Μήνυμα Γ. Παπανδρέου στην ΕΕ

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την ελληνική στάση
Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010 13:13
UPD:18:52
EPA/ARNO BURGI

A- A A+

«Χρειάζεται στενότερη συνεργασία στην ΕΕ για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής», δήλωσε από τη Βουδαπέστη ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη σύστασης θεσμικών οργάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συνδρομή των κρατών μελών που βρίσκονται σε κρίση.

«Έχουμε την έκφραση αλληλεγγύης από πολλούς, αλλά έχουμε και τις δυσκολίες με τους θεσμούς, που θα πρέπει να είναι περισσότερο συντονισμένοι», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου στη διάρκεια συνεδρίασης του σοσιαλιστικού κόμματος της Ουγγαρίας.

Γ. Παπανδρέου: Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός στην Ε.Ε.

Γ. Παπανδρέου: Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός στην Ε.Ε.

«Χρειαζόμαστε καλύτερο συντονισμό στην οικονομική πολιτική της ΕΕ, χρειαζόμαστε όργανα που θα βοηθούν τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση, όπως η Ελλάδα ή η Ουγγαρία».

O κ. Παπανδρέου χραακτήρισε δύσκολα μέτρα που πονάνε τους πολίτες, τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης. αλλά εξέφρασε την βεβαιότητα ότι έτσι θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη.

«Έχουμε ευρωπαϊκή στήριξη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης» συνέχισε, προσθέτοντας ότι αναδεικνύεται το θέμα της κοινοτικής αλληλεγγύης και η αναγκαιότητα δημιουργίας των απαραίτητων εργαλείων, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι κερδοσκοπικές τάσεις.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τα εργαλεία αυτά ως οξυγόνο που χρειάζεται, ιδιαίτερα, η Ελλάδα, η οποία τώρα πραγματοποιεί τα πρώτα βήματα εξόδου από την κρίση.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την ελληνική στάση

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Μαρτίου. Όπως ανέφερε, στη σύνοδο αυτή η Ένωση θα λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις, αλλά το ίδιο θα πράξει κι η Ελλάδα, η οποία θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της, συνεκτιμώντας τις αποφάσεις αυτές.

Δεν αποκλείται το ΔΝΤ

Και στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής επανέλαβε πως δεν αποκλείεται η προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: «Η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι μια δυνατότητα που δεν αποκλείουμε, με δεδομένο πως όταν χρειαστεί θα πρέπει να δανειστούμε με τους όρους και τις συνθήκες που αρμόζουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα» σημείωσε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μη επιθυμητής στήριξης από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ.

Πρόσθεσε ωστόσο πως «οι Ευρωπαίοι εταίροι αναγνώρισαν τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση και διατύπωσαν τη βεβαιότητά τους ότι με το ΠΣΑ και τις πρόσθετες αποφάσεις που έλαβε, βρίσκεται στη σωστή πορεία για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010». Χαρακτήρισε επίσης «εξαιρετικά σημαντικό» το γεγονός ότι για πρώτη φορά τέθηκε ζήτημα δημιουργίας ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων.

Ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια, αλλά πολιτική στήριξη και πως εκείνο που την ενδιαφέρει είναι να δανείζεται με τους όρους που το κάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμα το Συμβούλιο Κορυφής, την επόμενη εβδομάδα και ότι «συνεπώς υπάρχει για περαιτέρω εξειδίκευση των αποφάσεων της στήριξης της χώρας». Ακόμα, τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μη δεχτεί ξανά να δανειστούμε με αυτούς τους όρους που δανειστήκαμε έως σήμερα».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Γερμανίας, απάντησε ότι με βάση τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ μπορεί να υπάρξει ή όχι στήριξη και πως «το να μένουμε στη συμπεριφορά μιας χώρας μόνο, δεν ωφελεί».

«Είναι διαφορετικό να συζητά κανείς με μία - μία χώρα και είναι διαφορετικό να γίνεται μια διαπραγμάτευση στα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών και το Συμβούλιο Κορυφής», πρόσθεσε.

Β. Σόιμπλε: Συντονισμένη δράση αν εμφανιστεί κίνδυνος χρεοκοπίας

Την ετοιμότητα των χωρών της Ευρωζώνης να λάβουν συντονισμένη δράση, εάν μία χώρα μέλος αντιμετωπίσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, επεσήμανε νωρίτερα ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει εμφανιστεί προς το παρόν τέτοια ανάγκη.

Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, ο Σόιμπλε ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια και τόνισε πως η χώρα έχει ήδη λάβει μέτρα που έχουν βοηθήσει στο να καθησυχαστούν οι αγορές.

Γερμανία: Δεν θα ληφθεί απόφαση για βοήθεια στη σύνοδο κορυφής

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ούλριχ Βίλχελμ εκτίμησε πάντως ότι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα ληφθεί απόφαση για βοήθεια προς την Ελλάδα. «Η γερμανική κυβέρνηση δεν αναμένει αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα», ανέφερε.

¶λλη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε μια πιθανή παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), εάν η Ελλάδα ζητήσει βοήθεια. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, πολλοί Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε πιθανή ανάμιξη του ΔΝΤ.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή