Παραμύθια για ενήλικες

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010 16:04
UPD:19:11

A- A A+

Τα παραμύθια δεν είναι μόνο για τα παιδιά και η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη, μας το αποδεικνύει συστηματικά με τις αφηγήσεις της. Αυτή τη φορά παρουσιάζει από τις 23 μέχρι τις 26 Ιουνίου μια επιλογή ιστοριών υπό τον τίτλο «Πετάω στο φως του φεγγαριού», στην ταράτσα του Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, με θέα την Ακρόπολη, το Θησείο, τον Κεραμεικό και το φεγγάρι του Ιουνίου.

Η Σάσα Βούλγαρη με τη συνοδεία μουσικής, θα αφηγηθεί μια σύνθεση από πανάρχαιους θρύλους για τις απαρχές του κόσμου και τις μαγικές δυνάμεις του φεγγαριού, ανατρεπτικά λογοτεχνικά κείμενα, ερωτικά ποιήματα, τραγούδια για τον έρωτα και τη φύση, λαϊκά παραμύθια και θρύλους από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ινδία και την Εγγύς Ανατολή, ποιήματα της Σαπφούς, του Πάμπλο Νερούδα, κείμενα του Τιμ Μπάρτον και αποσπάσματα από τον Μικρό Πρίγκιπα του Σεντ Εξιπερί.

Τον σχεδιασμό του προγράμματος και την αφήγηση έχει αναλάβει η ίδια η Σάσα Βούλγαρη ενώ τη μουσική σύνθεση και τη συνοδεία με ασυνήθιστα μουσικά όργανα, όπως το χανγκ (hang), επιμελείται ο Σπύρος Παν.

Οι αφηγήσεις απευθύνονται στο ενήλικο κοινό και θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης από τις 23 μέχρι 26 Ιουνίου.

Λίγα λόγια για τη Σάσα Βούλγαρη

Η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη ανήκει στους πρωτεργάτες της νέο-αφήγησης στην Ελλάδα κι αφηγείται πειραματικά από το 1989 και επαγγελματικά από το 1993.

Ο χώρος είναι γιΆ αυτήν καθοριστικός και την ενδιαφέρει να δημιουργεί «στέκια παραμυθιών» με σταθερές εμφανίσεις σε συγκεκριμένους χώρους όπως τα μουσεία.

Το πλούσιο έργο της στο χώρο της αφήγησης την καθιστά μια από τους πιο έμπειρες παρουσίες στην Ελλάδα επηρεάζοντας με το ύφος της τη νεότερη γενιά παραμυθάδων.

Έχει καταπιαστεί με πολλά και διαφορετικά είδη κειμένων, τόσο από την προφορική παράδοση όσο και από τη γραπτή λογοτεχνία, ενώ συχνά αφηγείται και γράφει δικά της κείμενα.

Διδάσκει για την τέχνη της αφήγησης από το 1995 έχοντας διαμορφώσει τη δική της μέθοδο διδασκαλίας. Αρθρογραφεί και λαμβάνει μέρος σε συνέδρια και εκπαιδευτικές ημερίδες.

Δεν αποστηθίζει, αλλά τραγουδάει τα παραμύθια και ψάχνει μια αρμονική σχέση της γλώσσας μεταξύ του παλιού και του νέου.

Πληροφορίες: Μουσείο Μπενάκη-Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Αγίων Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Αθήνα, 210 3251311. Τιμή εισιτηρίου: ¤15, ¤12 (φοιτητικό). Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

Προτεινόμενα για εσάς