Γ. Παπανδρέου: «Ελληνας και γεννιέσαι, και γίνεσαι»

Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2010 19:14
UPD:09/02/2010 00:05

Εξηγώντας τη σημασία του νομοσχεδίου ο πρωθυπουργός, επισήμανε πως η άρνηση στην ομαλή και πλήρη ένταξη των μεταναστών οδηγεί στην απομόνωση και η αδιαφορία στην γκετοποίηση.

A- A A+

Κανένας μετανάστης χωρίς νόμιμα χαρτιά δεν θα μπορεί να πάρει ιθαγένεια, τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη μεταναστευτική πολιτική, μετά από αίτημα του προέδρου του ΛΑΟΣ.

Απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για το προωθούμενο νομοσχέδιο για την απόδοση ιθαγένειας στους μετανάστες καθώς για το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές, τόνισε πως ένα τέτοιο ζήτημα «δεν νοείται να γίνεται αντικείμενο σκόπιμης παραπληροφόρησης». Επιπλέον, έκανε λόγο για φαντάσματα επερχόμενης αλλοίωσης του έθνους.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Oμιλία Γ. Παπανδρέου για το μεταναστευτικό

Ακούστε την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Διαβεβαίωσε μάλιστα πως με το νομοσχέδιο ενδυναμώνει την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης.

Εξηγώντας τη σημασία του νομοσχεδίου, επισήμανε πως η άρνηση στην ομαλή και πλήρη ένταξη των μεταναστών οδηγεί στην απομόνωση και η αδιαφορία στην γκετοποίηση.

«Δίνουμε προοπτική στους μετανάστες που ζουν μακροχρόνια στη χώρα ... το νομοσχέδιο μας δίνει την ευκαιρία να σχεδιάσουμε ένα μέλλον ασφάλειας, κοινωνικής συνοχής».

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε πως το κυβερνών κόμμα με το νομοσχέδιο βάζει τέλος στην αδιαφάνεια στην απονομή ιθαγένειας, η οποία όπως σημείωσε είχε καταλήξει να είναι ρουσφετολογικό προνόμιο.

Αναφερόμενος στην απονομή πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες, επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για ατολμία.

Ο Πρωθυπουργός έκανε επίσης ειδική αναφορά στη φράση του πατέρα του και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», η οποία, όπως επεσήμανε, παραποιείται.

«Η Ελλάδα ανήκει όντως στους Έλληνες», τόνισε και πρόσθεσε: «Ποιοι δικαιούνται όμως να είναι Έλληνες;...Έλληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι».

Βολές κατά ΝΔ

«Μας κατηγορείτε ότι ήμασταν χαλαροί. Χαλαρότητα είχατε εσείς, ανομία είχατε εσείς, αυθαιρεσία είχατε εσείς», τόνισε ο Πρωθυπουργός απαντώντας κατά τη δευτερολογία του στις αιτιάσεις του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει «χαλαρότητα» στην απονομή ελληνικής ιθαγένειας.

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε κάποιες περιπτώσεις χορήγησης ιθαγένειας, όπου ο αρμόδιος υφυπουργός της ΝΔ αποδέχθηκε αίτηση πολιτογράφησης μεταναστών που αγνοούσαν στοιχειώδη δεδομένα της ελληνικής ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτικής ζωής και παράδοσης (ο ένας φέρεται ως ομογενής), παρά την περί του αντιθέτου εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής.

Σε μια άλλη δε περίπτωση ο υφυπουργός απεδέχθη θετική εισήγηση της Επιτροπής για αλλοδαπό, ο οποίος ωστόσο, είχε συμπληρώσει μονάχα ενάμιση χρόνο διαμονής στην Ελλάδα.

«Ναι στην ομαλότητα, ναι στα σοβαρά κριτήρια...Εμείς μιλάμε για ευνομία...Δεν την εφαρμόζατε ποτέ και πουθενά, σε κανένα τομέα της δημόσιας διοίκησης...ΓιΆ αυτό έχει γίνει η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

«Κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης, προτείνουν να βάλουμε το κεφάλι στην άμμο, σαν να είναι ρόδινα τα πράγματα: Να μεγαλώσουν τα προβλήματα, να γίνει ακόμα μεγαλύτερη η λαθρεμπορία. Αυτό είναι αυτό που θέλετε;» αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.

Για την ψήφο των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως «αποτελούσε προγραμματική δέσμευση της ΝΔ - και στην συνταγματική αναθεώρηση, 50 βουλευτές της ΝΔ, σας είχαν προτείνει και σχετική συνταγματική ρήτρα: Ο κ. Παυλόπουλος είχε δεσμευτεί σχετικά, με σειρά δημόσιες τοποθετήσεις για συμμετοχή μεταναστών και στις νομαρχιακές εκλογές. Ποια τελικά η στάση σας;» ρώτησε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Κατηγόρησε ακόμη τη ΝΔ ότι ξέχασε τη διμερή συμφωνία με την Τουρκία για την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΛΑΟΣ για δημοψήφισμα ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ και το 2007 και το 2009 εξέθεσε τις προτάσεις του για το θέμα της ιθαγένειας...Είμαστε και δεσμευμένοι και συνεπείς στις προεκλογικές αποφάσεις μας αλλά και στις αποφάσεις της πλειοψηφίας που μας έδωσε ο λαός».

Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει τρεις κυρίως πτυχές, την ενδυνάμωση της προστασίας των συνόρων μας, σοβαρές και ελέγξιμες διαδικασίες για το θέμα της ιθαγένειας και προσπάθειες μέσω ΕΕ ώστε να υπάρξει μια ευρωπαϊκή πολιτική».

Τριτολογία

Κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως «είναι μεγάλο λάθος να θεωρούμε ένα διαφορετικό δόγμα, ταυτισμένο με μια οποιαδήποτε πολιτική - πόσο δε μάλλον με τη βία συλλήβδην. Υπάρχουν εκείνοι που χρησιμοποιούν τη θρησκεία ως όπλο πολιτικό, ή ακόμα και για να δικαιολογήσουν βία. Εμείς πρέπει να καταδικάσουμε την αντίληψη, σεβόμενοι το δικαίωμα του πολίτη να πιστεύει αυτό που θέλει και ποτέ με προκαταλήψεις».

Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Ινδίας, «της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο σε μουσουλμανικό πληθυσμό, χωρίς να είναι μουσουλμανική. Γιατί δεν έχει τα ίδια προβλήματα με άλλες χώρες; Μου είπαν οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι, ότι 'έχουμε δημοκρατία και δεν νοιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας'. Ας μην σηκώνουμε λοιπόν, τείχη και προκαταλήψεις που θα πληρώσει η ελληνική κοινωνία».

«Σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα, είναι εύκολο και ανεύθυνο να ταυτίζουμε την εγκληματικότητα με τον ξένο. Οι αλλοδαποί, όταν συμβαίνει να βρίσκονται σε συμμορίες, συνήθως έχουν κάποιον Έλληνα που τους αξιοποιεί επειδή ακριβώς έχουν ανάγκη», σημείωσε ακόμη ο Πρωθυπουργός.

«Σήμερα οι Έλληνες της Αμερικής διαπρέπουν και είναι σημαντική η κοινότητα. Και εδώ οι μετανάστες που θα γαλουχηθούν στις δικές μας αξίες, αύριο θα διαπρέπουν. Βεβαίως συμφωνούμε στην ανάγκη να έχουν την ημετέρα παιδεία. ΓιΆ αυτό προβλέπουμε για την ιθαγένεια, έξι χρόνια ελληνικό σχολείο και εξετάσεις στην ελληνική γλώσσα. Και βεβαίως σεβασμό των νόμων. Αδίκως λοιπόν μας κατηγορείτε», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή