«Κόκκινος» συναγερμός για τα παγιδευμένα δέματα

Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2010 12:49
UPD:23:57
NAFTEMPORIKI.GR

A- A A+

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Αστυνομία μετά το μπαράζ παγιδευμένων με εκρηκτικά πακέτων, με αποδέκτες πρεσβείες ξένων χωρών. Οι αρχές είναι σε επιφυλακή για τον εντοπισμό νέων ύποπτων πακέτων, ενώ έχουν ειδοποιηθεί σχετικά οι εταιρείες ταχυμεταφορών και τα ΕΛΤΑ.

Την ίδια ώρα, την προσοχή των διπλωματικών αποστολών στη διαχείριση της αλληλογραφίας τους εφιστά το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τα περιστατικά με τα δέματα - βόμβες, που έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.

Επί ποδός τέθηκε η αστυνομία, όταν μικρής ισχύος έκρηξη σημειώθηκε στην πρεσβεία της Ελβετίας, στη συμβολή των οδών Γενναδίου και Ιασίου, στο Κολωνάκι, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί.

Στο σημείο έσπευσαν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και πυροτεχνουργοί, προκειμένου να ερευνήσουν το χώρο. Η έκρηξη σημειώθηκε στον ακάλυπτο χώρο του κτιρίου, καθώς το δέμα, που είχε φτάσει μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών, θεωρήθηκε ύποπτο από υπαλλήλους, οι οποίοι και το έβγαλαν στον περίβολο.

Εκρηξη μικρής ισχύος σημειώθηκε σύμφωνα με την Αστυνομία και στην πρεσβεια της Ρωσίας στο Ψυχικό, χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Την ίδια στιγμή, παγιδευμένο δέμα που προοριζόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη χιλιανή πρεσβεία, εντοπίστηκε από τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα ελέγχου της Βουλής και εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη. Το δέμα, στο οποίο ως αποστολέας αναγραφόταν η εταιρεία ΛΑΡΚΟ, αρχικά είχε σταλεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί κρίθηκε ύποπτο και για το λόγο αυτό μεταφέρθηκε στη Βουλή, προκειμένου να εξουδετωρωθεί.

Η έκρηξη σημειώθηκε στον ακάλυπτο χώρο του κτιρίου, χωρίς να προκληθούν ζημιές, πιθανώς από φάκελο - βόμβα.

Όπως υποστήριξε η πρεσβευτής της Χιλής στην Ελλάδα Κάρμεν Ιμπάνεθ, το πακέτο, προοριζόταν για την ίδια. «Απευθυνόταν στον πρεσβευτή, στην προκειμένη περίπτωση σε μένα», δήλωσε η Ιμπάνεθ στο ραδιοσταθμό της Χιλής Radio Cooperativa. Ένα δεύτερο ύποπτο πακέτο με παραλήπτη την πρεσβεία της Χιλής δεν βρέθηκε να περιέχει εκρηκτικά.

Σύμφωνα με τον κ. Φ. Πετσάλνικο, ένα ακόμη δέμα που απεστάλη αρχικά στο πολιτικό γραφείο του Κώστα Σημίτη οδηγήθηκε στη Βουλή για έλεγχο, αλλά απεδείχθη τελικά ακίνδυνο. Οι συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού ενημέρωσαν την Αστυνομία, η οποία μετέφερε το δέμα στο Κοινοβούλιο, για να διαπιστωθεί στο τέλος, πως το δέμα δεν περιείχε πυρίτιδα, αλλά ομοίωμα μηχανισμού, ικανό απλώς να προκαλέσει τις υποψίες.

Νωρίτερα, ένα ακόμη δέμα εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη στην πρεσβεία της Βουλγαρίας, στην οδό Στρατηγού Καλλάρη 33 στο Ψυχικό. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάλληλοι που εντόπισαν το ύποπτο δέμα, επικοινώνησαν με τον φερόμενο ως αποστολέα, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν το έστειλε.

Όπως ανέφερε εξάλλου πηγή της αστυνομίας, ύποπτο πακέτο εξουδετερώθηκε σε εταιρεία ταχυμεταφορών, με παραλήπτη την πρεσβεία της Γερμανίας. «Είχε παραλήπτη την γερμανική πρεσβεία. Έφθασε, αλλά επεστράφη στην εταιρεία ταχυμεταφορών επειδή δεν υπήρχε αποστολέας», είπε αξιωματούχος της αστυνομίας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ύποπτο δέμα ερεύνησε το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας, αλλά διαπιστώθηκε ότι ο ύποπτος φάκελος περιείχε υπηρεσιακά έγγραφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστος άφησε το δέμα στο σκοπό της πύλης και έφυγε. Ο σκοπός ειδοποίησε την υπηρεσία του, από την οποία ενημερώθηκε η αστυνομία.

Δέματα προς Europol και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Δύο ακόμη ύποπτα δέματα εντοπίστηκαν στον εμπορευματικό σταθμό του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Συνεργεία του Τμήματος Εξουδετέρωσης Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών πραγματοποίησαν ελεγχόμενες εκρήξεις.

Οι φάκελοι περιείχαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ ο ένας προοριζόταν για τη Europol στη Χάγη και άλλος για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο.

Επικοινωνία με τις πρεσβείες στις οποίες απεστάλησαν ύποπτοι φάκελοι είχε το υπουργείο Εξωτερικών. Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, οι ξένες διπλωματικές αποστολές εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τη γρήγορη ενημέρωση καθώς και για την ταχεία αντίδραση και της Αστυνομίας.

Ύποπτο αντικείμενο σε πτήση ιδιωτικής εταιρείας ταχυμεταφορών για Ρώμη

Υπό εξέταση βρίσκεται ύποπτο αντικείμενο σε αεροσκάφος ιδιωτικής εταιρείας ταχυμεταφορών, το οποίο απογειώθηκε από τον αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τελικό προορισμό τη Ρώμη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 23.10 στο αεροδρόμιο της Μπολώνιας προκειμένου να πραγματοποιηθεί έρευνα.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες από την αστυνομία, πιθανότατα παραλήπτης του δέματος ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Γ. Παπανδρέου: Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται

Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Γ. Πεταλωτής: Λειτουργούν άριστα τα αντανακλαστικά της ΕΛΑΣ

Γ. Πεταλωτής: Λειτουργούν άριστα τα αντανακλαστικά της ΕΛΑΣ

Καταδικάζουμε απερίφραστα και στεκόμαστε αμείλικτοι απέναντι σε όποιον προσπαθεί να διασαλεύσει την κοινωνική ειρήνη και να πλήξει τη χώρα μας διεθνώς, τόνισε ο Πρωθυπουργός από τα Ιωάννινα, με αφορμή το μπαράζ αποστολών δεμάτων-βομβών.

Υπογράμμισε ακόμη πως η ασφάλεια του πολίτη είναι δικαίωμα του πολίτη και διαβεβαίωσε πως θα συνεχιστεί η συστηματική προσπάθεια που ήδη έχει δώσει, όπως ανέφερε, αποτελέσματα.

Γ. Πεταλωτής: Επιχειρούν να διασαλεύσουν την κοινωνική ειρήνη

Για ενέργειες εγκληματιών που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν μάταια και να διασαλεύσουν την κοινωνική ειρήνη έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, καταδικάζοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις σε βάρος των ξένων πρεσβειών.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Φ. Πετσάλνικος: H Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται

Φ. Πετσάλνικος: H Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται

Ο κ. Πεταλωτής απένειμε τα εύσημα στην Ελληνική Αστυνομία, λέγοντας ότι έδειξε πως λειτουργούν άριστα τα αντανακλαστικά της, προχωρώντας χθες στη σύλληψη δύο ατόμων και συνεχίζοντας ανελλιπώς το έργο της. Σημείωσε ακόμη ότι οι έρευνες των αρχών είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση εκτιμά ως τυχαίο το γεγονός ότι μια εβδομάδα πριν τις εκλογές επανεμφανίστηκαν τα φαινόμενα τρομοκρατίας, δεδομένου μάλιστα ότι ορισμένα κόμματα ισχυρίζεται ότι στήνεται επίτηδες ένα τέτοιο «σκηνικό», ο κ. Πεταλωτής τόνισε: «Αν μας έλεγαν και ποιοι το στήνουν αυτό το σκηνικό θα ήταν καλά. Θεωρίες συνωμοσίας έχουμε δει, είναι γνωστό ότι κάποιοι καταφεύγουν στις θεωρίες συνωμοσίας για να αποδείξουν, να ισχυροποιήσουν κάποιες απόψεις τους».

Φ. Πετσάλνικος: Το κοινοβούλιο δεν τρομοκρατείται

Την καταδίκη του για τα περιστατικά εξέφρασε από την έδρα της Βουλής, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Φίλιππος Πετσάλνικος. «Με τέτοιου είδους άθλιες πράξεις δεν τρομοκρατούνται ούτε οι βουλευτές ούτε το κοινοβούλιο» τόνισε ο κ. Πετσάλνικος.

Σημείωσε ακόμη ότι με τέτοιες απαράδεκτες, όπως τις χαρακτήρισε, πράξεις η Δημοκρατία και το εθνικό κοινοβούλιο δεν τρομοκρατούνται. «Η Δημοκρατία είναι το ίδιο ισχυρή στη χώρα μας. Προχωρούμε όλοι μαζί, για να βγει η χώρα έξω από τη δύσκολη αυτή κατάσταση», πρόσθεσε.

ΝΔ: Απερίφραστη καταδίκη

«Κατά τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο» καταδικάζει η ΝΔ τις τρομοκρατικές επιθέσεις με τα «δέματα - βόμβες», γιατί, σύμφωνα με τον αρμόδιο τομεάρχη Ν. Δένδια, πλήττουν τη χώρα μας και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

«Είναι ώρα, επιτέλους, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί του κράτους να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση της πλήρους εξάρθρωσης του νοσηρού φαινομένου που διασύρει την Ελλάδα διεθνώς, όπως και της αποκατάστασης του αισθήματος ασφάλειας», υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας.

«Αλλά είναι και ώρα, επίσης», συμπληρώνει, «να διερευνηθούν και να αποκαλυφθούν τα κίνητρα της έξαρσης του τρομοκρατικού φαινομένου, σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για τη χώρα μας».

Γ. Καρατζαφέρης: Κάποιοι θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα

Γ. Καρατζαφέρης: Κάποιοι θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα

ΚΚΕ: Ερωτηματικά από το σκηνικό τρομοκρατίας

«Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί το σκηνικό τρομοκρατίας που στήνεται τις τελευταίες μέρες λίγο πριν από τις εκλογές και λίγες μέρες μετά την ύποπτη επανεμφάνιση του Μπιν Λάντεν με απειλές σε βάρος της Γαλλίας και του Σαρκοζί», σχολιάζει το ΚΚΕ με αφορμή τις εκρήξεις παγιδευμένων δεμάτων.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί το λαό «να είναι επιφυλακτικός και δύσπιστος σε όσα μεταδίδονται από τα ΜΜΕ, να επαγρυπνεί και να κρίνει τις εξελίξεις με βάση το ποιος επωφελείται, ποιον εξυπηρετούν οι προβοκατόρικες ενέργειες και το κλίμα τρομοφοβίας που κάποιοι δημιουργούν».

Η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις από τη Θεσσαλονίκη έκανε λόγο για προσπάθεια «να φοβηθεί ο λαός να μην εκδηλώσει την αντίθεση στα βάσανά του, στο Μνημόνιο και σε ό,τι έρχεται μπροστά. Να υποκύψει την Κυριακή ή με νέα τρομοκρατικά διλήμματα να συρθεί σε εκλογές, όπου θα είναι μέσα στον γύψο. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι για τον ελληνικό λαό».

«Πέρα από κάθε αμφισβήτηση κάποιοι παρεμβαίνουν με τους τρομοκράτες για να αποσταθεροποιήσουν και να αποσυντονίσουν την προσπάθεια της χώρας. Προσοχή, προσοχή, προσοχή» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

ΣΥΝ: Απόπειρα δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού

«Το σίριαλ των εκρηκτικών μηχανισμών αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος αποπροσανατολισμού και εκφοβισμού της κοινωνίας λίγες μέρες πριν τις εκλογές», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού, τονίζοντας πως «οι νοσηροί εγκέφαλοι τέτοιων σχεδιασμών δεν θα πετύχουν τους στόχους τους».

«Η καταδίκη κάθε απόπειρας και εγκληματικής ενέργειας που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών, τη δημόσια τάξη και μπορεί να πλήξει το κύρος και τη διεθνή εικόνα της χώρας πρέπει να είναι απόλυτη και αυστηρή», σημείωσε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Στις ενέργειες αυτές που στόχο έχουν να καλλιεργήσουν κλίμα φόβου στην ελληνική κοινωνία, ταιριάζει μία απάντηση: μηδενική ανοχή στο έγκλημα και σε κάθε μορφή τρομοκρατικής δράσης. Το απαιτεί το σύνολο του ελληνικού λαού», κατέληξε η ανεξάρτητη βουλευτής.

Δημοκρατική Αριστερά: Να ενωθούμε κατά της τρομοκρατίας

Την ανάγκη να ενώσουν όλα τα κόμματα τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά. Όπως αναφέρει: «ο φαύλος κύκλος του αίματος και της βίας από τις τρομοκρατικές ενέργειες πρέπει επιτέλους να κλείσει. Η χώρα βυθισμένη στην κοινωνική και οικονομική κρίση, χτυπημένη από τη φτώχεια και την ανεργία, δεν αντέχει και νέα πλήγματα από τους δήθεν λαϊκούς αγωνιστές. Όλα τα κόμματα και οι φορείς του τόπου πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή