Αποψη: Ζοφερό το μέλλον της Le Monde

REUTERS BREAKINGVIEWS
Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010 12:36

A- A A+

Του Πιερ Μπριανσόν

Να και μια έκπληξη. Το προσωπικό της Le Monde τάχθηκε στη συντριπτική του πλειοψηφία υπέρ της πώλησης της ιστορικής γαλλικής εφημερίδας σε μια τριάδα επιχειρηματιών χωρίς καμία εμπειρία από ΜΜΕ. Είναι εύκολο να δει κανείς τι τους ελκύει στους νέους ιδιοκτήτες: έδωσαν όλες τις σωστές υποσχέσεις, εστιάζοντας στην πρόθεσή τους να «επενδύσουν» αντί να σταθούν στη σκληρή αναδιάρθρωση με την οποία πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη η Le Monde αν θέλει να επιβιώσει. Τουλάχιστον η εφημερίδα γλίτωσε από τη χρεοκοπία. Πέρα από αυτό, το μέλλον της είναι αβέβαιο όσο ποτέ.

Η ομάδα των Χαβιέ Νιέλ, ιδρυτή της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Iliad, Πιερ Μπερζ, συνιδρυτή της αυτοκρατορίας του Yves Saint Laurent και Ματιέ Πιγκάς, επικεφαλής του γαλλικού τομέα της Lazard, επικράτησε της αντίπαλης ομάδας που περιλάμβανε τον ισπανικό δημοσιογραφικό όμιλο Prisa. Οι αντίπαλοι είχαν στενότερη σχέση με τον κόσμο των ΜΜΕ και στην Prisa ανήκει ήδη το 15% της εφημερίδας. Ωστόσο το προσωπικό της Le Monde κατέχει το 22% των μετοχών και η στήριξή τους είναι κρίσιμη.

Το τρίο των νικητών κέρδισε χρησιμοποιώντας τη γοητεία των γλυκών υποσχέσεων για διατήρηση της υπάρχουσας διοίκησης και για πολύ λίγες αλλαγές, ενώ έκανε μεγαλόστομες δηλώσεις σχετικά με το πώς η Le Monde είναι το «κοινό καλό» της Γαλλίας. Θα επενδύσουν 100 εκατομμύρια ευρώ σε έναν όμιλο που δεν έχει παρουσιάσει κέρδη εδώ και μία δεκαετία και τον περασμένο χρόνο είχε ζημία 25 εκατομμύρια με έσοδα λιγότερα από 400 εκατομμύρια. Το σχέδιό τους περιλαμβάνει την αποπληρωμή χρέους 25 εκατομμυρίων ευρώ και την εξαγορά του 50% μετατρέψιμου ομολόγου αξίας 69 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι μένουν 40 εκατομμύρια ευρώ για την καθαρή επένδυση και για πιθανές μελλοντικές ζημίες.

Αλλά οι νέοι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν και άλλες απαιτήσεις. Η Le Monde έχει επειγόντως ανάγκη 50 εκατομμύρια ευρώ για την αναδιάρθρωση ζημιογόνου τυπογραφείου που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αναποτελεσματικότητα και στελεχώνεται από προσωπικό με μεγάλη συμμετοχή σε συνδικάτα. Η τριάδα πρέπει επίσης να βρει μετρητά για να εξαγοράσει το μερίδιο της Prisa, καθώς και το 17% που ανήκει στο γαλλικό κολοσσό των μίντια Lagardere. Και οι δύο όμιλοι έχουν δικαίωμα πώλησης (put option) των μεριδίων τους στην περίπτωση αλλαγής του καθεστώτος ελέγχου.

Μπορεί ο Νιέλ και οι φίλοι του να βρίσκουν ικανοποίηση με το να χάνουν χρήματα τροφοδοτώντας ένα ακριβό έργο ματαιοδοξίας. Ωστόσο, αν θέλουν ποτέ να δουν κάποιο κέρδος και να εξασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη ευημερία της Le Monde, θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται να αθετήσουν τις απερίσκεπτες υποσχέσεις που έδωσαν για να αναλάβουν τον έλεγχο της εφημερίδας.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Προτεινόμενα για εσάς