¶νοιξαν οι κάλπες για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, με περίπου 45 εκατομμύρια πολίτες να καλούνται να ψηφίσουν.
Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοιχρά από τις 06:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21:00 (24:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 22:00 ώρα GMT.
Κρίσιμη για την οικονομία η επίτευξη ή μη αυτοδυναμίας
Η ξαφνική μεταστροφή σε ένα πολιτικό σύστημα που κυριαρχείται από τρία κόμματα αντί για δύο βρίσκει απροετοίμαστες αγορές, επιχειρήσεις και πολιτικούς, αν και ο κίνδυνος εκλογής μιας αδύναμης κυβέρνησης με οριακό ποσοστό πλειοψηφίας εγείρει σοβαρούς κινδύνους για μια χώρα που πρέπει να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, ειδάλλως αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να «τιμωρηθεί» από αγορές και οίκους αξιολόγησης.
Από την άλλη πλευρά, από τις διάφορες δημοσκοπήσεις συνάγει κανείς το συμπέρασμα ότι σε ποσοστό 52% κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, 46% δίνουν νίκη στους Συντηρητικούς και ένα μόλις 2% νίκη στο κόμμα των Εργατικών.
Για να κυβερνήσει όμως, το κόμμα χρειάζεται μια ελάχιστη πλειοψηφία περίπου είκοσι θέσεων, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους δικούς του «επαναστάτες» και τις αναπόφευκτες «απώλειες» εν ώρα υπηρεσίας. Με λιγότερες θέσεις, είναι σχεδόν αδύνατη η επιβολή σκληρών μέτρων.
Μια μεγαλύτερη πλειοψηφία θα επέτρεπε στους Συντηρητικούς να υποστηρίξουν ότι έχουν εξασφαλίσει την απαραίτητη λαϊκή εντολή για την εφαρμογή των επώδυνων μέτρων.
Οι προβληματισμοί ότι η Βρετανία θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στις προσπάθειες συρρίκνωσης του μεγαλύτερου δημοσιονομικού ελλείμματος μεταξύ των χωρών-μελών του G7 -έλλειμμα που -σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία- ανέρχεται στο 11,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και με συνολικό κρατικό χρέος στα 890 δισ. στερλίνες (πάνω από ένα δισ. ευρώ), στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η χαμηλή ισοτιμία της στερλίνας -που από τις αρχές του έτους έχει χάσει μεγαλύτερο από το 6% της αξίας της έναντι του δολαρίου- συμβάλλει στην τόνωση της βρετανικής οικονομίας, οι εταιρικοί ισολογισμοί έχουν βελτιωθεί και τα μερίσματα κινούνται ανοδικά. Εάν τα επιτόκια διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα, τότε οι μετοχές θα συνεχίσουν να προσελκύουν αγοραστές.
Ένα κοινοβούλιο με αδύναμη πλειοψηφία θα μπορούσε να επισκιάσει την παραπάνω προοπτική. Μια «συμμαχία» μεταξύ Εργατικών και Ελευθέρων Δημοκρατών φαίνεται κάπως ριψοκίνδυνη. Ο Γκόρντον Μπράουν μπορεί να θέλει να παραμείνει στην εξουσία. Εκτός όμως κι αν οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει εντελώς έξω, δεν θα έχει την εξουσία να επιβάλει αυστηρά μέτρα.
Εν τω μεταξύ, ένας επίσημος συνασπισμός μεταξύ των Tories και των Ελευθέρων Δημοκρατών είναι μάλλον απίθανος, δεδομένων των αντιρρήσεων του Ντέιβιντ Κάμερον στις αλλαγές του εκλογικού συστήματος. Πιο πιθανή είναι μια «εύθραυστη» συμμαχία μέχρις ότου η μία από τις δύο πλευρές «πυροδοτήσει» νέες εκλογές. Οι μετοχές στο βρετανικό χρηματιστήριο δεν πρόκειται να ευημερήσουν εν μέσω τέτοιας πολιτικής αβεβαιότητας.
Από την πλευρά των αγορών, οι traders στοιχηματίζουν ότι όποιο κόμμα καταφέρει να εξασφαλίσει ισχυρή πλειοψηφία μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, θα παρουσιάσει πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος, στον απόηχο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής κατάταξης Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ισπανίας από τη Standard & Poor's την προηγούμενη εβδομάδα και εν μέσω φόβων μήπως η Βρετανία αποτελέσει τον επόμενο στόχο για τους κερδοσκόπους.