Αντ. Σαμαράς: Μαγνήτης λαθρομετανάστευσης η Ελλάδα με το ν/σ του ΠΑΣΟΚ

Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2010 19:55
UPD:23:18

Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της ένταξης μεταναστών στην Ελλάδα, αλλά, όπως σημείωσε, ομαλά, δηλαδή σταδιακά και όχι με τρόπο που δίνει το μήνυμα ότι μπορούν να έρθουν κι άλλοι.

A- A A+

Τη θέση πως τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση μετατρέπουν την Ελλάδα σε μαγνήτη νέων κυμάτων παράνομης μετανάστευσης εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη μεταναστευτική πολιτική.

Όπως ανέφερε, με το νομοσχέδιο χαλαρώνουν πολύ οι διαδικασίες που ήδη υπάρχουν για την πολιτογράφηση. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, σημείωσε πως «όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της χειρότερης κρίσης με το να χορηγούμε ιθαγένεια σε μισό εκατομμύριο μετανάστες δημιουργούμε συνθήκες κοινωνικής έντασης, συνθήκες ξενοφοβίας».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Ομιλία Α. Σαμαρά για το μεταναστευτικό

Ακούστε την ομιλία του κ. Σαμαρά στη Βουλή.

Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της ένταξης μεταναστών στην Ελλάδα, αλλά, όπως σημείωσε, ομαλά, δηλαδή σταδιακά και όχι με τρόπο που δίνει το μήνυμα ότι μπορούν να έρθουν κι άλλοι.

Τόνισε μάλιστα ότι η ΝΔ θέλει τους μετανάστες που επιλέγουν να ριζώσουν στη χώρα μας, να αφήσουν πίσω τους στοιχεία του πολιτισμού τους που είναι ασύμβατα με το δικό μας, να ενταχθούν στην κοινωνία μας, να νιώσουν Έλληνες, να γίνουν Έλληνες μέσω της «ημετέρας παιδείας». Δεν θέλουμε απλώς να «πάρουν τα χαρτιά τους» με συνοπτικές διαδικασίες και να αναπαράγονται ως διαφορετικά γκέτο. Θέλουμε την ενσωμάτωση των ξένων, για να καταπολεμήσουμε την ξενοφοβία. Για να τελειώσουμε το ρατσισμό. Δεν θέλουμε τα γκέτο που τροφοδοτούν κι αναπαράγουν το ρατσισμό είπε χαρακτηριστικά.

Αν και εκτίμησε πως το τελικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε είναι βελτιωμένο, επισήμανε πως δεν αρκεί και αντιπρότεινε:

Τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα να αποκτούν το δικαίωμα να πάρουν ιθαγένεια όχι αμέσως, αλλά με την ενηλικίωσή τους, υπό δύο προϋποθέσεις: 1. την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και 2. την εγκατάλειψη της ιθαγένειας των γονιών τους.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση για την απονομή πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες, επισήμανε πως δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων, διότι αυτό επιτείνει ξενοφοβικά ανακλαστικά. Μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει ολοκληρωτικά τη συγκεκριμένη ρύθμιση, γιατί η χρονική στιγμή πυροδοτεί καχυποψίες στη βάση εν όψει των δημοτικών εκλογών. «Η κυβέρνηση αν επιμείνει στη θέσεις σημαίνει πως θέλει ψηφοθηρήσει σε βάρος των μεταναστών» πρόσθεσε.

Γνωστοποίησε τέλος πως η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και θα το καταργήσει όταν έρθει στην εξουσία.

Δευτερολογία

Στην οικονομία και την πολιτική της κυβέρνησης αναφέρθηκε κατά τη δευτερολογία του ο κ. Σαμαράς.

«Όσα μέτρα περιστολής των δαπανών κι αν πάρετε τόσο περισσότερο απαιτούνται να παίρνονται αντισταθμιστικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Αν δεν τα πάρετε άμεσα θα ενσκήψει πολύ μεγαλύτερη ύφεση, πολύ μεγαλύτερη ανεργία», τόνισε.

Επανέλαβε δε την αντίθεση του κόμματός του στην αύξηση της φορολογίας σε καύσιμα και ακίνητα.

«Παραμύθι ότι ο Σαμαράς έφερε τους Αλβανούς στην Ελλάδα»

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «συνεχιζόμενη απρέπεια και παραμύθι» τα όσα του καταλογίζουν πως εκείνος «έφερε τους Αλβανούς στην Ελλάδα».

«Δεν υπήρχαν τότε κλειστά σύνορα από την πλευρά της Ελλάδας αλλά αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα από την πλευρά της Αλβανίας, τα οποία έπαψαν να φυλάσσονται όταν κατέρρευσε το καθεστώς Χότζα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι επί των ημερών του ήταν κάτω από 20.000 εκείνοι οι οποίοι είχαν έρθει από την Αλβανία στην Ελλάδα.

Επανέλαβε ακόμη ότι η πρόταση την οποία καταθέτει το κόμμα του είναι προς όφελος των μεταναστών, ενώ αντιθέτως το κυβερνητικό σχέδιο προκαλεί πόλωση και οδηγεί στην ξενοφοβία: «Εμείς λέμε ναι στην ενσωμάτωση όχι στην αναπαραγωγή των γκέτο και της καχυποψίας, όπως το μοντέλο πολυπολιτισμικότητας που προωθείτε».

Παραδέχθηκε δε την κίνηση βουλευτών του υπέρ της ψήφου των μεταναστών στις δημοτικές στη συνταγματική αναθεώρηση, που πάντως δεν πέρασε, ούτε ήταν επίσημη θέση του κόμματος.

Υπενθύμισε όμως ότι ο σημερινός σύμβουλος του πρωθυπουργού, καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος, είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της δυνατότητας ψήφου των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές μόνον μετά από συνταγματική αναθεώρηση.

Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενεργοποίησε την FRONTEX και κάλεσε την κυβέρνηση να πει πόσους λαθρομετανάστες επαναπροώθησε στους τέσσερις μήνες. «Αυτή η στάση της Τουρκίας θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι θα είναι εμπόδιο για την ενταξιακή της προοπτική», τόνισε.

«Προσέξτε μήπως με την πολιτική σας στο μεταναστευτικό σπείρετε ανέμους, γιατί θα θερίσετε θύελλες σε εποχές μάλιστα μεγάλης οικονομικής κρίσης», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή