«Οχι» Σαμαρά σε κοινή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 11:41
UPD:21:41

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, μια ημέρα μετά τη συνάντησή τους εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και της κρίσιμης συνόδου κορυφής της ΕΕ την Κυριακή.

A- A A+

Σε πλήρη ρήξη ήλθαν σήμερα κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς, με το δεύτερο να απαντά αρνητικά στην πρόσκληση του πρωθυπουργού να διαπραγματευτούν από κοινού στις Βρυξέλλες κατά τη σύνοδο κορυφής της Κυριακής.

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακολουθώντας τη σκληρή γραμμή που υιοθέτησε και χθες μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, φέρεται να δήλωσε ότι δεν μπορούν να φθάσουν μαζί στις Βρυξέλλες, καθώς δεν υπάρχει κοινή θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι κατά τη χθεσινή τούς συνάντηση ο πρωθυπουργός δεν του έδωσε κάποια εθνική γραμμή και ότι του ζητείται να νομιμοποιήσει αυτά που δεν ξέρει. Μάλιστα, φέρεται να υπογράμμισε σε έντονο ύφος στον κ. Παπανδρέου: «Εσύ λες ότι είμαι συκοφάντης της χώρας. Τον συκοφάντη τι τον θες μαζί σου».

Η απάντηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόταση του πρωθυπουργού χαρακτηρίζεται μάλλον αναμενόμενη, δεδομένων των σκληρών δηλώσεων που έκανε ο κ. Σαμαράς μετά το τέλος της χθεσινής τους συνάντησης.

«Λόγω των πράγματι κρίσιμων συνθηκών πήγα και άκουσα την ενημέρωση από τον κ. Παπανδρέου. Αλλιώς, μετά το σημερινό απίστευτο υβρεολόγιό του εναντίον της παράταξης κι εναντίον μου, δεν θα πήγαινα καθόλου», δήλωσε την Τρίτη ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2075884 .

Επιπλέον, κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι «τορπιλίζει την εθνική ομοψυχία στην πράξη» και συμπλήρωσε: ««Με κάποιον που ειλικρινά ενδιαφέρεται για την ενότητα του ελληνικού λαού απέναντι στην κρίση, θα είχα πολλά να πω...Με κάποιον που βρίσκεται σε πανικό και καθυβρίζει τους πάντες, δεν έχω να πω τίποτε».

Η απάντηση στο σημερινό ηχηρό «όχι» Σαμαρά ήρθε άμεσα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος -μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού έγινε χθες, κάτι το οποίο διέψευσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης. «Ο κ. Σαμαράς και η Ν.Δ. αποτελούν τη μοναδική περίπτωση αντιπολίτευσης σε όλη την Ευρώπη που δεν αναλαμβάνει στοιχειωδώς τις ευθύνες της για να βοηθήσει τη χώρα της», τονίζει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Οπως αναφέρει, «ο κ. Σαμαράς, με προφάσεις και υπεκφυγές, αναζητεί άλλοθι για να αρνηθεί για ακόμη μια φορά να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στην εθνική προσπάθεια που κάνει η χώρα με τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς συνεχίστηκαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Λίγο πριν από τη μία ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος σε δήλωσή του κάλεσε τους κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά να δείξουν υπευθυνότητα.

Γ. Καρατζαφέρης: Tα παιδιά της Βοστώνης πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα

Γ. Καρατζαφέρης: Tα παιδιά της Βοστώνης πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα

«Τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά», τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης, σημειώνοντας πως «ή θα προχωρήσουμε με Ευρώπη και κηδεμονία ίσως και δουλεία ή θα προχωρήσουμε μόνοι μας με φτώχεια».

Προέβλεψε μάλιστα ότι οι Ευρωπαίοι θα ζητούν όλο και περισσότερα από την εθνική μας κυριαρχία.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, εκτίμησε ότι οι εκλογές θα έρθουν από τα γεγονότα.

Ακολούθησε η συνάντηση με την γενική γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δήλωσε, ότι εξέφρασε στον Πρωθυπουργό την κάθετη και βαθιά αντίθεση του ΚΚΕ στην πολιτική της κυβέρνησης.

Α. Παπαρήγα: Φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση δεν υπάρχει

Α. Παπαρήγα: Φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση δεν υπάρχει

«Η αντίθεσή μας βασίζεται στο ότι στηρίζει με νύχια και με δόντια το καπιταλιστικό σύστημα το οποίο σαπίζει», επισήμανε η κ. Παπαρήγα και κάλεσε το λαό να πάρει την κατάσταση στα χέρια του για την ανατροπή αυτού του στυστήματος.

Πρόσθεσε ότι η μεγάλη επιτυχία της σημερινής απεργίας είναι η καλύτερη απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Ερωτηθείσα αν ζήτησε από τον Πρωθυπουργό εκλογές, σημείωσε ότι το ΚΚΕ έχει ζητήσει εκλογές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι είναι ένα σημαντικό αλλά επιμέρους θέμα.

«Την ώρα που μιλάει ο λαός, ο Πρωθυπουργός έχει ένα καθήκον, να παραιτηθεί και να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου.

Α. Τσίπρας: Προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία

Α. Τσίπρας: Προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία

«Εξήγησα στον Πρωθυπουργό ότι είναι προσβλητικό και επικίνδυνο να στοχοποιεί όλες τις κοινωνικές κατηγορίες ως συντεχνίες και είναι διχαστικό και επικίνδυνο να περιφρονεί τα 11.000.000 Ελλήνων που απαιτούν αλλαγή πολιτικής», πρόσθεσε.

Επισήμανε ωστόσο ότι ο Πρωθυπουργός «δεν έδειξε διατεθειμένος να κατανοήσει ότι αυτή την ώρα είναι όπλο θετικό για τη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι η ισχύς του λαού μας και η δημοκρατία». Ως εκ τούτου δεν είχε νόημα να συνεχισθεί η συζήτηση και η ενημέρωση, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή