Αλ. Τσίπρας: Να μη χαθεί η ευκαιρία στη μεταναστευτική πολιτική

Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2010 21:09
UPD:23:59

Υπέρ της «ουσιαστικής πρόσβασης» των μεταναστών δεύτερης γενιάς στην ιθαγένεια αλλά και της παροχής πολιτικών δικαιωμάτων σε μετανάστες μόνιμης εγκατάστασης τάχθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίρπας από το βήμα της Βουλής.

A- A A+

Υπέρ της «ουσιαστικής πρόσβασης» των μεταναστών δεύτερης γενιάς στην ιθαγένεια αλλά και της παροχής πολιτικών δικαιωμάτων σε μετανάστες μόνιμης εγκατάστασης τάχθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίρπας από το βήμα της Βουλής.

Μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική, κάλεσε την κυβέρνηση να μη χάσει την ευκαιρία που της δίνεται, επισημαίνοντας πως όλες οι νομοθετικές απόπειρες μέχρι σήμερα ήταν στρεβλές και αντιμετώπισαν το φαινόμενο φοβικά.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Ομιλία Α. Τσίπρα για το μεταναστευτικό

Ακούστε την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή.

Σχολιάζοντας αλλαγές που έγιναν στο προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για υποχώρηση, ενώ έστρεψε τα βέλη του στο ΛΑΟΣ για τη στάση του στο θέμα, μιλώντας για πολιτικές κωλοτούμπες του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη.

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τόσο τον κ. Καρατζαφέρη για τα όσα περίεργα, όπως τα χαρακτήρισε, ανέφερε για ασθένειες που μεταφέρουν στην ελληνική κοινωνία οι μετανάστες, όσο και τον κ. Σαμαρά για τα όσα ανέλυσε με περίεργο τρόπο, όπως σημείωσε, περί πολυπολιτισμικότητας.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ και του ΛΑΟΣ να καταδικάσουν τα επεισόδια που δημιούργησε ακροδεξιά ομάδα προσπαθώντας να διαλύσουν εκδήλωση που γινόταν στην Παλαιά Βουλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επειδή είχαν διαφορετικές απόψεις.

«Αναφέρομαι στους κ. Σαμαρά και κ. Καρατζαφέρη γιατί κάθε φορά που υπάρχουν επεισόδια καταγγέλλουν το ΣΥΡΙΖΑ ότι τα δημιουργεί. Θα ήθελα να καταδικάσουν αυτές τις πράξεις βίας γιατί είναι ρατσιστικές και γιατί τα βασικά δικαιώματα των ανθρώπων δεν μπορούν να είναι υπό την αίρεση δημοψηφίσματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τους κατηγόρησε δε ότι αγνοούν ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της Ελλάδος και επενδύουν στο χρηματιστήριο του φόβου.

«Η ανάλυση της επιχειρηματολογίας και της πρότασης τους περιορίζεται στις αιτίες της μετανάστευσης και προσχωρούν σε ρατσιστικά πρότυπα», τόνισε και πρόσθεσε: «Μιλάνε για επιχειρήσεις σκούπα λες και είναι σκουπίδια οι άνθρωποι. Είναι υποκριτικό να χαιρόμαστε που είναι ομογενείς και κατακτούν αξιώματα και να αρνούμαστε την ίδια ώρα σε άλλους συμπολίτες μας ναν έχουν την ίδια εξέλιξη».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ακόμη ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη και πολιτική.

Υπογράμμισε δε ότι η θέση της αριστεράς είναι άρση των αιτιών που δημιουργούν και γιγαντώνουν τα μεταναστευτικά ρεύματα και ότι ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό βασίζεται σε αξίες οικουμενικές και είναι η βάση δημοκρατίας.

«Όλες οι προηγούμενες νομοθετικές απόπειρες ήταν στρεβλές, αποσπασματικές, αντιμετώπισαν το φαινόμενο φοβικά και εισπρακτικά, αφήνοντας σε καθεστώς ημιπαρανομίας τους μετανάστες», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας ενώ έκανε λόγο για έντεχνους μύθους που καλλιεργήθηκαν για τον κακοποιό μετανάστη.

Επέκρινε ακόμα «τα κηρύγματα μίσους από μέρος ιεραρχών», ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ¶νθιμο που έπιασε στασίδι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στα ΜΜΕ.

«Μην χάσετε την ιστορική ευκαιρία να ανοίξετε νέους δρόμους. Είναι αναγκαία τομή για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής η πρόσβαση των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα στην ιθαγένεια. Αν εσείς δεν θελήστε να δώσετε αυτή τη μάχη με όρους ηγεμονίας των ιδεών θα την δώσουμε εμείς», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Δευτερολογία

Επικρίσεις κατά του Πρωθυπουργού διατύπωσε κατά τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «είναι κακός σύμβουλος να διαβάζει τις δημοσκοπήσεις για την οικονομία όπως τον βολεύουν».

Όπως υποστήριξε, οι μισοί σχεδόν Έλληνες πολίτες χαρακτηρίζουν τα μέτρα δυσάρεστα και αναποτελεσματικά και ότι στο επόμενο στάδιο θα ξεπεράσουν το στάδιο της αμηχανίας και θα αντιδράσουν.

«Θα αντιδράσουν όπως κάνουν και άλλοι λαοί. Όπως στη Πορτογαλία, του Σώκρατες, όπου απορρίφθηκε το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Θα σας αναγκάσουν να πάρετε πίσω τα σκληρά μέτρα που παίρνετε. Παίρνετε διαζύγιο με τα κοινωνικά στρώματα που σας στήριξαν», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Έκανε δε λόγο για διαχρονικές βαρύτατες ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας των δύο μεγάλων κομμάτων, γιατί η ελληνική κοινωνία τείνει να έχει ρατσιστικά φοβικά σύνδρομα.

Κλείνοντας επιτέθηκε και στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ για τους ψευδέστατους, όπως ανέφερε, ισχυρισμούς του, ότι η αύξηση της εγκληματικότητας οφείλεται στους μετανάστες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή