Tα ξένα ΜΜΕ για το αποτέλεσμα των εκλογών

Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2010 11:33
UPD:12:37

A- A A+

Στην ανακούφιση ΕΕ, ΔΝΤ και αγορών μετά την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να μην προχωρήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές αναφέρονται τα ξένα ΜΜΕ στα ρεπορτάζ τους για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Το ρίσκο που πήρε ο κ. Παπανδρέου απέδωσε και η προειδοποίησή του έπεισε αρκετούς να στηρίξουν το κόμμα του», αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα.

«Ωστόσο πολλοί ψηφοφόροι απείχαν από τις κάλπες και το αποτέλεσμα σίγουρα δεν εκφράζει ενθουσιώδη επιδοκιμασία του προγράμματος λιτότητας. Η απόφαση να μην προκηρύξει γενικές εκλογές θα ικανοποιήσει το ΔΝΤ και τις αγορές, που ήταν νευρικές μπροστά στο ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα», προσθέτει.

«Αναλυτές υποστήριζαν ότι ο Παπανδρέου έπαιρνε ένα άχρηστο πολιτικό ρίσκο, διακινδυνεύοντας την άνετη πλειοψηφία του και τις πολιτικές ΕΕ/ΔΝΤ τη στιγμή που η Ελλάδα αγωνίζεται να φτάσει δύσκολους στόχους για τη μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού της ελλείμματος», μεταδίδει το Reuters.

«Πολλοί ανακουφίστηκαν το βράδυ της Κυριακής, αλλά είπαν ότι το υψηλό ποσοστό αποχής και η μείωση της ψαλίδας μεταξύ των κυβερνώντων Σοσιαλιστών και της αντιπολίτευσης καταδεικνύουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ρίσκα στο πρόγραμμα του Παπανδρέου», συμπληρώνει το διεθνές πρακτορείο.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός απέσυρε την απειλή του για πρόωρες εκλογές, παρά τις απώλειες που υπέστη το σοσιαλιστικό του κόμμα στις εκλογές της Κυριακής», αναφέρουν στην ανταπόκρισή τους οι Financial Times, προσθέτοντας ότι «υπαινίχθηκε περεταίρω σκληρές μεταρρυθμίσεις στην ανακοίνωση του προϋπολογισμού την επόμενη εβδομάδα».

Στη μεγάλη αποχή αναφέρεται και ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην Αθήνα. «Πολλοί Έλληνες απείχαν και ιδιαίτερα πολλοί νέοι Έλληνες απείχαν από τις κάλπες», όπως λέει.

Ο γερμανικός τύπος διαπιστώνει ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών συνιστά «πλήγμα για τον Παπανδρέου», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το κυβερνών κόμμα διατήρησε την πρώτη θέση.

Η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung δημοσιεύει τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων dpa και εκτιμά ότι οι εκλογές έστειλαν «προειδοποίηση» στον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, καθώς η αναμέτρηση είχε χαρακτήρα βαρόμετρου για τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος στο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης.

«Το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα κέρδισε σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα ελαφρύ προβάδισμα σε σχέση με τη δεξιά αντιπολίτευση στον πρώτο γύρω των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο Γιώργος Παπανδρέου απέκλεισε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών», γράφει η γαλλική Le Monde.

«Από τότε που εξελέγη πριν από ένα χρόνο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αγωνίζεται για να ικανοποιήσει δύο δύσκολους και, όπως φαίνεται, αντικρουόμενους, παράγοντες: τις διεθνείς αγορές και τους Έλληνες. Την Κυριακή, κήρυξε νίκη και στα δύο μέτωπα», γράφουν χαρακτηριστικά οι New York Times, που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες ως «βασικό εμπόδιο» στο δρόμο του κ. Παπανδρέου καθώς «αγωνίζεται να πείσει τον κόσμο ότι είναι ο κατάλληλος για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και το ευρώ να παραμείνει ισχυρό».

«Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές επιβίωσαν μιας σημαντικής δοκιμασίας την Κυριακή, καθώς κέρδισαν μικρή πλειοψηφία στις τοπικές εκλογές που είχαν λάβει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το σκληρό, τριετές πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης», γράφει η Wall Street Journal.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή