Οξεία κριτική Ρέντινγκ στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010 12:53
UPD:14:53

A- A A+

«Τελείως ανεύθυνη» χαρακτήρισε η επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ τη γαλλογερμανική πρόταση για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ανεβάζοντας τους τόνους στην αντιπαράθεση με επίκεντρο τις κυρώσεις στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, κατά την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος θα πιέσει για αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας προκειμένου να ενισχυθούν οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, η Ρέντινγκ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ότι οι πολιτικοί στο Παρίσι και το Βερολίνο δεν είναι ρεαλιστές.

«Το να τρέφει κανείς αυταπάτες για νέες συνθήκες μου φαίνεται τελείως ανεύθυνο», όπως είπε, υπογραμμίζοντας το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του γαλλογερμανικού άξονα και της Κομισιόν σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Την περασμένη εβδομάδα η Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία προκειμένου να καταστεί δυνατό να αναστέλλεται το δικαίωμα ψήφου των κρατών-μελών που παραβιάζουν τις αρχές της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η αλλαγή της συνθήκης θα προέβλεπε επίσης έναν μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων χρέους.

«Δεν έχουν καταλάβει και οι δύο ότι μας πήρε δέκα χρόνια να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία με τη Συνθήκη της Λισαβόνας;», δήλωσε η Ρέντινγκ. «Και ότι αυτή η συνθήκη περιέχει αρκετά στοιχεία για να διασφαλίζονται μέτρα διάσωσης;».

Η Ρέντινγκ άσκησε επίσης κριτική στο Βερολίνο και το Παρίσι για το γεγονός ότι υπήρξε συμβιβασμός αναφορικά με το αρχικό αίτημα της Γερμανίας για πιο αυστηρές κυρώσεις στις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Το 2004 και το 2005 δύο κράτη-μέλη δεν ακολούθησαν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας», είπε η Ρέντινγκ αναφερόμενη στις παραβιάσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας. «Και τώρα ο ίδιες χώρες θέλουν να χαλαρώσουν κι άλλο τους κανόνες. Δεν έχουν μάθει τίποτα;», κατέληξε η επίτροπος.

Αποστάσεις από τις δηλώσεις της Ρέντινγκ πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Είναι προσωπικές δηλώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν θα σχολιάσω τις προσωπικές δηλώσεις της κυρίας Ρέντινγκ», υπογράμμισε.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή