Αγχωτική η πρόκριση της Εθνικής

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 21:52
UPD:16/02/2012 14:15

A- A A+

Με την φωτιά έπαιξε η Εθνική στην Τιφλίδα, αλλά δεν «κάηκε», καθώς πήρε τη νίκη με 2-1 επί της Γεωργίας και μαζί το εισιτήριο για τα τελικά του Euro 2012.

Μετά τη νίκη κόντρα στην Κροατία την Παρασκευή στο Φάληρο, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήθελε μόλις έναν βαθμό για να σφραγίσει την πρόκριση για τα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Παρόλα αυτά, λίγο έλειψε να υποστεί μια απίθανη ήττα, που θα την έστελνε στα μπαράζ, καθώς για 60 ολόκληρα λεπτά αναγκάστηκε να παίξει με την πλάτη στον τοίχο και να κυνηγάει το σκορ

Οι τελείως αδιάφοροι Γεωργιανοί βρέθηκαν από το πουθενά να προηγούνται στο 18', όταν ο Ταργκαμάτζε σε φάουλ από πλάγια θέση έστειλε τη μπάλα στην καρδιά της άμυνας της Εθνικής μας, εκεί όπου ο Αλέξανδρος Τζόρβας δεν υπολόγισε καθόλου καλά την τροχιά της και την είδε να καταλήγει στα δίχτυα του.

Το 1-0 ήταν παρόμοιο με ουκ ολίγα άλλα τέρματα που έχει δεχθεί στην καριέρα του ο Έλληνας τερματοφύλακας (με πιο γνωστή περίπτωση το γκολ της Νιγηρίας εις βάρος της Ελλάδας στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής) και που θα έπρεπε να είχε μάθει να αντιμετωπίζει. Από τη στιγμή, όμως, που η μπάλα τον πρόδωσε ξανά, τα πολλά λόγια ήταν φτώχεια, αφού από εκεί που στην Εθνική θα της αρκούσε να περιμένει πίσω τους αντιπάλους, τώρα θα έπρεπε να βγει μπροστά και να κάνει το παιχνίδι.

Το στυλ αυτό, όπως έχει αποδείξει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα όλη την περασμένη δεκαετία, είναι εκείνο που του ταιριάζει λιγότερο από όλα. Επιλογές άλλες, όμως, οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος δεν είχαν. Ευτυχώς που και ο αντίπαλος ήταν χαμηλού επιπέδου...

Παρά το άγχος της, η Εθνική συνέχισε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και τις φάσεις και αν σε κάποιες περιπτώσεις ήταν πιο ψύχραιμη -όπως την τρομερή διπλή ευκαιρία των Κατσουράνη και Γκέκα στο 20'-, ίσως δεν χρειαζόταν καν να ανησυχήσει.

Παρόλα αυτά, όσο περνούσαν τα λεπτά, το θερμόμετρο ανέβαινε και η αδρεναλίνη είχε χτυπήσει κόκκινη. Μετά το 65', όταν η Γεωργία βρέθηκε να παίζει με 10 παίκτες γιατί ο σκόρερ της χτύπησε, ενώ ο Τιμούρ Κετσπάγια είχε πραγματοποιήσει όλες τις αλλαγές του, όλοι σχεδόν οι Έλληνες διεθνείς βρέθηκαν μπροστά από τη σέντρα. Λεπτό με το λεπτό η πίεση αυξανόταν και εν τέλει αυτή απέδωσε.

Στο 79' ο Γιώργος Φωτάκης, που είχε περάσει ως αλλαγή στη θέση του Αλέξανδρου Τζιόλη, δοκίμασε για άλλη μια φορά το πόδι του από μακριά. Εν αντιθέσει με ένα άλλο σουτ, που είχε επιχειρήσει δευτερόλεπτα νωρίτερα, αυτό έδωσε πολύ μεγαλύτερη δύναμη στη μπάλα, η οποία κοντράροντας και στο κεφάλι του Αμισουλασβίλι βρέθηκε στα δίχτυα του Ρεβισβίλι.

Απαλαγμένη από την τρόμο του στραβοπατήματος και με αριθμητικό πλεονέκτημα, η Εθνική δεν ήταν δυνατόν να την πατήσει ξανά. Έξι λεπτά μετά το 1-1 σε εξαιρετική αντεπίθεση ο Αγγελος Χαριστέας βρέθηκε σε θέση βολής και με υποδειγματικό πλασέ έδωσε τέλος στις ελπίδες των Κροατών, συνδυάζοντας παράλληλα την επιστροφή του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα με γκολ.

Οι συνθέσεις:

Γεωργία (Κετσπάγια): Ρεβισβίλι, Κάσια, Αμισουλασβίλι, Χιζανισβίλι, Καλάτζε, Κανκάβα (42' λ.τρ. Λομπιανίτζε), Κομπιασβίλι, Γκριγκαλασβίλι (51' Ιασβίλι), Ταργκαμάτζε, Μιτσεντλίζε (65' Γκουρούλι), Μαρτσβαλάτζε

Ελλάδα (Σάντος): Τζόρβας, Βύντρα, Κ. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Σπυρόπουλος, Τζιόλης (56' Φωτάκης), Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης (68' Αθανασιάδης), Χαριστέας, Γκέκας

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις