Βρετανία: «Οι πιο συναρπαστικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών»

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2010 17:53
UPD:18:28

A- A A+

Λονδίνο,

Η μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα κόμματα, σε ένα σύστημα που μέχρι πρόσφατα ήταν αυστηρά δικομματικό, και η αβέβαιη κατανομή των εδρών στο κοινοβούλιο κάνουν αυτές τις εκλογές τις πιο συναρπαστικές εδώ και πολλά χρόνια, όπως λέει στο naftemporiki.gr ο Ντάνιελ Κόρσκι, αναλυτής στη «δεξαμενή σκέψης» European Council on Foreign Relations. Επισημαίνει ότι, αν και ο κανόνας θέλει τον Γκόρντον Μπράουν, ως τωρινό πρωθυπουργό, να είναι ο πρώτος που θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, ίσως να μην το προσπαθήσει αν υποστεί συντρηπτική ήττα.

Ποια είναι η πρόβλεψή σας για το αποτέλεσμα των εκλογών;

«Αυτές είναι οι πιο συναρπαστικές εκλογές, σίγουρα στη δική μου ζωή, και ίσως στη ζωή πολλών πολιτικών αναλυτών, γιατί αυτό που έχουμε είναι τρία κόμματα να κονταροχτυπιούνται. Αν και οι Συντηρητικοί τα πάνε πολύ καλύτερα απΆ ό,τι τα πήγαιναν εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο δεν είναι ακόμα αρκετές μονάδες μπροστά από τους αντιπάλους τους, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και τους Εργατικούς. Για πρώτη φορά εδώ και εκατό χρόνια, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες μπορεί να βγουν δεύτεροι σε αριθμό ψήφων και οι Εργατικοί τρίτοι. Είναι λοιπόν πολύ συναρπαστικές εκλογές, τόσο επειδή έχουμε ανατροπές στα ποσοστά των ψήφων, αλλά και επειδή όταν οι ψήφοι μεταφράζονται σε έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, δεν είναι ξεκάθαρο αν το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους θα είναι και το πρώτο σε αριθμό εδρών.

Τι θα συμβεί το πρωί της Παρασκευής αν κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο; Ο κανόνας λέει ότι ο τωρινός πρωθυπουργός θα είναι ο πρώτος που θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Μπορεί ο κανόνας αυτός να αμφισβητηθεί αν έρθουν πρώτοι οι Συντηρητικοί;

«Όλα εξαρτώνται από την κατανομή των ποσοστών και των εδρών στην περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα για αυτοδυναμία. Εξαρτάται από το πόσο καλά θα τα πάνε οι Συντηρητικοί, αν είναι κοντά ή όχι στις 326 έδρες που απαιτούνται για τη σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Θα εξαρτηθεί επίσης από το πόσο άσχημα θα τα πάνε οι υπόλοιποι. Αν οι Εργατικοί υποστούν συντριπτική ήττα ή έχουν λιγότερες ψήφους από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, θα είναι πολύ δύσκολο για τον Γκόρντον Μπράουν να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού, ενώ θα είναι σχεδόν αδύνατο για το Νικ Κλέγκ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών να στηρίξει μία συνεργασία με τους Εργατικούς. Πολλοί πιστεύουν ότι αν ο Γκόρντον Μπράουν δεν υποστεί καταστροφική ήττα, θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει κάποιου είδους συμφωνία και έχει περίπου δύο εβδομάδες για να το κάνει, μέχρι την ομιλία της βασίλισσας. Δεν νομίζω όμως να το τραβήξει τόσο πολύ, πιστεύω ότι θα είναι ξεκάθαρο από πολύ νωρίς αν οι Εργατικοί θα μπορέσουν να παραμείνουν στην εξουσία ή όχι».

Αν έχουμε κυβέρνηση Συντηρητικών, ποια θα είναι η πολιτική τους προς την ΕΕ και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις;

«Νομίζω ότι το κυρίαρχο ζήτημα στο μυαλό όλων εδώ είναι πώς θα σωθεί η Βρετανία από τη δημοσιονομική θέση που βρίσκεται. Τα κόμματα δεν σκέφτονται την ευρωπαϊκή, αλλά την εθνική πολιτική. Η πρώτη προτεραιότητα του Κάμερον θα ήταν να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας –έχει πει ότι θα στείλει έκτακτο προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο. Πρέπει επίσης να πούμε ότι, ανάλογα με το πόσο μεγάλη πλειοψηφία εξασφαλίσουν οι Συντηρητικοί,θα πλανάται και το ερώτημα αν θα πάμε σύντομα ξανά σε εκλογές. Αν συνεργαστούν με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, πόσο σταθερή θα είναι η κυβέρνηση, θα πάμε πάλι σε ελκογές σε ένα με δύο χρόνια; Επίσης, ο Ουίλιαμ Χέιγκ που ήταν σκιώδης υπουργός Εξωτερικών και θα αναλάβει το υπουργείο εφόσον κερδίσει η παράταξή του, θα είναι ο μόνος που θα ασχολείται με τα διεθνή θέματα, αντί αυτά να απασχολούν τον πρωθυπουργό. Πάντως, οι Τόρις έχουν πει ότι, αν και δεν θέλουν να διαφωνήσουν με τους Ευρωπαίους εταίρους τους, θέλουν να βάλουν κάποιες κόκκινες γραμμές σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Έχουν κάνει λόγο για ένα «νομοσχέδιο κυριαρχίας» που θα στείλουν στη βουλή, με σκοπό να επαναφέρουν κάποιες εξουσίες στο Λονδίνο, ενώ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στις ευρωπαϊκές συνθήκες θα πρέπει πρώτα να περάσει από δημοψήφισμα. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να τους ακούσουμε όταν λένε ότι δεν θέλουν διαφωνίες με τους Ευρωπαίους. Η βασική προτεραιότητα οποιουδήποτε κόμματος βγει θα είναι να βοηθήσει την οικονομία της Βρετανίας και δεν θα θέλει να έρθει σε σημαντική διαφωνία με τους Ευρωπαίους, αν και μπορεί να υπάρξουν ακτιβιστές εντός του κόμματος των Συντηρητικών που θα ήθελαν απεγνωσμένα κάτι τέτοιο».

AΛΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή