«Απαρέγκλιτος στόχος η μείωση του ελλείμματος»

Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Ν. Σαρκοζί
Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010 15:15
UPD:21:16

A- A A+

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και το σχέδιο παροχής βοήθειας προς τη χώρα μας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι, ένα 24ωρο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να παράσχουν πολιτική στήριξη στη χώρα μας, ενώ το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας θα παραπεμφθεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαρκοζί, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως είχε μία εγκάρδια και θερμή συνάντηση με τον Ν. Σαρκοζί, με τον οποίο συζήτησε τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα.

Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο

Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως είναι απόλυτα αποφασισμένος για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εκπληρωθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος.

«Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση που αφορά και στην Ελλάδα διαβεβαίωσα για την ισχυρή πολιτική βούληση -έχοντας καταθέσει και έχοντας περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης- να εφαρμοστεί κατά γράμμα. Όπως τόνισα ότι έχουμε και τις προηγούμενες μέρες πάρει επιπλέον ενισχυτικά για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μέτρα ώστε να μειώσουμε το έλλειμμα στο 8,7% το 2010», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

«Εχω τονίσει επανειλημμένως ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να εγγυηθεί ότι αυτός ο στόχος θα πραγματοποιηθεί», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «εμείς δεν έχουμε ζητήσει βοήθεια, εμείς έχουμε πει ότι θέλουμε απλώς να στηρίξετε τη δική μας βούληση, την αξιοπιστία της χώρας μας στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Εφαρμογή του ΠΣΑ» και φήμες για πακέτο σωτηρίας

«Εφαρμογή του ΠΣΑ» και φήμες για πακέτο σωτηρίας

Προηγήθηκε η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Μπερνάρ Ακουγιέ, ενώ ο Ελληνας Πρωθυπουργός επρόκειτο να συναντηθεί και με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Φιγιόν.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη γαλλική πρωτεύουσα, ο κ. Παπανδρέου, θα μεταβεί σιδηροδρομικώς στις Βρυξέλλες, όπου θα παρακαθήσει στο δείπνο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αύριο, μετά το τέλος της Συνόδου, ο Γάλλος πρόεδρος θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο της Γερμανίας ¶γγελα Μέρκελ κατά την οποία αναμένεται να κάνουν ειδική αναφορά στο ζήτημα της Ελλάδας.

«Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με την κυρία Μέρκελ πάνω σε διάφορα θέματα. Φαντάζομαι ότι το θέμα αυτό (της Ελλάδας) θα θιγεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Λικ Σατέλ.

Όπως είπε, «η γαλλική κυβέρνηση ενδιαφέρεται όπως και οι ευρωπαίοι εταίροι της για την κατάσταση του ευρώ και για την κατάσταση της Ελλάδας ιδιαίτερα», διευκρινίζοντας ότι η υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ έχει τακτικές επαφές με τους ομολόγους της επί του θέματος.

Τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα

Νωρίτερα, η Ελλάδα τέθηκε επί τάπητος σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στην οποία έλαβε μέρος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεν εκδόθηκε ανακοίνωση, όμως Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Πέμπτη θα ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ «για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή