Γ. Παπανδρέου: «Οφείλουμε να αντέξουμε στον πόλεμο»

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 06:58
UPD:12:58

A- A A+

«Οφείλουμε να αντέξουμε στον πόλεμο...για να κερδίσει η χώρα», τόνισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, εν όψει της ψηφοφορίας επί του πολυνοσχεδίου αλλά και της συνόδου κορυφής της Κυριακής.

O κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα αντιμετωπίσει τις ευθύνες της, «τις πατριωτικές και ιστορικές, όπως έχει κάνει πάντα μέχρι τώρα».

Όπως σημείωσε, «ο πραγματικός εχθρός, δεν είναι μια κυβέρνηση που πασχίζει να βάλει τάξη σ΄αυτό τον τόπο. Η πραγματική μάχη είναι να αλλάξουμε την κοινωνία μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ξεφύγουμε από αυτές τις αλληλοκατηγορίες και να μπορέσουμε ενωμένοι να φτιάξουμε μια διαφορετική πατρίδα».

Zήτησε τη στήριξη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αλλά και όλων των κομμάτων στην ψηφοφορία της Πέμπτης για το πολυνομοσχέδιο. «Ζητάω τη στήριξή σας, με πλήρη κατανόηση στα προβλήματα που δημιουργούνται. Μια στάση ευθύνης. Να ενισχυθούμε για τη διαπραγμάτευση της Κυριακής».

Όπως επισήμανε, κάθε ένα από τα σημαντικά άρθρα του νομοσχεδίου αποτελεί και ένα πρόσθετο επιχείρημα για την υλοποίηση των αλλαγών «που επαγγελλόμαστε, αλλά και των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουμε, που ενισχύουν την αξιοπιστία μας και τη διαπραγματευτική μας ικανότητα απέναντι στους εταίρους».

Διαβεβαίωσε ότι ο Υπουργός Οικονομικών, ο Αντιπρόεδρος, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Υπουργός Εργασίας, ο Γιώργος Κουτρουμάνης, ο Δημήτρης Ρέππας και οι άλλοι Υπουργοί, κάνουν κάθε τι για να βελτιώσουν το σχέδιο νόμου, «κυρίως υπέρ των οικονομικά αδύναμων, πάντα εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών περιορισμών».

Σε αυτή την πιο κρίσιμη στιγμή, όπως είπε, «η λογική του πολιτικού ή προσωπικού κόστους, πρέπει να υποχωρήσουν μπροστά στο εθνικό συμφέρον».

Αναφέρθηκε μάλιστα και στο άρθρο 37, επί του οποίου εκφράζονται αντιρρήσεις, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση κατέβαλε μια μεγάλη και επιτυχή προσπάθεια για τη διασφάλιση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πρόσθεσε ότι με τις διατάξεις τού εν λόγω άρθρου, ενισχεύται ιδιαίτερα ο θεσμός των επιχειρησιακών συμβάσεων. «Σήμερα, με το νομοσχέδιο αυτό, οι εργαζόμενοι μπορούν πολύ πιο εύκολα να ιδρύσουν δικά τους Σωματεία και Ενώσεις Προσώπων, για να διαπραγματευθούν οι ίδιοι υπεύθυνα μέσα στην επιχείρησή τους, διασφαλίζοντας παράλληλα βιωσιμότητα επιχείρησης και θέσεις εργασίας», ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να κατανοήσουν, όπως είπε, «τη διαφορά των ιδεολογικών μαχών που πρέπει να δίνουμε ως σοσιαλιστική κυβέρνηση, από την πολιτική, οικονομική και εθνική μάχη που πρέπει να δώσουμε ως παράταξη και ως κυβέρνηση, προς όφελος του ελληνικού λαού».

«Δεν είμαστε ούτε ανάλγητοι, ούτε σαδιστές, ούτε μαζοχιστές. Δεν φταίει αυτή η κυβέρνηση, που ανέλαβε την εξουσία με μαύρη τρύπα 36 δισ. ευρώ στα Ταμεία. Πληρώνουμε σήμερα το λογαριασμό της κακοδιαχείρισης της Νέας Δημοκρατίας και παλεύουμε να σταθούμε όρθιοι», τόνισε.

«Διακυβεύονται πολλά στη Σύνοδο»

Εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της Κυριακής ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και πως διακυβεύονται πολλά.

«Στρατηγική μας απόφαση: είμαστε και παραμένουμε στο ευρώ», διεμήνυσε, ενώ επανέλαβε ότι αφετηρία είναι όλα τα θετικά στοιχεία της συμφωνίας του Ιουλίου, δηλαδή, η κάλυψη των αναγκών της χώρας για τα επόμενα χρόνια, η διευκόλυνση στην αποπληρωμή του χρέους με επιμήκυνση, περίοδο χάριτος, χαμηλά επιτόκια.

Στόχος, όπως είπε, είναι να επιτευχθεί ελάφρυνση του βάρους του χρέους και παράλληλα α υπάρχει διασφάλιση της ομαλότητας για το τραπεζικό σύστημα της χώρας και τα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και να υπάρξουν μέτρα για τη στήριξη της προσπάθειας για την ανάπτυξη.

Επίθεση στη ΝΔ

Επιτιθέμενος στη Νέα Δημοκρατία υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σβήνει τις φωτιές που άναψαν άλλοι. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «έφυγε, αφού πρώτα διέλυσε τη χώρα, το κράτος και εκτόξευσε τα δημοσιονομικά ελλείμματα, αφήνοντας τη χώρα ανοχύρωτη μπροστά στην κρίση που ερχόταν, αλλά και σε μια κρίση, βεβαίως, που ήδη είχε ξεκινήσει από το 2008».

«Κληρονομιά της ΝΔ ήταν και το τεράστιο χρέος, και το πρωτόγνωρο έλλειμμα, και η χωρίς προηγούμενο ύφεση. Γιατί δεν έφερε το Μνημόνιο την ύφεση. Η ύφεση, το χρέος και το έλλειμμα της ΝΔ, έφεραν το Μνημόνιο», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «οι προηγούμενοι ήταν σίγουροι ότι η Ελλάδα θα ξεψυχούσε, γι΄ αυτό και λιποτάκτησαν».

«Οι τράπεζες θα μείνουν όρθιες»

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Παπανδρέου ότι δεν είναι δυνατόν σε μια περίοδο κρίσης οι τράπεζες, να χρηματοδοτούν «εκτός τραπεζικών κριτηρίων, ένα κανάλι που έχει χρέη πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, και να μην δίνουν ρευστότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που μπορούν να επιβιώσουν. Και μετά, να έρχονται και να λένε, ότι αν μειώσουμε εμείς το χρέος, το βάρος από τον ελληνικό λαό, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες».

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι οι τράπεζες δεν θα καταρρεύσουν. «Μπορεί οι θέσεις κάποιων να καταρρεύσουν, οι τράπεζες θα μείνουν όρθιες, όμως, διότι εμείς θα το εγγυηθούμε», πρόσθεσε.

Αιχμές κατά των δικαστών

Αφησε παράλληλα αιχμές για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, τους οποίους κάλεσε να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια.

«Τώρα που ζητούμε και από αυτούς τον οβολό τους υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας μας, μας μιλάνε για ''οικονομική κατοχή;''. Αυτή την οικονομική κατοχή, θα την παλέψουμε, όταν και αυτοί, και όλοι πληρώσουν τον οβολό τους...Και όταν συμβάλλουν ουσιαστικά στο αίσθημα Δικαίου και δεν αφήνουν διάφορους, επειδή είναι ισχυροί παράγοντες του ποδοσφαίρου, των μέσων ενημέρωσης ή των επιχειρηματιών, να μπορούν να ξεφεύγουν από τη Δικαιοσύνη, με αρνησιδικία, με αναβολές ή με άλλα τερτίπια», ανέφερε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή