Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης συμπλήρωσε στις 16 Ιουνίου τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του έχοντας υποδεχθεί πάνω από δύο εκατομμύρια επισκέπτες. Με αυτή την αφορμή άνοιξε τις πόρτες της και η πρώτη θεματική του έκθεση με τίτλο «Περικλής Ξανθίππου».
Ο πρόεδρος του μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής αναφέρει ανάμεσα σε άλλα σχετικά με τον ένα χρόνο λειτουργίας του μουσείου ότι «σε αυτό το διάστημα τέθηκαν ερευνητικοί, επιστημονικοί στόχοι, πραγματοποιήθηκε πρόοδος στον τομέα συντήρησης και στον τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων».
Φωτογραφία: Johannes Laurentius
Με αφορμή, λοιπόν, τον ένα χρόνο λειτουργίας του Μουσείου δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία και αριθμοί που αποδεικνύουν την ικανοποιητική λειτουργία του.
Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι το πρώτο δημόσιο μουσείο της χώρας που λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με 200 εργαζομένους και η φιλοδοξία του είναι να καλύπτει, όσο γίνεται, τις δαπάνες με δικά του έσοδα.
Ο Δ. Παντερμαλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα σχολικά προγράμματα και τις παρουσιάσεις, αναφερόμενος στο σεμινάριο με θέμα «Ακρόπολη: εκπαίδευση και Μουσείο» που απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς και το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.500 εκπαιδευτικοί.
Ανακοινώθηκε ακόμα, ότι το εισιτήριο πρόκειται να παραμείνει στην τιμή των πέντε ευρώ για το 2011, ενώ επιτρέπεται και η ενοικίαση του εστιατορίου με όρους του Μουσείου.
Η έκθεση «Περικλής Ξανθίππου»
Τα διάσημα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στον τρίτο όροφο του μουσείου είναι δίχως αμφιβολία προϊόν του πολιτικού προγράμματος του Περικλή και της τέχνης του Φειδία.
Για την ορθή κατανόησή τους λοιπόν, από τον μέσο επισκέπτη, το Μουσείο οργανώνει μία ειδική θεματική έκθεση με τον τίτλο «Περικλής Ξανθίππου» η οποία περιλαμβάνει λίγες αλλά διαφωτιστικές αρχαιολογικές μαρτυρίες.
Στην έκθεση παρουσιάζονται οι ανατρεπτικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν για την εφαρμογή της πρώτης δημοκρατίας, η εσωτερική και εξωτερική πολιτική, ο έλεγχος της διαχείρισης των δημοσίων πιστώσεων για τον Παρθενώνα και το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς. Όλα αυτά βοηθούν ώστε ο επισκέπτης του τρίτου ορόφου του μουσείου να μπαίνει ιστορικά υποψιασμένος στην αίθουσα του Παρθενώνα.
Ο εκθεσιακός χώρος περιλαμβάνει 30 εκθέματα χωρισμένα στις εξής θεματικές ενότητες: Δημοκρατικές ανατροπές του 5ου αιώνα, η μισθοφορά για τους δημόσιους λειτουργούς, το αθηναϊκό νόμισμα και η δημοκρατία, ο οστρακισμός, η κυριαρχία στις θάλασσες, από την Συμμαχία στην Ηγεμονία, το πορτρέτο του Περικλή, η Δίκη του Φειδία και το τέλος και η παρακαταθήκη.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής με συνεργάτες τον αρχαιολόγο Θεμιστοκλή Βάκουλη και την αρχιτέκτονα Ελένη Σπάρτση.
Επίσης, το Μουσείο έχει ζητήσει από τον γνωστό γελοιογράφο Στάθη να αποτυπώσει με την πένα του τη Χρυσή περίοδο του Περικλή μέσα από δέκα σκίτσα τα οποία προβάλλονται στον εκθεσιακό χώρο.