Αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011 17:48
UPD:19:41

Η παρούσα δεν είναι του ενιαίου νομίσματος, αλλά κρίση υπερχρέωσης, δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες. «Γερμανία και Γαλλία μιλούν με την ίδια φωνή» δήλωσε ο Νικολά Σακοζί στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου, όπου επιχείρησαν να δείξουν ότι γεφυρώνουν τις διαφορές τους και εξέφρασαν αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία την Τετάρτη.

A- A A+

Την πεποίθηση ότι η ευρωζώνη βρίσκεται κοντά στην εξεύρεση λύσης για το ελληνικό χρέος, εξέφρασαν η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν λίγο μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και στην οποία επιχείρησαν να δείξουν ότι γεφυρώνουν τις διαφορές τους.

«Γερμανία και Γαλλία μιλούν με την ίδια φωνή» δήλωσε ο Σακοζί. «Έχουμε πλήρη συνείδηση των ευθυνών μας», δήλωσαν οι δύο ηγέτες και δεσμεύτηκαν ότι θα δώσουν απαντήσεις φιλόδοξες και βιώσιμες στην κρίση χρέους, οι οποίες θα επικυρωθούν στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, η Μέρκελ είπε ότι την Τετάρτη δεν θα είναι το τελευταίο βήμα για την αντιμετώπιση όλων των πτυχών της κρίσης.

Τόνισε ότι η κρίση χρέους που ξέσπασε σήμερα είναι το αποτέλεσμα πολλών δεκαετιών και υπογράμμισε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου στην ευρωζώνη. «Αν επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, δεν πολεμάμε την κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Κρίση υπερχρέωσης, όχι κρίση του ευρώ»

Η παρούσα δεν είναι κρίση του ενιαίου νομίσματος, αλλά κρίση υπερχρέωσης, δήλωσε η Μέρκελ. «Το ευρώ είναι το μέλλον μας, το χρειαζόμαστε και θα το υποστηρίξουμε», τόνισε.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Συνέντευξη Τύπου Α. Μέρκελ - Ν. Σαρκοζί

Συνέντευξη Τύπου Α. Μέρκελ - Ν. Σαρκοζί

Ο Σαρκοζί βεβαίωσε από την πλευρά του ότι «διαγράφεται ήδη μια αρκετά ευρεία συμφωνία», όσον αφορά την ενίσχυση του EFSF, παραδέχτηκε όμως ότι «θα χρειαστούν μακρές ώρες διαπραγμάτευσης, πριν απο την τελική συμφωνία», ενώ έκανε λόγο για τις τεχνικές δυσκολίες και την περιπλοκότητα των διαπραγματεύσεων.

Είπε ότι οι εργασίες προχωρούν καλά, και ότι «υπάρχει απόλυτη αποφασιστικότητα ώστε να βρούμε βιώσιμη λύση». «Την Τετάρτη θα πρέπει να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που θα καθησυχάσει τις αγορές», τόνισε.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι το ζητούμενο είναι η συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα να είναι σε εθελοντική βάση, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσαν ότι θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για την περικοπή του ελληνικού χρέους, η Α. Μέρκελ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις άρχισαν πρόσφατα και συνεχίζονται με στόχο να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα που θα εγγυάται τη βιωσιμότητά του.

Οι τράπεζες

Σχετικά με τα μέτρα θωράκισης των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι οι εργασίες προοδεύουν, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι οι υπουργοί οικονομικών επέτυχαν χθες συμφωνία.

Ερωτηθέντες ποιός τελικά θα πληρώσει τις τράπεζες, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε ότι αρχικά οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν οι ίδιες τα κεφάλαια από τις αγορές, αν δεν μπορέσουν θα απευθυνθούν στα εθνικά κεφάλαια και ως ύστατη λύση θα αποταθούν στο EFSF.

Εν τω μεταξύ ο Ν. Σαρκοζί άφησε να εννοηθεί ότι εγκαταλείφθηκε η ιδέα το EFSF να χρηματοδοτείται από την ΕΚΤ, λέγοντας ότι η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι «η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη».

Τέλος οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για να επιβληθεί φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. «Είναι υποχρέωση ηθική, πολιτική και οικονομική», δήλωσε ο Ν. Σαρκοζί.

Αισιοδοξία Βαν Ρόμπεϊ

Την πεποίθηση ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα συμφωνηθεί ένα «συνολικό πακέτο» που θα αφορά τη βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ σεε άλλη συνέντευξη Τύπου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Συνέντευξη Τύπου Χ. Βαν Ρόμπεϊ - Ζ.Μ. Μπαρόζο

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Συνέντευξη Τύπου Χ. Βαν Ρόμπεϊ - Ζ.Μ. Μπαρόζο

Αναφερόμενος στις εργασίες της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο Ρόμπεϊ είπε ότι σημειώθηκε «ικανοποιητική πρόοδος» στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Τετάρτη.

Παράλληλα επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί διάσταση απόψεων Γαλλίας και Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι «εργαζόμαστε με πνεύμα συμβιβασμού». «Είδα ένα Γάλλο πρόεδρο και μία Γερμανίδα καγκελάριο αποφασισμένους να εργαστούν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι συμφωνήθηκε να διερευνηθούν οι δυνατότητες για «περιορισμένη» αλλαγή των Συνθηκών και ότι το θέμα θα επανεξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή