«Επιλογή μας να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία του Ιουλίου»

Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011 19:06
UPD:21:49

Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, προκειμένου «να κλειδώσει» η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησής του με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

A- A A+

Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, προκειμένου «να κλειδώσει» η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησής του με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να βάλει φρένο στις φήμες πως η Ελλάδα εξετάζει και άλλες εναλλακτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Απέρριψε επίσης τα περί πρόωρων εκλογών.

«Ολες μας οι προσπάθειες αυτήν την περίοδο κατατείνουν, έκτος από το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, στο κλείδωμα της συμφωνίας του Ιουλίου. Και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσουμε την επίτευξη αυτού του στόχου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απορρίπτοντας τη φημολογία ότι η κυβέρνηση εξετάζει και άλλες εναλλακτικές σημείωσε: «Και, επειδή πολλά λέγονται και γράφονται, περί σεναρίων, τονίζω για μια ακόμη φορά, επιλογή μας είναι να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία του Ιουλίου. Και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς λέγονται κάποια πράγματα. Γιατί, για παράδειγμα, είναι άλλο πράγμα η "ασύντακτη" χρεοκοπία και άλλο η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους, όπως κάνουμε μέσω του PSI (σ.σ. πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων από ιδιώτες που κατέχουν ελληνικό χρέος). Είναι τελείως άλλο πράγμα».

Απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, μετά και τις επικρίσεις «πράσινων» βουλευτών για τα νέα μέτρα τόνισε πως «η κυβέρνηση στηρίζεται σε μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πιο ισχυρή ακόμη και από αυτές άλλων χωρών που προσπαθούν να μας βοηθήσουν και καλούνται να πάρουν αποφάσεις στα κοινοβούλιά τους». Χαρακτήρισε καθοριστική τη συμβολή όλων, και των βουλευτών, στην προσπάθεια της κυβέρνησης.

Προηγήθηκαν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε μιλώντας χθες στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων και αυτό της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, με «κούρεμα» των ομολόγων κατά 50%. Πάντως, βουλευτές που έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση αυτή διέψευσαν τα δημοσιεύματα αυτά.

Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου αφορά το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέα δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τους βουλευτές, απέκλεισε τα περί πρόωρων εκλογών: «Αυτήν την ώρα, που διανύουμε μια κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον της χώρας περίοδο, δεν υπάρχει επιλογή προσφυγής σε εκλογές. Όπως δεν βοηθά και η καλλιέργεια φημών και σεναρίων περί εκλογών και όποιας άλλης μορφής κυβερνητικών σχημάτων, που θα μπορούσαν δήθεν να αποτελούν λύση».

Μέρκελ: Η ελληνική χρεοκοπία δεν αποτελεί επιλογή

«Φρένο» στα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας επιχείρησε να βάλει και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί επιλογή για την ίδια και προειδοποιώντας ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν.

«Μια ελληνική χρεοκοπία θα επέφερε τον κίνδυνο ενός ανεξέλεγκτου ντόμινο», τόνισε σε περιφερειακή διάσκεψη των Χριστιανοδημοκρατών της (CDU) στο Ντόρτμουντ, επαναλαμβάνοντας πάντως την ανάγκη να τηρήσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της.

Σόιμπλε: Ισως χρειαστεί αναθεώρηση των όρων του δεύτερου πακέτου

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι οι όροι για το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 109 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενδέχεται να χρειαστεί να προσαρμοστούν με βάση την τελευταία έκθεση της τρόικας, η οποία, όταν δημοσιευτεί, θα μπορούσε να αποκαλύψει νέα οικονομικά δεδομένα. Θα πρέπει να επανεξεταστεί κατά πόσο το δεύτερο πακέτο, που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, είναι «σωστό ή όχι, με βάση τις πιο πρόσφατες εξελίξεις», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «θεαματικά» τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Αθήνα.

Παράλληλα, κάλεσε την Ελλάδα να εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί προκειμένου να της καταβληθεί η επόμενη δόση του πακέτου βοήθειας: «Είναι σαφές ότι οι υποχρεώσεις πρέπει να εκπληρωθούν» ανέφερε μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των Κεντρικών Τραπεζιτών της G20 στην Ουάσινγκτον. «Δεν έχει νόημα να κάνουμε εικασίες για τα επόμενα βήματα» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το βασικό θέμα αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση από το πρόγραμμα βοήθειας.

Ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος γενικότερα στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, επέμεινε στην ανάγκη καταπολέμησης των ελλειμμάτων, ενώ πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, πιέζουν τη Γερμανία να κάνει περισσότερα για να τονωθεί η ανάπτυξη. «Είναι πιο σημαντικό να καταπολεμηθούν οι πραγματικές αιτίες της κρίσης, και αυτές οι αιτίες είναι τα υψηλά ελλείμματα» ανέφερε.

Ρεν: Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου

Την ανάγκη να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν τον Ιούλιο, επισήμανε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ολι Ρεν, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, προσθέτοντας ότι οι χώρες-μέλη εργάζονται αδιάκοπα για την εξεύρεση λύσης και δηλώνοντας πεπεισμένος πως τελικά θα αντιμετωπιστεί η κρίση, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος, καθώς η δομή της Ευρωζώνης με τα 17 μέλη της, είναι περίπλοκη. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος διαφώνησε με τις επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει σε χθεσινή συνέντευξή του, επίσης στην Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο διεθνώς γνωστός οικονομολόγος και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, Τζόζεφ Στίγκλιτς, ως προς την επιβίωση του ευρώ, χαρακτηρίζοντάς τες ακραίες και υπερβολικές.

Διαφώνησε επίσης και με τη θέση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι θα χρειαστούν 300 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναχρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν συμφωνούμε με το ποσό αλλά με το στόχο και προσθέτοντας ότι πρόκειται για διαδικασία σε εξέλιξη και ήδη καταβάλλονται προσπάθειες για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

Bloomberg: Ανοιχτή σε όλους η επαναγορά χρέους για το σύνολο των ομολόγων

Την ίδια ώρα, από έγγραφο της ΕΕ που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg προκύπτει πως η επαναγορά αγορά ελληνικού χρέους, η οποία προβλέπεται στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας μας, θα είναι ανοιχτή σε όλους τους επενδυτές και θα περιλαμβάνει το σύνολο των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Στο έγγραφο επισημαίνεται ακόμη ότι η διαδικασία θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι οίκοι αξιολόγησης θα διατηρήσουν την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Πιο γρήγορα ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης;

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φέρονται να εξετάζουν την επίσπευση της ενεργοποίησης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα εξετάσουν την επόμενη εβδομάδα τα πλεονεκτήματα ενεργοποίησης του μηχανισμού τον Ιούλιο του 2012, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα απ' ό,τι ήταν προγραμματισμένο.

Η απειλή να μην μπορέσει η Ελλάδα να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της είναι υψηλή, αλλά είναι μικρή η πιθανότητα οι πιστωτές της να ανακηρύξουν τη χώρα σε χρεοκοπία, εκτίμησε ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Σταρτσάκ σε δηλώσεις του στην Ουάσιγκτον, τις οποίες μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Επικίνδυνη μια χρεοκοπία της Ελλάδας»

Από την πλευρά του ο Γιούργκεν Μάτες, ανώτατο στέλεχος του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση της αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ», προειδοποιεί για το εξαιρετικά επικίνδυνο μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας, καθώς, όπως παρατηρεί, λόγω της νευρικότητας στις χρηματαγορές, υφίσταται υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες, ειδικότερα εάν η χρεοκοπία είναι ανεξέλεγκτη.

Ως εκ τούτου, ο ίδιος θεωρεί απαραίτητη την έγκριση του νέου Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης από τα εθνικά κοινοβούλια, καθώς ο Μηχανισμός διαθέτει τα αναγκαία εργαλεία για την προστασία της Ευρωζώνης από τις επιπτώσεις ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας. Σε σχέση με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παρατηρεί ότι ναι μεν μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα θα είχε να εξυπηρετήσει λιγότερο χρέος, ωστόσο θα προέκυπταν νέα οικονομικά προβλήματα, λόγω της ανάγκης αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών αλλά και της στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μάτες, ακόμη και αν γίνει η αναδιάρθρωση, το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας, δηλαδή το έλλειμμα στον προϋπολογισμό μετά την αφαίρεση των τόκων των δανείων, θα εξακολουθήσει να υφίσταται και ο ίδιος θεωρεί πως η Ελλάδα χρειάζεται πολύ χρόνο για να ανακάμψει και σημειώνει, ότι, εφόσον εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, η οικονομία της χώρας θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση μέσα σε τρία με πέντε χρόνια.

Στη χθεσινή του συνέντευξη στην Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς είχε ασκήσει έντονη κριτική στους Ευρωπαίους ηγέτες για τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και για την έλλειψη αλληλεγγύης στην Ευρωζώνη.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος θεωρεί πως η επιβίωση του ευρώ εξαρτάται από τις πράξεις και όχι από τα λόγια των πολιτικών ηγετών και ενώ η απόφαση της 21ης Ιουλίου για την ενίσχυση του Μηχανισμού Προστασίας του ευρώ υπήρξε ένα πολύ καλό βήμα, ωστόσο οι ρυθμοί υλοποίησης της απόφασης είναι πολύ αργοί και το ζήτημα είναι εάν οι πολιτικοί θα είναι σε θέση να ενεργήσουν γρήγορα. εκφράζοντας συγχρόνως ανησυχία για την πολιτική σκληρής λιτότητας στην Ευρώπη, ανασταλτικής για την ανάπτυξη.

Ο κ. Στίγκλιτς επέκρινε την αντίφαση ανάμεσα στα λεγόμενα και στις πράξεις των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι, όπως σημείωσε, στη Σύνοδο Κορυφής διαπίστωναν αφενός πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη και αφετέρου, τώρα που η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ύφεση, δεν της έχουν δοθεί τα απαραίτητα χρήματα τόνωσης, ούτε και έχει υπάρξει κάποια άλλη μορφή στήριξης επιχειρήσεων.

Τηλεφωνική συνομιλία Γ. Παπανδρέου-Γέρζι Μπούζεκ

Εν τω μεταξύ, τo μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Μπούζεκ για την κατάσταση στην Ελλάδα, εν όψει και της συζήτησης που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο, για την γενικότερη οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε την συμπαράστασή του στην προσπάθεια που καταβάλει η Ελλάδα και την τόλμη και αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση, κάτι που όπως είπε, αναγνωρίζεται από τους ηγέτες στην Ευρώπη. Σημείωσε τέλος ότι είναι στη διάθεση της χώρας για κάθε συμβολή στην προσπάθεια που γίνεται.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή