Συνάντηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού με αγρότες

Κομισιόν: Διμερές ζήτημα η διεκδίκηση αποζημίωσης από τη Βουλγαρία
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010 15:24
UPD:18:02
A- A A+

Συνάντηση με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ σε έδαφος της γειτονικής χώρας είχαν Ελληνες αγρότες, όπως μεταδίδουν βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης. Πριν από τη συνάντηση υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να ανοίξει το μπλόκο στο συνοριακό σταθμό «Κούλατα», στον Προμαχώνα, όπως μεταδίδουν βουλγαρικά ΜΜΕ επικαλούμενα δηλώσεις Ελλήνων αγροτών.

Ο κ. Μπορίσοφ ταξίδεψε σήμερα έως τα σύνορα για να εκτιμήσει ο ίδιος την κατάσταση.

Ο κ. Μπορίσοφ ταξίδεψε σήμερα έως τα σύνορα για να εκτιμήσει ο ίδιος την κατάσταση. Συνοδευόμενος από τον υπουργό Γεωργίας της Βουλγαρίας, Μιροσλάφ Νάϊντενοφ.

Μετά τη λήξη της συνάντησης, έγινε σαφές ότι οι αγρότες θα ανοίξουν τα μπλόκα στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας. «Ωστόσο, δεν ορίσθηκε προθεσμία. Οι αγρότες υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό μας και μίλησαν μαζί του για περίπου 15 λεπτά»,.

Αυτή τη στιγμή, η ουρά των φορτηγών που έχει σχηματιστεί στα Κουλάτα φτάνει τα 8 χλμ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με τις εξελίξεις των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρήσεων, Τομ Βαν Λίρουπ.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει το αίτημα της Βουλγαρίας για αποζημίωση λόγω της ζημιάς που υφίσταται από τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι η διεκδίκηση αποζημίωσης ενός κράτους μέλους από ένα άλλος είναι θέμα διμερές και δεν αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
O Τ. Βαν Λίεροπ (εκπρόσωπος του επιτρόπου Γκ. Φερχόιγκεν) για τα αγροτικά μπλόκα

O Τ. Βαν Λίεροπ (εκπρόσωπος του επιτρόπου Γκ. Φερχόιγκεν) για τα αγροτικά μπλόκα

Πρόσθεσε πως μετά την επιστολή του Βούλγαρου πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μ. Μπαρόζο, οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες ζήτησαν διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ανέφερε ο Τομ Βαν Λίρουπ, οι αγρότες στην Ελλάδα έχουν αφήσει ελεύθερες κάποιες οδούς στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και το Σαββατοκύριακο αναμένεται να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σε περίπτωση που οι Έλληνες αγρότες δεν αποσύρουν τα μπλόκα στους δρόμους μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, πρόσθεσε, τότε θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή Ελλήνων εμπειρογνωμόνων.

«Όλοι εργαζόμαστε για την ταχύτερη λύση του προβλήματος, καθώς βασικό μέλημα της Επιτροπής είναι να διασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων και των αγαθών», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Εντείνει τις πιέσεις της η Βουλγαρία

Εντείνονται οι πιέσεις της Βουλγαρίας προς την Κομισιόν για τη διευθέτηση του προβλήματος στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας ΒΝΡ μετέδωσε ότι ο Βούλγαρος πρέσβης στις Βρυξέλλες έχει λάβει εντολή να καταθέσει αίτημα για εξασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων, εμπορευμάτων και κεφαλαίων, όπως προβλέπει το άρθρο 259 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ.

Σύμφωνα με το ΒΝΡ, ο κανονισμός της ΕΕ υποχρεώνει την Επιτροπή να συζητήσει το πρόβλημα με την ελληνική κυβέρνηση μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, μετά το πέρας των οποίων, ο πρόεδρος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα αποφασίσει για την παραπομπή ή μη της υπόθεσης στο αρμόδιο δικαστήριο, στο Λουξεμβούργο.

«Οι απώλειες της βουλγάρικης οικονομίας δεν πρόκειται να καλυφθούν με τον τρόπο αυτό. Στην καλύτερη περίπτωση, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει πρόστιμο στην Ελλάδα, το οποίο θα καταβληθεί στον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ. Σύμφωνα με ειδήμονες, για να λάβουν αποζημιώσεις, οι ενδιαφερόμενες βουλγάρικες εταιρείες πρέπει να απευθυνθούν σε αρμόδια ελληνικά δικαστήρια», αναφέρει σχόλιο του βουλγαρικού ραδιοφώνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή