Βρετανία: Στο νήμα αναμένεται να κριθεί η εκλογική αναμέτρηση

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2010 13:09

Η Βρετανία δεν έχει γνωρίσει εκλογές χωρίς καθαρό αποτέλεσμα από το 1974 και δεν έχει την παράδοση του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, όπως οι γείτονές της στην ηπειρωτική Ευρώπη.

A- A A+

Ιδιαίτερα αμφίρροπη είναι η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στη Βρετανία, με τους Συντηρητικούς να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να μετατρέψουν το προβάδισμά τους σε μία καθαρή νίκη.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 06.00 (GMT) και θα κλείσουν στις 21.00 (GMT), ενώ τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς αύριο το πρωί.

Το προβάδισμα των Συντηρητικών, υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον, έχει συρρικνωθεί από την αρχή του έτους, ενώ οι ψηφοφόροι του κόμματος εμφανίζονται διστακτικοί να υιοθετήσουν την έκκλησή τους για αλλαγή μετά από 13 χρόνια διακυβέρνησης από τους Εργατικούς.

Διακύβευμα των εκλογών είναι πώς μπορεί να ανακάμψει η οικονομία από την ύφεση και πώς μπορεί η επόμενη κυβέρνηση να μειώσει το υπέρογκο έλλειμμα.

REUTERS

Η κατάσταση περιπλέκεται εξαιτίας της ανόδου της δημοτικότητας των κεντρώων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, οι οποίοι έχουν ενισχυθεί μετά την ιδιαίτερα θετική παρουσία του ηγέτη τους Νικ Κλεγκ στις τηλεμαχίες.

Πιθανότερο εκτιμάται ότι είναι κανένα κόμμα να μην εξασφαλίσει πλειοψηφία για αυτοδύναμη κυβέρνηση (hung parliament) στο κοινοβούλιο των 649 πλέον εδρών, μετά το θάνατο ενός υποψηφίου.

Η Βρετανία δεν έχει γνωρίσει εκλογές χωρίς καθαρό αποτέλεσμα από το 1974 και δεν έχει την παράδοση του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, όπως οι γείτονές της στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Το Εργατικό κόμμα του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν έχει εμφανίσει μικρή ανάκαμψη στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας, το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να έρθει τρίτο σε ψήφους κι όμως να παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο.

Ο Κλεγκ έχει δηλώσει ότι θεωρεί δύσκολο να καταλήξει σε συμφωνία με τον Μπράουν, αν οι Εργατικοί έρθουν τρίτοι σε ψήφους, αλλά δεν έχει αποκλείσει τη συνεργασία με έναν άλλο ηγέτη Εργατικών ή με τους Συντηρητικούς.

Οι πέντε πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις εφημερίδων που δημοσιεύονται σήμερα εμφανίζουν τους Συντηρητικούς να προηγούνται με εννέα ποσοστιαίες μονάδες των Εργατικών.

Από τα 45 εκατομμύρια βρετανούς που έχουν δικαίωμα ψήφου, περίπου το ένα τρίτο φέρονταν ως αναποφάσιστοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή