Σε αναζήτηση του μηνύματος

Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2010 12:00
UPD:22/11/2010 12:40

Στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι στραμμένα τα βλέμματα των κομμάτων, τα επιτελεία των οποίων μετρούν νικητές και ηττημένους μετά τις κάλπες της Κυριακής.

A- A A+

Στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι στραμμένα τα βλέμματα των κομμάτων, τα επιτελεία των οποίων μετρούν νικητές και ηττημένους μετά τις κάλπες της Κυριακής. Αποκωδικοποιώντας τα συμπεράσματα του εκλογικού αποτελέσματος, τα δύο μεγάλα κόμματα διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τα μηνύματα της χθεσινής αναμέτρησης, ενώ προβληματισμό γεννά το ποσοστό αποχής, που άγγιξε το 40%.

Γ. Παπανδρέου: «Συνεχίζουμε τη δουλειά μας»

WWW.PRIMEMINISTER.GR
Δήλωση Γ. Παπανδρέου από το Μέγαρο Μαξίμου

Δήλωση Γ. Παπανδρέου από το Μέγαρο Μαξίμου

«Φρένο» στο σενάριο των εθνικών εκλογών έβαλε με δήλωσή του λίγο μετά την ανακοίνωση της πρώτης επίσημης πρόβλεψης για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κλείνοντας έτσι μια συζήτηση που είχε αναχθεί προεκλογικά ως το κύριο διακύβευμα της κάλπης.

«Από αύριο συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Η αλλαγή δεν είναι εύκολη διαδικασία, αλλά για αυτή την αλλαγή μάς έφερε πριν από ένα χρόνο ο λαός στην εξουσία και σήμερα επιβεβαίωσε ότι αυτή την αλλαγή επιθυμεί», υπογράμμισε, δίνοντας οριστική απάντηση στο ερώτημα για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Απεύθυνε μάλιστα ενωτικό κάλεσμα, τονίζοντας ότι «η προσπάθεια είναι εθνική και όλοι μπορούν και πρέπει δημιουργικά να συμβάλουν στον αγώνα για να φύγουμε από την κρίση». «Δεν χωρούν πια μικροκομματικές αντιλήψεις», σημείωσε και ζήτησε ενότητα και εθνική αλληλεγγύη «για να πετύχουμε τους στόχους μας». «Περιθώρια υπαναχωρήσεων δεν υπάρχουν. Προχωράμε, δεν σταματάμε. Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Δεν υπάρχουν και μαγικές συνταγές. Εδώ είμαστε να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Είναι ο μόνος δρόμος για να σώσουμε την πατρίδα», ανέφερε.

Αντώνης Σαμαράς: Αίτημα του λαού η αλλαγή πολιτικής

NET
«Η αναγεννημένη Ν.Δ. πέτυχε τους στόχους της»

«Η αναγεννημένη Ν.Δ. πέτυχε τους στόχους της»

Αίτημα του λαού είναι η αλλαγή πολιτικής, για να βγούμε από την κρίση με ανάπτυξης, τόνισε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς, εκτιμώντας πως η αναγεννημμένη ΝΔ πέτυχε τους στόχους της. «Προσφέρουμε», είπε, «αξιόπιστη εναλλακτική προοπτική και ελπίδα και πλέον οι Έλληνες ξέρουν πια που να ακουμπήσουν».

Στη δήλωσή του για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι ο λαός τιμώρησε το ΠΑΣΟΚ που πέρυσι τον ξεγέλασε και φέτος επιχείρησε να τον εκβιάσει, ενώ όσοι στήριξαν το μνημόνιο, πήραν το μήνυμά τους.

Εξέφρασε την εκτίμησε ότι με την ψήφο τους «απάντησαν στην κυβέρνηση όλοι εκείνοι που υπέστησαν προσβολές, εκβιασμούς και ανοικτή παραπλάνηση, από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όλοι εκείνοι που ζουν στο φάσμα της ανεργίας και των λουκέτων».

«Όσοι ψήφισαν, στην πλειοψηφία τους, καταδίκασαν την πολιτική του κ. Παπανδρέου και όσοι απείχαν, απέρριψαν τον εκλογικό εκβιασμό του», παρατήρησε ο κ. Σαμαράς.

Ο ελληνικός λαός αποδοκίμασε την πολιτική του μνημονίου και τιμώρησε το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως το εκβιαστικό δίλημμα του Πρωθυπουργού δεν κατάφερε να δώσει στο ΠΑΣΟΚ τη «λευκή επιταγή» που επιζητούσε.

Η ΝΔ, υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, προηγείται στις περισσότερες περιφέρειες και δήμους και εκτίμησε πως το μήνυμα των εκλογών θα ολοκληρωθεί στο β’ γύρο.

Υποστήριξε ακόμη πως η ΝΔ κατάφερε να εκμηδενίσει τη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ μέσα σε ένα μόλις χρόνο από τη μεγάλη ήττα του 2009, υπογραμμίζοντας πως ποτέ δεν υπήρξε τέτοια ολική επαναφορά για κόμμα αντιπολίτευσης μέσα σε ένα χρόνο. Τα αποτελέσματα αυτά, συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ, έδωσαν μηνύματα και σε μας, μόνο που εμείς έχουμε ανοικτά τα αυτιά μας, παρατήρησε.

Αλέκα Παπαρήγα: Σε ανοδική πορεία το ΚΚΕ

Σαφώς ικανοποιημένη για το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Νοεμβρίου εμφανίστηκε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στις δηλώσεις που έκανε από τον Περισσό.

Όπως εκτίμησε, το ΚΚΕ βρίσκεται σε μεγάλη ανοδική πορεία, με βάση τα ποσοστά που συγκεντρώνει σε όλη την Ελλάδα η «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνοντας μάλιστα ότι σε πανελλαδικό επίπεδο το ποσοστό του κόμματος προσεγγίζει το 12%.

«Εμείς», είπε η κ. Παπαρήγα, «δεν είπαμε προεκλογικά ότι η ψήφος είναι αυτοδιοικητική, αλλά πολιτική και αυτό μας ικανοποιεί και μας δικαιώνει».

Αναφερόμενη εξάλλου τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, η κ. Παπαρήγα παρατήρησε πως ο κ. Παπανδρέου ή δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να καταλάβει τίποτα από το εκλογικό αποτέλεσμα που καταδίκασε το ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα δεν ενίσχυσε τη ΝΔ, ώστε να επαίρεται ότι ο αντιμνημονιακός της αγώνας δικαιώθηκε - αγώνα τον οποίο χαρακτήρισε ούτως ή άλλως κάλπικο.

Απευθυνόμενη σε όσους επέλεξαν την αποχή, η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως πρέπει να ξανασκεφθούν την επιλογή τους και να μετατρέψουν την οργή τους σε ενεργητική στάση μέσα στο κίνημα.

Όσο για τη στάση του ΚΚΕ στο δεύτερο γύρο, η κ. Παπαρήγα επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να διευρυνθεί η δυναμική του πρώτου γύρου και να καταψηφιστούν τα δύο μεγάλα κόμματα, αφού δεν πρόκειται να αλλάξουν. Ο λαός, τόνισε, πρέπει να κοιτάξει μπροστά και τα δύο μεγάλα κόμματα ας ρυθμίσουν μεταξύ τους τον συσχετισμό.

Γ. Καρατζαφέρης: Ώρα για περισσότερη σοβαρότητα

Ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού εγκλωβίστηκε στο εκφοβιστικό δίλημμα του Πρωθυπουργού», εκτίμησε -σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών- ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του γιατί – όπως είπε - ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός διατήρησε τις δυνάμεις του ή τις αύξησε σε ορισμένες περιφέρειες, ενώ αναφέρθηκε και στις καλές επιδόσεις των υποψηφίων που κατέβηκαν στις εκλογές με τη κοινή στήριξη ΝΔ – ΛΑΟΣ. «Αυτό είναι ένα μήνυμα που κάποιοι δεν το έχουν αποκωδικοποιήσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καρατζαφέρης, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ βγαίνει μεν πρώτη δύναμη, αλλά είναι «καίρια τραυματισμένο».

Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να βλέπουμε πέρα από τον δεύτερο γύρο και τάχθηκε εκ νέου υπέρ της σύστασης μιας οικουμενικής κυβέρνησης, παραπέμποντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός περί εθνικής συνεννόησης. «Είναι ευκαιρία να δείξουμε περισσότερη σοβαρότητα και λιγότερη αντιπαλότητα», τόνισε.

Αλ. Τσίπρας: Ο Πρωθυπουργός δεν έλαβε το μήνυμα της κάλπης

«Ο πρώτος γύρος αποκαλύπτει τη μεγάλη κρίση του πολιτικού μας συστήματος. Η πρωτοφανής αποχή από την κάλπη είναι ένα μήνυμα που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά από όλους και εμείς το λαμβάνουμε. Δεν το έλαβε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι θα συνεχίσει την πολιτική του Μνημονίου», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά, επεσήμανε ότι «παρά την πολυσδιάσπαση κατέγραψε θετικά την παρουσία της σε ολόκληρη την Ελλάδα»

«Για εμάς ο πρώτος γύρος των εκλογών είναι η αρχή ενός καινούργιου κύκλου... Στόχος μας είναι η οικοδόμηση μιας ευρείας συμμαχίας που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών. Στόχος μας είναι να εργαστούμε για την απαλλαγή από το Μνημόνιο. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, είμαστε βέβαιοι ότι θα αναγεννήσουμε την ελπίδα», κατέληξε.

Φ. Κουβέλης: Πουσήμαντο μήνυμα για την ασκούμενη πολιτική

Πολυσύνθετο όσον αφορά την ασκούμενη πολιτική χαρακτήρισε των μήνυμα των εκλογών ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. «Το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι πολυσήμαντο και κυρίως αφορά την ασκούμενη πολιτική. Μια πολιτική η οποία σωρεύει βάρη στις πλάτες των οικονομικών ασθενέστερων αυτού του τόπου. Ένα πολιτικό σύστημα το οποίο δείχνει να είναι αμήχανο να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση με την παρουσία του ΔΝΤ και του Μνημονίου το οποίο έχει προσθέσει αφόρητες επιβαρύνσεις στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε μιλώντας στο naftemporiki.gr ο κ. Φώτης Κουβέλης.

NAFTEMPORIKI.GR

Αναφερόμενος στο δίλημμα που έθεσε ο Πρωθυπουργός, επεσήμανε ότι επρόκειτο για «ένα δίλημμα αποπροσανατολιστικό για τα προβλήματα της χώρας» και τόνισε ότι «το πολιτικό σύστημα το οποίο αποσυντίθεται πρέπει να ανασυνθεθεί με όρους κοινωνίας».

Σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατική Αριστερά σημείωσε ότι είναι αν και ένα κόμμα μόλις τεσσάρων μηνών, «έχει σημαντική την καταγραφή του στις αυτοδιοικητικές αυτές εκλογές. Είναι ένα κόμμα παρών σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε όλη την Περιφέρεια. Από εκεί και πέρα η ευθύνη όλων είναι ευθύνη απέναντι στη χώρα, στην κοινωνία και στους πολίτες και η Δημοκρατική Αριστερά αυτή την ευθύνη την έχει αναλάβει από την ημέρα που δημιουργήθηκε».

Ικανοποίηση στο επιτελείο της Ντ. Μπακογιάννη

Ικανοποίηση επικρατεί στο επιτελείο της Ντόρας Μπακογιάννη, την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών, το οποίο τονίζει πως ο στόχος επετεύχθη. Η ανεξάρτητη βουλευτής έκανε λόγο για σαφές αποτέλεσμα και επεσήμανε ότι οι πολίτες αποδοκίμασαν τη νοοτροπία, τις πρακτικές και τις στρατηγικές επιλογές των κομματικών ηγεσιών. Δήλωσε ότι οι κομματικές ηγεσίες επέλεξαν να θέσουν κομματικά διλήμματα και πήραν πολιτική απάντηση από την κάλπη.

«Το μήνυμα της κάλπης ήταν η απόρριψη» συνέχισε, και ανέφερε ότι 1.100.000 λιγότεροι άνθρωποι απ' ό,τι είχαν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν χθες καθώς και 550.000 λιγότεροι νεοδημοκράτες από που είχαν ψηφίσει στις εθνικές εκλογές του 2009. «Η κοινωνία απαιτεί εθνική συνεννόηση, ειλικρίνεια, και πάνω απ' όλα δράση. Θέλει δράση και θέλει να δει αποτελέσματα. Νοιώθω ανθρώπινα την ανάγκη να ευχαριστήσω τους συμπατριώτες μου στην Κρήτη για το μήνυμα το οποίο έστειλαν. Ένα μήνυμα ότι κάτι καινούργιο γεννιέται και πάει σε ολόκληρη την Ελλάδα» κατέληξε.

Την ίδια ώρα οι άνθρωποι του επιτελείου του υποψήφιου για την περιφέρεια Κρήτης Δ. Γιαννουλάκη, τον οποία στήριξε η κ. Μπακογιάννη, επισημαίνουν ότι το ποσοστό που έλαβε, τους επιτρέπει να βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον και επιβεβαιώνει ότι ένα τμήμα του εκλογικού σώματος έχει αποφασίσει να γυρίσει την πλάτη του στα δύο μεγάλα κόμματα.

Πρωταγωνίστρια η αποχή

Η μεγάλη αποχή των πολιτών ήταν, κατά κοινή ομολογία, το πρώτο μήνυμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Η αποχή πρέπει όλους μας να μας προβληματίσει, σημείωσε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, το γεγονός αυτό προβληματίζει το ΠΑΣΟΚ ωστόσο όπως υποστήριξε, «δεν πέρασε στο εκλογικό σώμα η αντιμνημονιακή φρενίτιδα».

Το πρώτο μήνυμα το οποίο μοιάζει ξεκάθαρο είναι το μήνυμα της αποχής, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Ανάλογη εκτίμηση έκανε και ο Παναγιώτης Φασούλας, ο οποίος υποστήριξε πως ο κόσμος γυρνάει την πλάτη στο σημερινό πολιτικό σύστημα. Και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά μίλησε για αρκετά μεγάλο ποσοστό αποχής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος σημείωσε πως η αποχή είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, εκτιμώντας πως δεν πρόκειται για στάση αδιαφορίας, αλλά αντίθετα έχει έντονο πολιτικό περιεχόμενο.

Μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα χαρακτήρισε ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, τα υψηλά ποσοστά αποχής.

«Η αποχή δείχνει ότι ο κόσμος δεν πείθεται πλέον. Πρέπει να προβληματίσει τον πολιτικό κόσμο» δήλωσε από την πλευρά του στο naftemporiki.gr ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Κυριάκος Βελόπουλος. Είναι ένα μήνυμα απογοήτευσης και δυσαρέσκειας, ειδικά προς την κυβέρνηση που συνέδεσε αυτές τις εκλογές με ψήφο εμπιστοσύνης, τόνισε.

Το κλίμα αυτό επιβεβαίωσε και ο πολιτικός αναλυτής Γιώργος Σεφερτζής, μιλώντας στο naftemporiki.gr: «Με την επιφύλαξη του τελικού αποτελέσματος, είναι προφανές ότι η αποχή εγκαθίσταται για τα καλά ως πολιτικό φαινόμενο στη ζωή του τόπου, στέλνοντας ένα δικό της μήνυμα για έναν γενικότερο προβληματισμό» σημείωσε.

«Είναι μάλλον προφανές ότι μπροστά στην αλλαγή των δεδομένων που εμφανίστηκαν στην πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης αποφάσισε να εκφράσει την αμηχανία και την απορία του για την εξέλιξη της αυτοδιοικητικής αναμέτρησης» πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή