Με «πιλότο» τον ΟΣΕ η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010 17:04
UPD:15/10/2010 00:31

Με κριτήρια ανάλογα εκείνων που θέτει η κυβέρνηση για τον ΟΣΕ θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον εξορθολογισμό των ΔΕΚΟ δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε μόνο για ανακοινώσεις και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

A- A A+

Με κριτήρια ανάλογα εκείνων που θέτει η κυβέρνηση για τον ΟΣΕ θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον εξορθολογισμό των ΔΕΚΟ δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε μόνο για ανακοινώσεις και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή οι αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τα εργασιακά δικαιώματα.

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, διαβεβαίωσε ότι κανένας απλός εργαζόμενος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, ότι σκοπός είναι να μη χάσει κανείς τη δουλειά του.

Ακόμη, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να χάσουν τα «σωστά» εργασιακά δικαιώματα με λογικές αμοιβές, όχι όπως αυτές είναι σήμερα.

Υπογράμμισε επίσης ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε στα ίδια, όπως είπε, όταν οι ΔΕΚΟ έγιναν «θάλαμοι» υποδοχής ρουσφετιών, ειδικά από τη ΝΔ και έχουν μετατραπεί σε «μαύρες τρύπες» που πέφτει δημόσιο χρήμα χωρίς να υπάρχει κέρδος.

Τις παθογένειες που έχουμε ως πολιτική δράση τις έχουμε παραδεχτεί πολλές φορές. Η ΝΔ έδωσε σημεία αριστείας γιΆ αυτή την πελατειακή λογική, πρόσθεσε.

Για την αμφισβήτηση των στοιχείων για τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο, ανέφερε ότι τα στοιχεία της ειδικής γραμματείας είναι αξιόπιστα και ότι όποιος έχει να αντιτείνει με στοιχεία κάποια άλλη κατάσταση, μπορεί να τα φέρει στη δημοσιότητα.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επεσήμανε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις και ότι οι τακτικές αποδοχές θα παραμείνουν στο σημερινό επίπεδο χωρίς τις δευτερεύουσες αποδοχές που ανεβάζουν τη συνολική αμοιβή των εργαζόμενων αυτών.

ΝΔ: Υποκριτικό το ενδιαφέρον για ΔΕΚΟ

Υποκρισία καταλόγισε στην κυβέρνηση για το θέμα των ΔΕΚΟ ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, σε δήλωσή του με αφορμή τη δημοσιοποίηση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

Οι αυτόκλητοι εισαγγελείς πρέπει πρώτα να απολογηθούν για τις δικές τους ευθύνες και, στη συνέχεια, να καταστήσουν σαφείς τις προθέσεις τους για τις ΔΕΚΟ στους Έλληνες πολίτες, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των ΔΕΚΟ, εμφανίζεται "έκπληκτη" με την οικονομική τους κατάσταση και παρουσιάζει υποκριτικό ενδιαφέρον», ωστόσο «λησμονεί ότι τα προβλήματα στην οικονομική διαχείρισή τους, που έχουν οδηγήσει σε ζημίες και συσσωρευμένα χρέη, είναι διαχρονικά και δεν δημιουργήθηκαν την τελευταία περίοδο», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Αφού επεσήμανε ότι οι εγγυήσεις του Δημοσίου για δάνεια Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, που συνήφθησαν τη δεκαετία του Ά80, ανήλθαν στο 32% του ΑΕΠ το 1989, ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση ήταν αντίθετο σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία της τελευταίας κυβέρνησης της ΝΔ για την εξυγίανση και βελτίωση της οικονομικής και λειτουργικής αποτελεσματικότητας των ΔΕΚΟ.

«Αν υπάρχουν φαινόμενα σπατάλης του δημοσίου χρήματος και κακής διαχείρισης στις ΔΕΚΟ -που υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και είναι πολύ σοβαρά- αυτά βαρύνουν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που είχαν μετατρέψει τις ΔΕΚΟ σε θερμοκήπια κομματισμού και πράσινου ρουσφετιού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος.

«Να μην ξεχάσουμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ προέρχεται από τις οργανώσεις του στις συγκεκριμένες Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Μέσα από αυτές ξεπήδησαν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που έκαναν, στη συνέχεια, συνδικαλιστική και πολιτική καριέρα».

Πυρά ΚΚΕ κατά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Επίθεση τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ εξαπέλυσε το ΚΚΕ με αφορμή τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, σημειώνοντας πως «αφού τα κόμματα αυτά έβαλαν τις ΔΕΚΟ στην υπηρεσία των μεγαλοεπιχειρηματικών ομίλων, αφού οργίασαν με την εξαγορά συνειδήσεων και το τσάκισμα του συνδικαλιστικού κινήματος μαζί με τους εργατοπατέρες τους, τώρα εφευρίσκουν ως λόγο της ιδιωτικοποίησής τους τους μισθούς των εργαζομένων, που δήθεν ευθύνονται για το υψηλό κόστος και τα ελλείμματα».

«Η κυβερνητική πολιτική για τις πρώην ΔΕΚΟ είναι μία επιπρόσθετη επιβεβαίωση γιατί στις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ο λαός πρέπει να δώσει ένα ηχηρό χαστούκι στις εκλογές που έρχονται», συμπλήρωσε.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα υποστήριξε ακόμα ότι κυβέρνηση και ΝΔ «κρύβουν ότι η πλήρης ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ αποτελεί δέσμευση στο Μάαστριχτ και αποσκοπεί στην ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, ενώ για τους εργαζόμενους επιφυλάσσεται καθεστώς γαλέρας, με ελαστικές σχέσεις και μισθούς πείνας».

ΛΑΟΣ: Η κάθε ΔΕΚΟ να τα βγάζει πέρα μόνη της

«Στις ΔΕΚΟ η πολιτεία πρέπει να προσδιορίσει σαφώς το ποσό που αντέχει η ίδια να δίνει κάθε χρόνο για να τις χρηματοδοτεί», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης. «Από εκεί και πέρα, η κάθε ΔΕΚΟ πρέπει να τα βγάζει πέρα μόνη της», πρόσθεσε.

Αλ. Τσίπρας: Εγκληματική η διαχείριση των ΔΕΚΟ τα τελευταία έτη

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα. «Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, αφού λεηλάτησαν τις ΔΕΚΟ, μέσα από ένα πάρτι με τις προμήθειες και τα δημόσια έργα, σήμερα προσπαθούν να φορτώσουν όλα τα βάρη στους εργαζόμενους, να φορτώσουν όλα τα βάρη απΆ αυτή την εγκληματική διαχείριση των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για επικοινωνιακή προπαγάνδα, με την οποία δημιουργεί «ψεύτικες ειδήσεις στον κόσμο και ψεύτικα μεγέθη για τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας».

Χαρακτήρισε επίσης τις ΔΕΚΟ επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας και για την ελληνική οικονομία, αφού – όπως υποστήριξε- «χωρίς τον ΟΣΕ δεν θα υπήρχε σιδηροδρομικό δίκτυο και χωρίς τη ΔΕΗ δεν θα υπήρχε ανάπτυξη στην περιφέρεια».

Φ. Κουβέλης: Απαράδεκτη λύση η μείωση των μισθών

«Η ανάγκη αναδιάρθρωσης, εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ που δόμησε το πελατειακό κράτος αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με την εύκολη και απαράδεκτη λύση της μείωσης της αμοιβής της εργασίας, σχολίαζει ο Φώτης Κουβέλης. «Το ισοδύναμο της αναβάθμισης των ΔΕΚΟ δεν είναι το χτύπημα των εργαζομένων», συμπλήρωσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή