προς ενημέρωσή τους διερυμένος ΚΤΕ.

Ειδικότερα, στη σχετική αίτησή τους υποστήριξαν ότι με τον τρόπο που εξελίσσεται η κατάσταση «προκαλείται πλήγμα με απρόβλεπτες συνέπειες στην ελληνική οικονομία, τον τουριστικό κλάδο και την εικόνα της χώρας».

Ως προσπάθεια να συγκεραστούν οι θέσεις του υπουργού Υποδομών με τις αντιρρήσεις στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, όπως εκδηλώθηκαν στην επιστολή των 21 βουλευτών, ερμηνεύεται εν τω μεταξύ η δήλωση του γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Έξαρχου, με την οποία ανακοινώθηκε και επισήμως ο προγραμματισμός της συνεδρίασης του αρμοδίου ΚΤΕ.

Ο κ. Εξαρχος τονίζει ότι χρειάζεται «ένα σύγχρονο πλαίσιο κανόνων, που θα διασφαλίζει ότι το ταξί θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πολίτες και οι ιδιοκτήτες ταξί θα ζουν με αξιοπρέπεια». Υπογραμμίζει ακόμη ότι ο διάλογος θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, ενώ επισημαίνει ότι «όλες οι αναγκαίες αποφάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, θα ολοκληρωθούν εντός συγκεκριμένου δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος».

ΝΔ: Κυβερνητική ανευθυνότητα και αναλγησία

Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να εξαπολύει δριμεία επίθεση στον υπουργό, με το Γιάννη Μιχελάκη να τονίζει ότι «ο αρχιτέκτονας του χάους κ. Ραγκούσης, αιχμάλωτος στη βεντέτα με τον προκάτοχό του, αποδεικνύει την ασυνέπεια και την αφερεγγυότητα μιας κυβέρνησης που παραπαίει, χωρίς συντονισμό και χωρίς κανένα σχέδιο».

«Ακολουθώντας, ταυτόχρονα, μεθοδεύσεις κοινωνικού αυτοματισμού, επιμένει στην προσπάθειά του να προκαλέσει κοινωνικές συγκρούσεις και αδιαφορεί για τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις και την υπονόμευση της τουριστικής μας βιομηχανίας», συμπληρώνει ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Υπογραμμίζουμε ότι για το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας η επιδίωξή του αυτή δεν πρέπει να περάσει», αναφέρει χαρακτηριστικά και καλεί «για άλλη μια φορά τους οδηγούς ταξί σε όλη τη χώρα, να μην προχωρήσουν σε αποκλεισμούς αεροδρομίων, λιμανιών και οδικών αξόνων».

«Τους καλούμε να αντιπαρατάξουν υπευθυνότητα στην κυβερνητική ανευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία στην κυβερνητική αναλγησία», καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.

Αλ. Παπαρήγα: Οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικούν

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικούν και σε περίοδο κρίσης να μην παραιτηθούν από τις διεκδικήσεις τους», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχονται οι ιδιοκτήτες ταξί για τις επιπτώσεις των κινητοποιήσεών τους στον τουρισμό και την εικόνα της χώρας.

ΛΑΟΣ: Ενοποίηση όλων των ταξί στην Ελλάδα

Υπέρ της ενοποίησης όλων των ταξί της Ελλάδας και της ελεύθερης εργασίας όλων των ταξιτζήδων σε ολόκληρη την επικράτεια τάχτηκε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

Επίσης, έκανε λόγο για «λίστα προτεραιότητας μεταξύ των υπαρχόντων ιδιοκτητών ταξί για τη διάθεση νέων αδειών για την προσεχή δεκαετία, η οποία θα λειτουργεί ως εξής: 5 άδειες σε σημερινούς ιδιοκτήτες και 1 άδεια για νέους».

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση εξαπάτησε τους ιδιοκτήτες ταξί

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί λόγω των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών ταξί, άσκησε ο Αλ. Τσίπρας μετά από συνάντηση που είχε με το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), χαρακτηρίζοντάς την «πολιτικά αλλά και ηθικά εκτεθειμένη».

Α. Τσίπρας: Αυτή η κυβέρνηση έχει ενιαία γραμμή;

Α. Τσίπρας: Αυτή η κυβέρνηση έχει ενιαία γραμμή;

Όπως είπε, «εξαπάτησε μια επαγγελματική κατηγορία που αριθμεί πάνω από 55.000 επαγγελματίες, τους υποσχέθηκε πράγματα τα οποία δεν τηρεί». «Ανεξάρτητα του ποιος είναι ο υπουργός, το ερώτημα που έχουμε είναι: Αυτή η κυβέρνηση έχει ενιαία γραμμή; Το μόνο που κάνει είναι να εξυπηρετεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Θέλει να εφαρμόσει πιστά τις επιταγές του Δ.Ν.Τ. που ξεκληρίζουν τη μεσαία τάξη και ενισχύουν ακόμη περισσότερο τους οικονομικά ισχυρούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ακόμη ότι η πολιτική αυτή είναι εγκληματική για τη μεσαία τάξη, για το περιβάλλον και για την κοινωνία και υπογράμμισε ότι ο υπουργός Υποδομών Γ. Ραγκούσης πρέπει να δώσει εξηγήσεις.

Στη συνέχεια παρατήρησε ότι η Ελλάδα είναι «η χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία ταξί ανά κάτοικο» και συμπλήρωσε: «Και όμως έρχεται ένα νομοσχέδιο που θα αυξήσει τον αριθμό και υποτίθεται ότι απελευθερώνει, στην πραγματικότητα δημιουργεί προϋποθέσεις καρτέλ στα ταξί».

«Θα έρθουν», πρόσθεσε, «εταιρείες οι οποίες δεν θα έχουν πλαφόν στις άδειες και θα έχουν τους "μαύρους" οδηγούς να δουλεύουν με 20 ευρώ και ταυτόχρονα θα οδηγηθούμε και σε ένα μεγάλο αριθμό ταξί στις μεγάλες πόλεις, πράγμα ιδιαίτερα επώδυνο και για το περιβάλλον».

ΔΗΜΑΡ: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα λύση

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στην κρίση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της απεργίας των ιδιοκτητών ταξί απηύθυνε από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας ότι «οι παλινωδίες και οι αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής τροφοδοτούν την ένταση».

«Χρειάζεται, επίσης, να σταματήσουν τόσο οι ακραίες μορφές κινητοποιήσεων που πλήττουν τον τουρισμό και την οικονομία της χώρας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, όσο και οι μικροκομματικές τακτικές ψηφοθηρίας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Το άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί πρέπει να γίνει με τις πληθυσμιακές αναλογίες και προϋποθέσεις που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη», καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.

Αντιδράσεις φορέων

Την ίδια ώρα, «καμπανάκι» για τις συνέπειες των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών ταξί στην οικονομία και τον τουρισμό, κρούουν παραγωγικοί και τουριστικοί φορείς.

Για υποβάθμιση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και κλονισμό της αξιοπιστίας των ελληνικών επιχειρήσεων, λόγω των «ακραίων μορφών διαμαρτυρίας των τελευταίων ημερών από τους ιδιοκτήτες ταξί», στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναστάτωσης σε κοινωνικό επίπεδο, κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

«Σεβόμαστε το δικαίωμα εργαζομένων και επαγγελματιών για διαμαρτυρία και διεκδίκηση δικαιωμάτων, είμαστε όμως αντίθετοι με κάθε μορφής διεκδίκηση που γίνεται εις βάρος άλλων παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις», σχολιάζει ο ΣΕΒΕ.

Υποστηρίζει ακόμη ότι οι κλιμακούμενες διαμαρτυρίες των αυτοκινητιστών «ακυρώνουν την όποια προσπάθεια γίνεται τους τελευταίους μήνες από τις ελληνικές υγιείς επιχειρήσεις με διεθνή δραστηριότητα, για αναστροφή του υπάρχοντος αρνητικού κλίματος».

Από την πλευρά του ο ΣΕΤΕ, απευθύνθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ζητώντας την ενεργοποίηση των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών - στις οποίες καταλογίζει αδράνεια και ανοχή, προκειμένου να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος παρακαλεί τον κ. Τέντε να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και εντολές, διότι, όπως αναφέρει, «τυχόν παράταση ή επανάληψη των φαινομένων κατάληψης ή αποκλεισμού οδών, λιμένων και αεροδρομίων μας δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια από το να κινήσουμε κάθε νόμιμη διαδικασία κατά παντός υπευθύνου, συμπεριλαμβανομένων όσων παραλείπουν να εκπληρώσουν τα νόμιμα καθήκοντά τους».

Καταγγέλλει μάλιστα πως παρά τις προφανείς παραβάσεις του νόμου (παρακώλυση συγκοινωνιών, παρεμπόδιση διακίνησης επιβατών, κλπ), σε πολλές περιοχές της χώρας μας, οι κατά τόπους εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές «εμφανίζονται να επιδεικνύουν ανεξήγητη αδράνεια ή/και ανοχή [. . .] δίχως καν να επιχειρείται η σύλληψη των δραστών».

«Υπό τις συνθήκες αυτές», συμπληρώνει, «η στάση ορισμένων εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών αγγίζει προδήλως τα όρια της παράβασης καθήκοντος».

Την ίδια στιγμή, την αποχώρηση των ιδιοκτητών ταξί από τα «μπλόκα» που έχουν στηθεί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», στις εισόδους της πόλης, αλλά και στα Τέμπη, ζητεί με ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει, οι κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών εμποδίζουν την άφιξη για όλους τους επαγγελματίες επισκέπτες, τους εκδρομείς και τα τουριστικά γκρουπ που κατευθύνονται προς την ευρύτερη περιοχή και έχουν επακόλουθες συνέπειες στον τουρισμό και την εικόνα της πόλης διεθνώς.

Η ΕΞΘ κάνει λόγο επίσης για παράπονα και καταγγελίες που φτάνουν στα ξενοδοχεία της πόλης εξαιτίας των αποκλεισμών των διόδων που δυσχεραίνουν τη πρόσβαση των πελατών τους.

Τέλος, σεβόμενη το δικαίωμα για τη διεκδίκηση αιτημάτων, απευθύνει κάλεσμα στους απεργούς να επιλέξουν άλλους τρόπους διαμαρτυρίας, χωρίς να προκαλούν «πλήγμα στην τουριστική εικόνα της χώρας και της τοπικής οικονομίας που δεν αντέχει άλλα χτυπήματα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή