Με πλειοψηφία, αλλά χωρίς την ψήφο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρ. Μαγκούφη και των βουλευτών των κομμάτων της Αριστεράς εγκρίθηκε από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συμφωνία Ελλάδας-Ελβετίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας και την ανταλλαγή πληροφοριών των φορολογικών αρχών των δύο χωρών.
Το σχετικό ν/σχ παίρνει έτσι το δρόμο προς την Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα εισαχθεί προς ψήφιση την Πέμπτη, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2012.
Ενστάσεις για τη μείωση της φορολογίας εξέφρασαν πάντως κατά τη συζήτηση βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, ο Κώστας Γείτονας αν και χαρακτήρισε τη συμφωνία ένα πρώτο βήμα για την ανταλλαγή πληροφοριών και στον τομέα των καταθέσεων, κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί ο φόρος καταθέσεων μειώνεται από το 10% στο 7%. Παράλληλα επισήμανε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει υπερβεί τα χρονικά περιθώρια μέσα στα οποία προσδιόριζε τη δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών.
Με τη σειρά του, ο Γ. Αμοιρίδης διερωτήθηκε «μήπως τελικά συμφέρει να βγάζουν έξω τα λεφτά τους και νόμιμα ακόμη οι Ελληνες, καθώς θα πληρώνουν λιγότερο τόκο», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών.
Θετικό, αλλά «μικρό» βήμα στην κατεύθυνση της διαφθοράς και της σύλληψης φορολογητέας ύλης, χαρακτήρισε τη σύμβαση είπε ο Δ. Κουσελάς. Ζήτησε παράλληλα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου να ενημερώσει την Επιτροπή σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία υπογραφής συμφωνίας με την Ελβετία για το θέμα των αδήλωτων καταθέσεων.
Στην καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της λίστας των μεγαλοοφειλετών, αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπυροπάνος Μαργέλης σημειώνοντας ότι «δημιουργείται στον κόσμο η αίσθηση ότι οι αδύναμοι πρέπει να πληρώνουν εδώ και τώρα και οι δυνατοί ποτέ».
Τη σύμβαση δήλωσε ότι καταψηφίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης δηλώνοντας «αντίθετος» με τη μείωση της φορολογίας σε σχέση με όσα ισχύουν για τους Ελληνες φορολογούμενους και εξέφρασε φόβους ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θα επιτρέψει στις πολυεθνικές να συνεχίσουν τα παιχνίδια τους στην Ελλάδα».
Εκ μέρους της ΝΔ, ο Θ. Καράογλου δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία «ως ένα μικρό βήμα για τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή», επισημαίνοντας πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί μια σειρά επιφυλάξεις για τέτοιες διμερείς συμφωνίες. Προειδοποίησε τέλος ότι «έχει χαθεί χρόνος για όσους τυχόν έχουν μεγάλους καταθετικούς λογαριασμούς στην Ελβετία» που μπορεί, όπως είπε, «να έχουν σπάσει σε μικρότερους λογαριασμούς ή να έχουν μεταφερθεί τα χρήματα «σε φορολογικούς παραδείσους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ