Μια άλλη τράπεζα

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011 20:44

A- A A+

Δέχεται μόνο κεφάλαια μνήμης, καταθέσεις «ψυχής», αναλήψεις προσωπικών ιστοριών και επενδύσεις στο παρελθόν. Ο λόγος για την Τράπεζα Αναμνήσεων, έναν θεσμό που μετά την εμφάνισή του σε δεκάδες χώρες, δημιουργήθηκε και στην Ελλάδα.

Η ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2011, με σκοπό τη διαφύλαξη και προώθηση της Ιστορίας και του Πολιτισμού, μέσω της προβολής της ατομικής και συλλογικής μνήμης, την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των νέων γενεών, για τη σπουδαιότητα της διατήρησης της συλλογικής μνήμης και τη γεφύρωση του χάσματος των γενεών, μέσω της αναγνώρισης του σημαντικού ρόλου της τρίτης ηλικίας στην εξέλιξη της κοινωνίας και του πολιτισμού.

«Η Ιστορία δεν είναι ένα μάθημα βαρετό. Η Ιστορία είναι στη διπλανή πόρτα, στην κυρία που έζησε την πείνα και τη φρίκη του πολέμου, στο ζευγάρι που μετανάστευσε, στις εμπειρίες των προηγούμενων γενεών», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρίνα Σαρλή, εκ των δημιουργών του ελληνικού εγχειρήματος.

Οι εθελοντές, «εξερευνητές αναμνήσεων» αποκαλούνται, με τη βοήθεια μίας βιντεοκάμερας, ενός κινητού τηλεφώνου ή ενός μαγνητοφώνου καταγράφουν τις αναμνήσεις των συνανθρώπων τους.

Οι αφηγητές, που πρέπει να έχουν γεννηθεί πριν από το 1950, δίνουν τη μαρτυρία τους αυθόρμητα και είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν το θέμα που θα αφηγηθούν, με μόνο περιορισμό το σεβασμό ηθικών και νομικών κανόνων.

Το οπτικοακουστικό υλικό αρχειοθετείται Διαδικτυακά με βάση τη θεματολογία του. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στην ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων 40 ιστορίες δέκα ανθρώπων. Οι προσωπικές ιστορίες είναι διαθέσιμες μέσω της ιστοσελίδας www.bankofmemories.gr (θα είναι πλήρως εμπλουτισμένη με υλικό στις αρχές Ιανουαρίου).

Πρόσφατα, οι Τράπεζες Αναμνήσεων της Ιταλίας και της Ελλάδας έλαβαν χρηματοδότηση από τη δράση «Active European Remembrance» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να καταγράψουν τις αναμνήσεις των τελευταίων επιζώντων από στρατόπεδα συγκέντρωσης και την κατάρτιση εκπαιδευτικού προγράμματος για τη διδασκαλία των γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στα σχολεία με διαδραστικό τρόπο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή