Γ. Παπανδρέου: Ούτε μέρα για χάσιμο

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 16:35
UPD:21:20
A- A A+

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για «μεγάλες τομές» άμεσα προκειμένου η χώρα «να βγει από το τέλμα» επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας και πάλι πως τα φτωχότερα στρώματα θα προστατευτούν. Δίνοντας το χαρακτήρα του επείγοντος στις προωθούμενες αλλαγές, τόνισε πως «δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο».

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, με θέμα την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΠΣΑ), επέκρινε έντονα εκ νέου τη ΝΔ για την κατάσταση που κληροδότησε στη χώρα, ενώ γνωστοποίησε πως αυτό το όργανο, υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, θα έχει την κύρια ευθύνη για την παρακολούθηση και εφαρμογή του ΠΣΑΑ, με συνεδριάσεις ανά τακτά διαστήματα.

Παράλληλα, κατά διαστήματα, η γενική πορεία του ΠΣΑΑ θα συζητείται και στο Υπουργικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή του συνόλου των μελών της κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου απέδωσε για άλλη μία φορά την «πρωτοφανή κρίση» της χώρας στις «εγκληματικές πολιτικές» που ακολούθησε η ΝΔ και μίλησε για ιστορικό χρέος της σημερινής κυβέρνησης:

«με τη βοήθεια και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, να βγάλουμε όλοι μαζί τη χώρα μας από το τέλμα, να απελευθερώσουμε ουσιαστικά την Ελλάδα από τα βάρη αυτά και από τους μεγάλους κινδύνους που την απειλούν».

«Μπροστά μας ανοίγεται μια πρόκληση χωρίς προηγούμενο» συνέχισε ο Πρωθυπουργός και διευκρίνισε πως αυτή συνίσταται στα ακόλουθα:

«Να κάνουμε στο συντομότερο δυνατό χρόνο τις μεγάλες τομές που εδώ και πολλά χρόνια χρειάζεται η χώρα μας.

»Να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφύγουμε τους κινδύνους αλλά στη διαδρομή αυτή – και αυτό είναι το βασικότερο πολιτικό μήνυμα στον Ελληνικό λαό - να είμαστε πάνω από όλα δίκαιοι.

»Να επιμερίσουμε με τον πιο δίκαιο δυνατό τρόπο τα βάρη για την έξοδο της χώρας από την κρίση, προστατεύοντας ιδιαίτερα χαμηλόμισθους, φτωχότερα στρώματα και διασφαλίζοντας και τη μεσαία τάξη.

»Και ταυτόχρονα να λύσουμε τα προβλήματά μας –όχι πρόσκαιρα- αλλά με τρόπο που αντέχει στο χρόνο, να είναι βιώσιμη η λύση, να μην βρούμε μπροστά μας το ίδιο πρόβλημα σε δύο ή τρία χρόνια. Να δούμε θετικά το θέμα για το μέσο πολίτη, διότι αυτές οι αλλαγές θα βάλουν μία τάξη, την ευνομία που ζητά ο πολίτης».

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε και πάλι πως εκτός από τα μέτρα νοικοκυρέματος και περιορισμού της σπατάλης χρειάζονται κι άλλα «για να σταματήσουν αυτή την αιμορραγία των ελλειμμάτων και των χρεών».

Όπως ανέφερε, για να σταματήσουν αυτά πρέπει να δημιουργηθεί νέο εισόδημα, να παταχθεί η διαφθορά, η γραφειοκρατία, ο συγκεντρωτισμός και η αναξιοκρατία, να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου και η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε το ΠΣΑ «σύνθετο πρόγραμμα που έχει από τη μια το νοικοκύρεμα και από την άλλη μεριά το αναπτυξιακό και κοινωνικό σκέλος που είναι εξίσου σημαντικά».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή