O Τζόρτζιο ντε Κίρικο «συναντά» τη μαθητριά του στη Σύρο

Κυριακή, 01 Αυγούστου 2010 11:05
A- A A+

Ο διακεκριμένος Ιταλός ζωγράφος και συγγραφέας Τζόρτζιο ντε Κίρικο «συναντά» την Ελληνίδα μαθήτρια και βοηθό του Λίζα Σωτίλη σε μια κοινή τους έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στο πλαίσιο των Ερμουπολείων 2010.

Από τις 31 Ιουλίου φιλοξενούνται στην Πινακοθήκη του νησιού, έργα ζωγραφικής και γλυπτικής αλλά και κοσμήματα της Σωτίλη καθώς και γλυπτά και χαρακτικά του Ντε Κίρικο. Η έκθεση αναζητά τα κοινά σημεία αλλά και τις δημιουργικές διαφορές ανάμεσα στο έργο του δασκάλου και μέντορα Ντε Κίρικο και σε εκείνο της μαθήτριας και βοηθού Λίζας Σωτίλη.

Γλυπτό του Τζόρτζιο ντε Κίρικο.

Οι πίνακες του γνωστού καλλιτέχνη περιλαμβάνουν οραματικά και ποιητικά στοιχεία, ενώ χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερη έμφαση του Ντε Κίρικο σε αινιγματικές συνθέσεις και στην αμφισημία των αντικειμένων, μια τάση που γίνεται αντιληπτή και στο έργο της Σωτίλη. Τα περισσότερα από τα έργα που φιλοξενούνται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων έρχονται από την Ιταλία, ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση.

Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο, περίφημος δάσκαλος και μεταφυσικός του 20ου αιώνα, είχε επιλέξει την Λίζα Σωτίλη για την εκτέλεση των έργων που ο ίδιος ο Έλληνας γκαλερίστας και συλλέκτης Αλέξανδρος Ιόλας παρήγγειλε και χρηματοδότησε. Για πολλά χρόνια η Λίζα εργάστηκε μαζί με τον δάσκαλό της στα χυτήρια Bonvicini όπου απέκτησε την πλήρη εμπιστοσύνη τόσο του δασκάλου της, όσο και του Ιόλα.

Η γυναίκα του Ντε Κίρικο μετά το θάνατό του καλλιτέχνη, εμπιστεύτηκε στη Σωτίλη το έργο συντήρησης των πρωτοτύπων του, που ήταν προορισμένα για τα μουσεία. Για το λόγο αυτό σήμερα, η Λίζα κατέχει ένα πολύ σημαντικό συμβόλαιο αλλά και πολλά γλυπτά, χαρακτικά και λιθογραφικά έργα του μεγάλου δασκάλου της.

Ποια είναι η Λίζα Σωτίλη

Η Λίζα προέρχεται από μια παλιά, ένδοξη και αριστοκρατική οικογένεια η οποία συνέβαλε καθοριστικά στον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας. Μεγάλωσε ακούγοντας ηρωικές ιστορίες από τον παππού της που την μάγευαν. Πολύ μικρή την συνόδευσε η μητέρα της στην Ιταλία όπου τελείωσε τις κλασικές σπουδές της και αποφοίτησε από την Ακαδημία Brera. Σε νεαρή ακόμα ηλικία έλαβε μέρος σε σημαντικές εθνικές και διεθνείς εκθέσεις και διέπρεψε.

Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο με την πριγκίπισα Μαρία-Βεατρίκη και την Λίζα Σωτίλη.

Το 1964 στην προσωπική της έκθεση στο Μουσείο του Βερολίνου, ο διάσημος καθηγητής και δόκτορας Jiannasch μαζί με τον τότε Δήμαρχο της πόλης την παρουσίασαν ως το «παιδί θαύμα». Με τον Αλέξανδρο Iόλα εκθέτει στη Γενεύη, στο Παρίσι, στη Ρώμη, στη Μαδρίτη, στη Ν. Υόρκη, στο Λος ¶ντζελες και αλλού.

Εκτός από τη ζωγραφική και τη γλυπτική, η Λίζα ασχολήθηκε αμέσως με τη δημιουργία μοναδικών κοσμημάτων με καθαρό χρυσό 24 καρατίων και πλατίνα καθώς και με μωσαϊκά και τοιχογραφίες.

Οι προσεγμένες δημιουργίες της που μέχρι τώρα ήταν πάντα μοναδικές, την έκαναν διάσημη και την καθιέρωσαν σε όλο τον κόσμο. Περιβόητοι συλλέκτες, εφοπλιστές, ηθοποιοί, χορευτές, βασίλισσες και βιομήχανοι φορούν τα μοναδικά γλυπτά κοσμήματά της. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η πρώην αυτοκράτειρα της Περσίας Farah Diba, η Βασίλισσα της Ιταλία Marie Jose, η περιβόητη Claudia Cardinale, ο αξέχαστος Rudolf Nureyeν και πολλοί ακόμα.

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα της είναι το έξι μέτρων γλυπτό στην κεντρική πύλη του Καθεδρικού Ναού στο Αμάν. Το έργο αυτό είναι κατασκευασμένο στο καλλιτεχνικό χυτήριο της Βερόνας Bonvicini με την τεχνοτροπία του χαμένου κεριού και ορισμένες επιχρυσωμένες διακοσμήσεις του εξιστορούν επεισόδια από τη ζωή του Χριστού.

Πληροφορίες: Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, Επαμεινώνδα Παπαδά 7, Ερμούπολη. Μέχρι 25 Αυγούστου.

Προτεινόμενα για εσάς