Η φύση σε άσπρο - μαύρο

Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2010 17:32

A- A A+

Τα ασπρόμαυρα στιγμιότυπα του διάσημου φωτογράφου ¶νσελ ¶νταμς, εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη, από τις 5 ως τις 20 Απριλίου.

Τοπία μοναδικής ομορφιάς, από την Καλιφόρνια, την Αλάσκα, την Αριζόνα, το Κολοράντο, το Νέο Μεξικό και το Τέξας, ξεδιπλώνονται στις 72 πρωτότυπες εκτυπώσεις της έκθεσης. Πρόκειται για το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς του αμερικανού δημιουργού, καθώς αντανακλά τις οικολογικές ευαισθησίες του.

Στις φωτογραφίες του, ο ¶νσελ ¶νταμς απέδωσε όλη την τονική κλίμακα, από το λευκό μέχρι το μαύρο, με πολλές ενδιάμεσες διαβαθμίσεις γκρίζου και οι εικόνες του να χαρακτηρίζονται από άρτια φωτογραφική σαφήνεια. Ανέπτυξε έναν συγκεκριμένο τρόπο λήψης και ασπρόμαυρης εκτύπωσης, που έμεινε γνωστός ως «Ζωνικό σύστημα».

Ο πολυτάλαντος ¶νσελ ¶νταμς, γεννήθηκε το 1902 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια και υπήρξε μοναχογιός του επιχειρηματία Τσαρλς ¶νταμς. Σε ηλικία μόλις δώδεκα ετών έμαθε μόνος του να διαβάζει τις νότες και να παίζει πιάνο. Λίγο έλειψε να γίνει μουσικός, αλλά τον κέρδισε η φωτογραφία χάρη σε μια τυχαία οικογενειακή εκδρομή.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο Εθνικό Πάρκο, ο πατέρας του τού χάρισε μια φωτογραφική μηχανή, με την οποία ο δεκατετράχρονος ¶νσελς έκανε την πρώτη του λήψη. Για τα επόμενα χρόνια της ζωής του, το Yosemite National Park έγινε ο αγαπημένος φωτογραφικός προορισμός του ¶νταμς.

Το 1932, ανέτρεψε τις καθιερωμένες αντιλήψεις για την αισθητική της φωτογραφίας, καθώς ίδρυσε μαζί με ομότεχνούς του από το Σαν Φρανσίσκο, την Ομάδα f/64. Ως τότε, η μόδα ήθελε τις φωτογραφίες να μοιάζουν με ζωγραφικά έργα ενώ αντίθετα, ο ¶νταμς ήταν υπέρμαχος του ρεαλισμού.

Με αφορμή την έκθεση του ¶νσελ ¶νταμς, θα διοργανωθεί την Κυριακή 7 Μαρτίου, στις 12.00, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς), ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του αμερικανού φωτογράφου. Θα μιλήσουν ο ¶λαν Ρος, φωτογράφος και συνεργάτης του ¶νταμς, ο Κωστής Αντωνιάδης, καθηγητής φωτογραφίας στα Τ.Ε.Ι Αθηνών και ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, ερευνητής φωτογραφίας.

Προτεινόμενα για εσάς