Λιβύη: Εκκλήσεις για ενότητα μετά το θάνατο του Καντάφι

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 09:15
UPD:10:12

A- A A+

Σε συμφιλίωση με στόχο ένα νέο ειρηνικό πολιτικό ξεκίνημα καλεί τους Λίβυους η διεθνής κοινότητα, μετά την είδηση του θανάτου του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε χθες πως θάνατος του πρώην Λίβυου δικτάτορα σηματοδοτεί «το τέλος ενός μεγάλου και οδυνηρού κεφαλαίου» για τους Λίβυους και κάλεσε τη νέα ηγεσία της Τρίπολης να οικοδομήσει ένα κράτος δημοκρατικό και ανεκτικό.

«Είμαι πολύ περήφανος για το έργο που επιτελέσαμε σε αυτήν την επιχείρηση και είμαι ακόμα πιο περήφανος για το ό,τι οι Λίβυοι τα κατάφεραν», ανέφερε ο Ομπάμα και πρόσθεσε: «Για την περιοχή τα σημερινά γεγονότα αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά πως τα απολυταρχικά καθεστώτα πάντα εξαφανίζονται...Οι νέοι αντιδρούν δυναμικά στη δικτατορία. Και οι ηγέτες που προσπαθούν να τους στερήσουν την αξιοπρέπεια αποτυγχάνουν».

Για «μια νέα εποχή για τη Λιβύη» έκανε λόγο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

WHITEHOUSE.GOV

«Ο θάνατος του συνταγματάρχη Καντάφι έκλεισε ένα ιδιαίτερα ατυχές κεφάλαιο της ιστορίας της Λιβύης, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για τον λιβυκό λαό», επισήμανε η Κλίντον και πρόσθεσε: «ελπίζω αυτό που είδα από πρώτο χέρι στην Τρίπολη, τον ενθουσιασμό των Λίβυων για την εγκαθίδρυση μιας νέας δημοκρατίας, να ξεκινήσει με σοβαρότητα».

Σε συνέντευξη Τύπου στο Ισλαμαμπάντ, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν στο πλευρό των Λίβυων στο δρόμο αυτό.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε το «νέο αυτό σημαντικό βήμα» για την απελευθέρωση της Λιβύης, εκτιμώντας πως έχει «γυρίσει μια νέα σελίδα» για τον λιβυκό λαό «αυτή της συμφιλίωσης για την ελευθερία και την ενότητα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ δήλωσε πως «προφανώς η νατοϊκή επέμβαση στη Λιβύη τελειώνει» μόλις το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοινώσει την απελευθέρωση του λιβυκού εδάφους.

Με τη σειρά του ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζεράρ Λονγκέ τόνισε ότι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, μετά το αίτημα της διοίκησης του ΝΑΤΟ, «σταμάτησαν» την αυτοκινητοπομπή στην οποία βρισκόταν ο Καντάφι.

Το τέλος «της ιστορικής επέμβασης του ΝΑΤΟ είναι κοντά», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, και κάλεσε τους Λίβυους να αποφύγουν τα αντίποινα.

NATO
ΝΑΤΟ: Ο Α.Φ. Ράσμουσεν για τον Καντάφι και τη Λιβύη

Ο Α.Φ. Ράσμουσεν για τον Καντάφι και τη Λιβύη

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε πως είναι περήφανος για το ρόλο που έπαιξε το Λονδίνο στην πτώση του δικτάτορα, του οποίου ο θάνατος «ενισχύει τις πιθανότητες των Λίβυων να οικοδομήσουν ένα ισχυρό και δημοκρατικό μέλλον».

«Ο πόλεμος τελείωσε», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κάποτε στενός σύμμαχος του Καντάφι.

Για ιστορική μετάβαση έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, προειδοποιώντας για ένα δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις δρόμο που έχουν να διανύσουν οι Λίβυοι.

Η Αγκελα Μέρκελ, που είχε αρνηθεί τη συμμετοχή της Γερμανίας στις νατοϊκές επιχειρήσεις στη Λιβύη, εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει η χώρα «να κάνει ένα νέο ειρηνικό πολιτικό ξεκίνημα».

Και το Πεκίνο κάλεσε τις αρχές της Τρίπολης σε μια ενωτική πολιτική μετάβαση και στη διαφύλαξη της εθνικής ενότητας.

Η Ιαπωνία υποσχέθηκε βοήθεια στο νέο καθεστώς και ο υπουργός Εξωτερικών Κοϊτσίρο Γκέμπα ανακοίνωσε πως ξεκίνησαν οι απαραίτητες διαδικασίες για να ξανανοίξει η πρεσβεία στην Τρίπολη.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάπιλ αλ-Αράμπι δήλωσε πως ελπίζει ότι ο θάνατος του Καντάφι «γυρνάει τη σελίδα της τυρανίας» και πως οι Λίβυοι δεν θα αντικρίσουν το μέλλον με αίσθημα εκδίκησης.

Από την πλευρά του ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι επισήμανε πως ο θάνατος του Μουάμαρ Καντάφι, όπως και αυτός του Σαντάμ Χουσέιν, δείχνουν την «ικανότητα των λαών να νικούν τους δικτάτορες».

Τέλος, η Αφρικανική Ένωση εξέφρασε την ελπίδα η Λιβύη να αποκτήσει μεγαλύτερη σταθερότητα και να προχωρήσει προς τη συμφιλίωση και την ανοικοδόμηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή