Η ώρα της κρίσης για τη Βρετανία

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2010 07:10
UPD:07/05/2010 21:24

A- A A+

Λονδίνο

7/5/10, 7.12 μμ:Τα τελικά αποτελέσματα έχουν βγει (Συντηρητικοί 306, Εργατικοι 258, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 57), αλλά η αβεβαιότητα παραμένει, καθώς για πρώτη φορά από το 1974 κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ο Νικ Κλεγκ και ο Ντέιβιντ Κάμερον είχαν την πρώτη τους τηλεφωνική συνομιλία το απόγευμα, την οποία πηγές των Συντηρητικών χαρακτηρίζουν "πολύ παραγωγική". Δεν συζητήθηκαν ωστόσο καθόλου λεπτομέρειες. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν απόψε με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών των δύο κομμάτων.

Οι αναλυτες υποστηρίζουν ότι ο Κάμερον θέλει πραγματικά να καταλήξει σε συμφωνία, ωστόσο στο κόμμα του υπάρχει μεγάλη νευρικότητα για διάφορα ζητήματα και κυρίως για το αίτημα του Κλεγκ για εκλογική μεταρρύθμιση. Οι Τόρις φοβούνται ότι αν το σύστημα γίνει πιο αναλογικό, θα τους αφήσει εκτός εξουσίας, καθώς οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα σχηματίζουν συνασπισμό με τους Εργατικούς, αφού κανένα κόμμα δεν θα καταφέρνει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή.

Αναπάντητο ερωτημα παραμένει και η τύχη του Μπράουν. Αυτή τη στιγμή σίγουρα δεν είναι στα χέρια του, αλλά εξαρτάται από τις συνομιλίες των δύο άλλων κομμάτων. Ο Μπράουν όμως είναι ακόμα πρωθυπουργός της χώρας - καθώς παραδοσιακά δεν παραιτείται μέχρι να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση - και απόψε θα κοιμηθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ. Αν τα καταφέρει ασφαλώς.

7/5/10, 3.33 μμ:Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι επιθυμεί να κάνει μία "μεγάλη,ανοιχτή και ευρεία προσφορά" στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Δήλωσε "πολύ περήφανος" για το εκλογικό αποτέλεσμα, που έφερε πρώτο το κόμμα του με διαφορά 2 εκατ. ψήφους από τους Εργατικούς. Πρόσθεσε ότι η Βρετανία έχει ανάγκη από μία "ισχυρή, σταθερή και αποφασιστική κυβέρνηση", προσθέτοντας ότι η κατάσταση απαιτεί από τα κόμματα να μην επιδοθούν σε πολιτικούς τακτικισμούς. Ευχαρίστησε παράλληλα τον Κλεγκ για την προηγούμενη δήλωσή του, προσθέτοντας ότι η προσφορά του για συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης θα επιτρέψει στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να εφαρμόσουν πολλά από τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει. Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να σχηματιστεί γρήγορα η επόμενη κυβέρνηση.

Παραθέτοντας τις θέσεις του κόμματος του σε διάφορα βασικά ζητήματα, είπε ότι θεωρεί πως μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Σχετικά με το χρόνιο αίτημα τους για εκλογική μεταρρύθμιση, δήλωσε πρόθυμος να προωθήσει τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για να εξετάσει το ζήτημα.

Φωνές εντός του κόμματός του έχουν ήδη εκφαστεί αρνητικά ως προς την ιδέα αυτή.

Οι φετινές εκλογές αποδείχθηκαν πραγματικά συναρπαστικές, αν και δεν οδήγησαν σε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση που πολλοί θεωρούσαν απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα προβλήματα της χώρας και ιδιαίτερα το τεράστιο έλλειμμα.

Τα πράγματα εξακολουθούν να μην είναι ξεκάθαρα. Οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να αρχίσουν τηλεφωνικές συνομιλίες σήμερα. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αν θα καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία και πότε, καθώς και αν θα αφορά τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού ή μιας πιο χαλαρής συνεργασίας, με κυβέρνηση μειοψηφίας των Τόρις.

Αυτό που αποκλειστηκε οριστικά, ήταν η πιθανότητα να επιχειρούσε ο Γκόρντον Μπράουν να σχηματίσει πρώτος κυβέρνηση συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, εκμεταλλευόμενος τον κανόνα που περιλαμβάνεται στο άγραφο βρετανικό σύνταγμα που λέει ότι ο εν ενεργεία πρωθυπουργός έχει προτεραιότητα στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

7/5/10, 2.24 μμ:H καταμέτρηση των ψήφων είναι κοντά στο τέλος της, με τους Συντηρητικούς να έχουν εξασφαλίσει 301 έδρες, τους Εργατικούς 255 και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 55. H μετατόπιση από τους Εργατικούς στους Συντηρητικούς που είχε επιτύχει στην ιστορική της νίκη το 1979 η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν 5,3%, περίπου όσο ο Κάμερον δηλαδή.

Μετά τη δήλωση του Νικ Κλεγκ ότι πρώτοι οι Συντηρητικοί θα πρέπει να επιχειρησουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, ο Γκόρντον Μπράουν, θέλοντας να επιδείξει πολιτική ωριμότητα και ψυχραιμία, είπε ότι «καταλαβαίνει» τη θέση του Κλεγκ. Πρόσθεσε πάντως ότι παραμένει διαθέσιμος για συνομιλίες μαζί του εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους Συντηρητικούς, δηλώνοντας μάλιστα έτοιμος να προωθήσει το χρόνιο αίτημα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για εκλογική μεταρρύθμιση. Όπως λέει ο πολιτικός αρχισυντάκτης του BBC Νικ Ρόμπινσον, ο Κλεγκ είναι αντιμέτωπος με το δίλημμα αν πρέπει να συνεργαστεί με ένα κόμμα που του υπόσχεται αυτό που πάντα ήθελε, την αλλαγή του άδικου κατά τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες εκλογικού συστήματος, αλλά το οποίο συγκεντρώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Ο Πάτρικ Ντανλίβι από το LSE θεωρεί ότι, δεδομένης της ύφεσης και της δυσαρέσκειας προς το πρόσωπο τπυ Μπράουν, οι Συντηρητικοί θα έπρεπε να είναι 15 μονάδες μπροστά ενώ τώρα είναι μόνο 7 μονάδες μπροστά από τους Εργατικούς, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπέστησαν την καταστροφική ήττα που προέβλεπαν πολλοί. Σε ανάλυσή του, αναφέρει ότι ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στα κέρδη της τελευταίας στιγμής για τους Εργατικούς ήταν το γεγονός ότι "το ελληνικό δράμα παιζόταν στην τηλεόραση τις τελευταίες δύο ημέρες, βοηθώντας να δραματοποιήσει και να υπογραμμίσει το επιχείρημα των Εργατικών ότι μία κυβέρνη Συντηρητικών θα επέβαλε μέτρα λιτότητας που θα έπλητταν πολλές ομάδες".

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη δήλωση του Ντέιβιντ Κάμερον, που αναμένεται μέσα στα επόμενα λεπτά.

7/5/10, 11.56 πμ: Ο Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών επανέλαβε αυτό που έλεγε κατά την προεκλογική εκστρατεία: ότι το κόμμα με το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων και εδρών θα πρέπει να είναι το πρώτο που θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Πηγές των Συντηρητικών αναφέρουν στα βρετανικά ΜΜΕ ότι το κόμμα δεν θέλει σε καμία περίπτωση να προχωρήσει σε εκλογική μεταρρύθμιση, κάτι που είναι πιθανό να θέσουν ως προϋπόθεση οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες για να συνεργαστούν με τους Τόρις. Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ από την άλλη, επισημαίνουν ότι έχουν έτοιμο το πλαίσιο της πρότασης για συνεργασία με τον Κλεγκ, στο οποίο περιλαμβάνεται και η εκλογική μεταρρύθμιση. Μοιάζει έτσι σαν οι Εργατικοί να επιθυμούν συνεργασία με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι όμως προτιμούν τους Συντηρητικούς, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους... Πολλά θα φανούν στη δήλωση του Ντέιβιντ Κάμερον που αναμένεται στις 14.30 (16.30 Ελλάδος).

7/5/10, 10.09 πμ:Το επόμενο βρετανικό κοινοβούλιο είναι πλέον σίγουρο ότι δεν θα έχει απόλυτη πλειοψηφία εδρών από κανένα κόμμα, αφού είναι πλέον μαθηματικά αδύνατο για τους Συντηρητικούς, το μεγαλύτερο κόμμα, να συγκεντρώσουν το μαγικό αριθμό εδρών 326 που θα τους εξασφάλιζε την αυτοδυναμία.

Οι βρετανικές εφημερίδες, μπορεί να μην πρόλαβαν το θρίλερ των αποτελεσμάτων στις έντυπες εκδόσεις τους, αλλά παρακολουθούν τις εξελίξεις στις διαδικτυακές. "Η Βρετανία ξυπνάει με μετέωρο κοινοβούλιο" γράφει το site των Times, "Τα αποτελέσματα δείχνουν μετέωρο κοινοβούλιο" η Guardian. "Ο Μπράουν παλεύει για να παραμείνει στην εξουσία" είναι ο κεντρικός τίτλος της Independent, "Ο Κάμερον είναι μπροστά χωρίς απόλυτη νίκη" γράφει η Daily Telegraph. Η αλήθεια είναι ότι οι Εργατικοί του Μπράουν δεν έχουν πολλά φιλικά προς αυτούς Μέσα πλέον (με τις περισσότερες εφημερίδες να τάσσονται ανοιχτά στο πλευρό των Τόρις ή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών κατά τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας), το οποίο θα τους δυσκολέψει αν αποφασίσουν να επιχειρήσουν να παραμείνουν στην εξουσία. Αν ο Μπράουν χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του να είναι ο πρώτος που θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση ως εν ενεργεία πρωθυπουργός, είναι πιθανό να δούμε θύελλα αντιδράσεων στα ΜΜΕ.

7/5/10, 8.53 πμ:Αβεβαιότητας συνέχεια, με τους Συντηρητικούς να έχουν εξασφαλίσει 288 έδρες, τους Εργατικούς 241 και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 51. Η εκτίμηση πολλών είναι ότι οι Εργατικοί, στην εξουσία τα τελευταία 13 χρόνια, δεν υπέστησαν τόσο μεγάλη ήττα όσο προβλεπόταν. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του BBC, με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι Συντηρητικοί θα συγκεντρώσουν 307 έδρες, οι Εργατικοί 261 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 54.

Στη Σκωτία, προπύργιο των Εργατικών και τόπο καταγωγής του Γκόρντον Μπράουν, τα αποτελέσματα είναι ακριβώς ίδια με το 2005: 41 έδρες για τους Εργατικούς, 10 για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, 6 για το Εθνικό Κόμμα της Σκωτιας (SNP) και μία για τους Συντηρητικούς

"Ο κόσμος ψήφισε για να γυρίσει σελίδα, αλλά δεν έχει αποφασίσει ποιο κεφάλαιο να ανοίξει", λέει ο υπουργός Επιχειρήσεων Λόρδος Μάντελσον, προσθέτοντας ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα έχουν συνομιλίες τόσο με τους Εργατικούς όσο και με τους Συντηρητικούς. Θα προκαλούσε "μάλλον έκπληξη" αν ο Μπράουν παραιτηθεί σήμερα, προσθέτει, ενώ εκτιμά ότι το εκλογικό σύστημα της Βρετανίας "είναι στα τελευταία του".

7/5/10, 7.31 πμ:Οι εκλογές έχουν εξελιχθεί σε θρίλερ. Οι Συντηρητικοί θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, αλλά χωρίς τη δυνατότητα να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οι Εργατικοί, αν και φαίνεται ότι θα έχουν το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1983, μάλλον δεν θα υποστούν τη συντριπτική ήττα που πολλοί περίμεναν. Μεγάλος χαμένος της βραδιάς ο Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, οι οποίοι, παρά τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων για θεαματική άνοδο, μπορεί μέχρι και να χάσουν έδρες σε σχέση με το 2005. Η αβεβαιότητα πιθανώς να ενίσχυσε τη συσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων, μην επιτρέποντας στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να επιβεβαιώσουν τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες τους ήθελαν μέχρι και δεύτερο κόμμα σε ποσοστό ψήφων. Ωστόσο, μπορεί να έχουν τη δύναμη να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, καθώς οποιοδήποτε κόμμα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους. Θα χρειαστεί να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα για να υπάρξει μια περισσότερο ξεκάθαρη εικόνα.

6/5/10, 4.20 μμ: Λιγότερες από έξι ώρες απομένουν για να κλείσουν οι κάλπες και οι πληροφορίες στα βρετανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μεγάλη συμμετοχή στις πιο απρόβλεπτες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. Στο Λονδίνο εξάλλου βοηθάει και η ανοιξιάτικη λιακάδα. Οι αρχηγοί των τριών μεγάλων κομμάτων άσκησαν από το πρώι το εκλογικό τους δικαίωμα στις περιφέρειές τους. Οι εκλογές λίγο έλειψε να στιγματιστούν από τραγωδία, όταν το αεροπλάνο του πρώην αρχηγού του αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ, που είναι υποψήφιος βουλευτής, συνετρίβη. Ο ίδιος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, που παραμένει για εξετάσεις καθώς τραυματίστηκε στο κεφάλι, ωστόσο η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή.

Η καταμέτρηση των ψήφων μετά από μία εκλογική αναμέτρηση που χαρακτηρίζεται από αναλυτές ως η πιο συναρπαστική εδώ και δεκαετίες http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1812611 , θα αρχίσει στις 10.00 μμ, όταν θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα του κοινού exit poll των μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων. Γύρω στις 11.00 μμ αναμένονται και τα πρώτα αποτελέσματα. Από τις 649 περιφέρεις όπου θα γίνουν εκλογές (στη μία αναβλήθηκαν για τις 27 Μαΐου λόγω του θανάτου ενός από τους υποψηφίους) σχεδόν όλες θα καταμετρούν ψήφους κατά τη διάρκεια τηςύχτας. Εξαίρεση αποτελούν περίπου 20 από αυτές, καθώς τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η καταμέτρηση θα αρχίσει στις 9.00 το πρώι της Παρασκευής.

6/5/10, 12.30μμ: Πολλές εφημερίδες κάνουν λόγο για άνοδο των Συντηρητικών τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας, φέρνοντάς τους μια ανάσα από την αυτοδυναμία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Η τελευταία δημοσκόπηση των Times προβλέπει 37% για τους Συντηρητικούς, 28% για τους Εργατικούς και 27% για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Η εφημερίδα, που έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των Τόρις, επισημαίνει στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της: «Ο τρόπος που η επόμενη κυβέρνηση θα χειριστεί την οικονομία θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον αυτής της χώρας. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, οι ηγέτες των κομμάτων, προσπαθώντας να προσελκύσουν ψήφους, προσπαθούν να σας πουν ότι αυτή τη φορά έχει σημασία. Πολύ συχνά υπερβάλλουν. Όχι αυτή τη φορά. Αυτές οι εκλογές θα καθορίσουν τη Βρετανία για μία γενιά».

«Οι αγορές ποντάρουν σε εκλογικό θρίαμβο των Τόρις», γράφει πρωτοσέλιδο άρθρο των Financial Times, που αναφέρει ότι οι τιμές των βρετανικών ομολόγων παρουσίασαν μεγάλη άνοδο, εν μέσω προσδοκιών ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, «αν και οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να προβλέπουν κοινοβούλιο χωρίς απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην πιο απρόβλεπτη εκλογική αναμέτρηση εδώ και μία γενιά».

«Στο δρόμο για την ανάκτηση της εξουσίας μετά από 13 χρόνια οι Συντηρητικοί», γράφει η Guardian, με την τελευταία της δημοσκόπηση να δίνει 36% στους Τόρις, 28% στους Εργατικούς και 26% στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, αν επαληθευτεί αυτό το αποτέλεσμα, οι Συντηρητικοί θα είναι πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία εδρών και θα μπορέσουν να κυβερνήσουν με τη στήριξη των Ενωτικών της Β. Ιρλανδίας.

«Πιο κοντά σε καθαρή νίκη οι Τόρις», γράφει η Daily Mail, που αναφέρει ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι σε απόσταση αναπνοής από την αυτοδυναμία, αποσπώντας πολλές ψήφους από τους Εργατικούς.

Η επίσης συντηρητική Daily Telegraph, σε κύριο άρθρο της επισημαίνει ότι «ένα κοινοβούλιο χωρίς αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Βρετανία, υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά την ανάγκη για μία ισχυρή κυβέρνηση Συντηρητικών που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας.

«Η καμπάνια τελείωσε, αλλά οι Συντηρητικοί ακόμα δεν τα έχουν καταφέρει», γράφει η Independent. H τελευταία δημσοκόπηση της εφημερίδας δίνει 37% στους Τόρις, 28% στους Εργατικούς και 28% στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, αποτέλεσμα που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Σύμφωνα με τη «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων» που συντάσσει κάθε μέρα το LSE με βάση το μέσο όρο όλων των σημερινών δημοσκοπήσεων, οι Τόρις συγκεντρώνουν το 35,5% των ψήφων, οι Εργατικοί το 28% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες το 27%.

Σε λίγες ωρες θα φανεί ποια δημοσκόπηση ήταν πιο κοντά στο αποτέλεσμα ή αν έχουν πέσει όλες έξω.

6/5/10, 08.01πμ: Η μέρα που θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει τη Βρετανία έφτασε, αν και στο Λονδίνο τίποτα δεν μαρτυρούσε μέχρι χθες ότι η χώρα πάει σε εκλογές. Ούτε διαφημίσεις στους δρόμους, ούτε πεταμένα φυλλάδια στα πεζοδρόμια, ούτε οι ίδιοι οι ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων δεν βρίσκονται στην πρωτεύουσα, αφού και οι τρεις ολοκλήρωσαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες στην επαρχία.

Οι κάλπες μπορεί να ανοίγουν σήμερα, ωστόσο, όπως έδειχναν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων μέχρι και την τελευταία στιγμή, είναι πολύ πιθανό το αποτέλεσμα που θα προκύψει να μην είναι από μόνο του αρκετό για να αναδείξει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα.

Πριν από ένα χρόνο, οι δημοσκοπήσεις έδιναν σίγουρη νίκη στους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον, που τότε είχαν προβάδισμα περίπου 15 μονάδων. Η θεαματική ωστόσο άνοδος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του Νικ Κλέγκ – μετά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ που είχε ζητήσειο ίδιος ο Κάμερον – ήταν ένας απροσδόκητος παράγοντας που έχει φέρει το προβάδισμα των Τόρις σε μονοψήφια ποσοστά, καθιστώντας τη νίκη τους απλή πιθανότητα και όχι απόλυτη βεβαιότητα.

Το μόνο σίγουρο πλέον, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, είναι ότι θα αποσπάσουν το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Αν και η πιθανότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί (όπως μας λέει δημοσιογράφος που γράφει σε συντηρητικά έντυπα, το στρατόπεδο των Τόρις προέβλεπε χθες αυτοδυναμία με οριακή πλειοψηφία εδρών), το πιο πιθανό είναι κανένα κόμμα να μην καταφέρει να αποσπάσει απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο. Το τι θα συμβεί από εκεί και πέρα είναι αντικείμενο ατελείωτης σεναριολογίας, που δίνει και παίρνει εδώ και εβδομάδες.

Η ιδιαιτερότητα του βρετανικού συστήματος έγκειται στο ότι το να είναι πρώτο ένα κόμμα σε ψήφους, δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα είναι πρώτο και σε αριθμό εδρών. Τα πιθανότερα ενδεχόμενα πάντως σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας από τους Συντηρητικούς, ή μια κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελεύτερων Δημοκρατών ή Εργατικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Στη συναρπαστική προεκλογική κούρσα (τη συναρπαστικότερη των τελευταίων δεκαετιών σύμφωνα με πολλούς αναλυτές) τα μεγαλύτερα έντυπα έχουν λάβει ανοιχτά θέση. Οι Times και η Sun του Ρούπερτ Μέρντοχ έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ των Συντηρητικών, η Guardian και η Independent με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι Financial Times, ο Economist, η Daily Mail και η Daily Telegraph με τους Συντηρητικούς.

Τα δύο κεντρικά μηνύματα των φετινών εκλογών ήταν ουσιαστικά «αλλαγή» (για τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες) και «οι δύσκολοι καιροί δεν επιτρέπουν πειραματισμούς» (για τους Εργατικούς). Η καμπάνια των Εργατικών βασίστηκε κυρίως στον εκφοβισμό σχετικά με το τι μπορεί να ακολουθήσει μία νίκη των Συντηρητικών. Οι Τόρις από την πλευρά τους έκαναν λόγο για την ανάγκη αλλαγής μετά από 13 χρόνια εξουσίας από τους Εργατικούς. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες μίλησαν για τη μεγαλύτερη ευκαιρία εδώ και δεκαετίες για εκλογική μεταρρύθμιση, καθώς έχουν δηλώσει ότι προϋπόθεση για να συνεργαστούν με οποιοδήποτε κόμμα θα είναι η αλλαγή ενός εκλογικού συστήματος που ευνοεί απόλυτα το δικομματισμό (αν και τις τελευταίες ημέρες ο Κλεγκ κατέβασε τους τόνους σχετικά με το πόσο απόλυτος θα είναι στο αίτημα του αυτό, προσπαθώντας να αφήσει τις επιλογές του ανοιχτές).

Το σίγουρο είναι ότι ο νικητής θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία δύσκολη πραγματικότητα. Το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα που δημιούργησαν οι Εργατικοί θα απαιτήσει μεγάλες περικοπές για να συρρικνωθεί. Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ φέρεται να δήλωσε πρόσφατα ότι ο νικητής των εκλογών θα κληθεί να λάβει τόσο επώδυνα μέτρα και θα προκαλέσει τόση λαϊκή αγανάκτηση που θα μείνει μακριά από την εξουσία για πολλά χρόνια. Τα τρία μεγάλα κόμματα απέφυγαν να μπουν σε πολλές λεπτομέρειες για το πώς θα καταφέρουν να βελτιώσουν τα δημόσια οικονομικά (αν και δεν επιχείρησαν να χαϊδέψουν τα αυτιά των ψηφοφόρων λέγοντάς τους ότι υπάρχουν λεφτά). Όπως μας λέει Βρετανός δημοσιογράφος, η Ελλάδα είναι το ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν δεν έχεις προετοιμάσει τον κόσμο ότι έρχονται επώδυνα μέτρα. Ο νικητής λοιπόν των βρετανικών εκλογών θα επωμιστεί τον άχαρο ρόλο του να εξηγήσει τα αναγκαία αλλά σκληρά μέτρα σε ένα λαό που την τελευταία δεκαετία είχε μάθει να ζει πέρα από τα μέσα τους.

ΑΛΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή