Είπαν στο naftemporiki.gr

Κυριακή, 07 Νοεμβρίου 2010 21:02
UPD:08/11/2010 04:02
A- A A+

Τα μηνύματα που εξάγονται από τις πρώτες κάλπες του Καλλικράτη για την τοπική αυτοδιοίκηση, το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και το διακύβευμα που υπερίσχυσε στην κρίση των ψηφοφόρων, σχολιάζουν αποκλειστικά στο naftemporiki.gr , στελέχη των πολιτικών κομμάτων, ακαδημαϊκοί και πολιτικοί αναλυτές.

Θ. Χατζηπαντελής: Ανώριμο να προχωρήσει σε συνεργασίες το κομματικό σύστημα

Στη γεωγραφική διαίρεση που προκύπτει από τις περιφερειακές εκλογές, αλλά και στο ρόλο των μικρότερων κομμάτων, που ενδεχομένως θα αποτελέσουν τους ρυθμιστές του δεύτερου γύρου, αναφέρθηκε o κ. Θεόδωρος Χατζηπαντελής, καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηπαντελής, από τις χθεσινές εκλογές προκύπτει μια εικόνα, όμοια με αυτή που είχαμε συνηθίσει τις προηγούμενες φορές. Σύμφωνα με αυτή, η χώρα διαιρείται σε δύο γεωγραφικά κομμάτια, «με το μεν βόρειο και κεντρικό τμήμα να έχει μια συμπεριφορά και το νότιο και το νησιωτικό μια άλλη».

«Δεν είναι τόσο εύκολο να πει κάνεις με λίγα λόγια τι ακριβώς συμβαίνει. Σε επίπεδο μεν περιφερειακών εκλογών η γεωγραφική διαίρεση είναι εμφανής. Στο επίπεδο των δημοτικών εκλογών κανένας δεν καταφέρνει να κερδίσει με μεγάλη πλειοψηφία και ισχυρή βούληση δήμους που μέχρι πριν από χρόνια ήταν βέβαιο ότι τους κέρδιζε», σημείωσε, καθώς -όπως τόνισε- «με εξαίρεση το Ηράκλειο και την Πάτρα, όλοι οι υπόλοιποι είναι δήμοι που ο πρώτος κερδίζει με ποσοστό κάτω από 40%».

«Όλο αυτό το φαινόμενο», πρόσθεσε, «δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί, ποια θα είναι η τελική του μορφή την επομένη Κυριακή, όπως δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο αυτό και στις περιφερειακές εκλογές γιατί και εκεί δεν έχουμε μια ισχυρή πόλωση, αλλά τη βούληση των άλλων κομμάτων, εκτός των κεντρικών, όσον αφορά το τι θα συμβεί στη συνέχεια».

Ερωτηθείς για το αν εκτιμά ότι θα υπάρξουν ανατροπές κατά τη διεξαγωγή του β’ γύρου, ο κ. Χατζηπαντελής σημείωσε ότι αυτό θα κριθεί τις επόμενες ημέρες, όταν τα υπόλοιπα κόμματα τοποθετηθούν σχετικά. «Αυτή τη στιγμή πάντως βλέπουμε στο βόρειο και κεντρικό κομμάτι να υπερτερεί η ΝΔ και στο νότιο και νησιωτικό να υπερτερεί το ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε.

«Αν οι συμμαχίες των άλλων κομμάτων με αυτά οδηγήσουν σε αλλαγές εσωτερικά στη μία ή άλλη περιοχή θα φανεί», πρόσθεσε, εκφράζοντας πάντως την εκτίμηση ότι «αυτή τη στιγμή το κομματικό και πολιτικό σύστημα δεν έχει την ωριμότητα να προχωρήσει σε συνεργασίες και συνεννοήσεις, οι οποίες θα έχουν κεντρικές πολιτικές και όχι προσωπικές συμμαχίες».

Χρ. Χωμενίδης: H αποχή από την ψηφοφορία δεν είναι επαναστατική πράξη

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υποψήφιοι δήμαρχοι, οι οποίοι δεν ανήκουν σε κόμματα, και συγκεκριμένα ο κ. Γιώργος Καμίνης και ο κ. Γιάννης Μπουτάρης, «μπαίνουν θριαμβευτικά στο δεύτερο γύρο και με τεράστιες αξιώσεις», εξέφρασε ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, μιλώντας στο naftemporiki.gr.

«Αυτό σημαίνει ότι γυρίζει μια σελίδα στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Αν εκλεγούν στο β’ γύρο οι δύο αυτοί άνθρωποι θα είναι ένας κόλαφος του ενεργού πολίτη απέναντι στον επαγγελματία πολιτικό», τόνισε.

Αναφερόμενος στην αποχή, επεσήμανε ότι «επαναστατική πράξη δεν είναι η αποχή από την ψηφοφορία αλλά η αποχή από την πληρωμή των φόρων ή η αποχή από την πληρωμή της ΔΕΗ».

Για το δίλημμα, τέλος, που έθεσε ο Πρωθυπουργός και το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών, υπογράμμισε ότι «αν γίνονταν εκλογές σήμερα ή σε ένα μήνα θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα».

Μ. Αποστολάκη: Οι πολίτες ψήφισαν με ευθύνη

«Οι πολίτες μίλησαν, ψήφισαν με ευθύνη και έστειλαν ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα, το οποίο δεν είναι μονοσήμαντο, είναι ένα μήνυμα που ασφαλώς λέει ναι στην πορεία σταθερότητας της χώρας, ταυτόχρονα όμως είναι και ένα μήνυμα αγωνίας για το μέλλον», υπογράμμισε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιλένα Αποστολάκη.

Αναφερόμενη στη μεγάλη αποχή που καταγράφηκε στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών επεσήμανε: «Πρέπει να σκύψουμε με πολύ μεγάλη προσοχή σε ένα φαινόμενο που αφορά στη δημοκρατία και την αντιπροσωπευτικότητα. Αναφέρομαι στη μεγάλη αποχή, για την οποία το πολιτικό σύστημα πρέπει να δώσει άμεσες, χειροπιαστές και με ουσία απαντήσεις εάν θέλει να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση που είναι μια κατάσταση προβληματική».

Χ. Κουταλάκης: «Νέα περίοδος για την τοπική αυτοδιοίκηση»

Την εκτίμηση ότι με τις σημερινές εκλογές ξεκινά μια νέα περίοδος για την τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, εξέφρασε o Λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπος Κουταλάκης.

Όπως σημείωσε ο κ. Κουταλάκης, αναφερόμενος στη σημασία της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης του Καλλικράτη, «με τους νέους δήμους και τις περιφέρειες τίθενται οι βάσεις για μια νέα αναπτυξιακή προοπτική και την ανάληψη πρωτοβουλιών για το ξεπέρασμα της δυσμενούς οικονομικής κατάσταση που έχουμε περιέλθει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το στοίχημα από εδώ και πέρα είναι «οι νέες τοπικές και περιφερειακές αρχές που θα προκύψουν σήμερα και την επόμενη Κυριακή να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες που τους παρέχει το πρόγραμμα Καλλικράτης, με στόχο την μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου τους».

Ευ. Αντώναρος: Δεν πάει άλλο

«Το μήνυμα της εκλογικής αναμέτρησης είναι ξεκάθαρο. Με αυτήν την πολιτική που εφαρμόζουν εδώ και ένα χρόνο ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, η χώρα δεν έχει προοπτική, δεν πάει άλλο», σχολίασε o Eυάγγελος Αντώναρος.

«Οι Έλληνες πολίτες δεν αντέχουν τη συνεχή αφαίμαξη, τη φοροεισπρακτική επιδρομή χωρίς προοπτική, χωρίς ελπίδα, χωρίς όραμα ανάπτυξης», συμπλήρωσε ο κ. Αντώναρος και κατέληξε: «Το μείγμα πολιτικής πρέπει να αλλάξει, έτσι όπως ζητάνε η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς, με συγκεκριμένα μέτρα ανάπτυξης ώστε να πάει μπροστά ο τόπος, αυτό είναι το μήνυμα που δόθηκε ξεκάθαρα στον κ. Παπανδρέου».

Π. Λαφαζάνης: Μεγάλη ήττα της κυβερνητικής πολιτικής

Για «μεγάλη αποδοκιμασία των κυβερνητικών υποψηφίων ιδιαίτερα στις μεγάλες περιφέρειες και πρώτα από όλα στην Αττική, που μάλλον πρέπει να εκληφθεί ως ήττα της κυβέρνησης και κυρίως ως μια πολύ μεγάλη ήττα της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία αγγίζει τα όρια της συντριβής» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση επεσήμανε ότι δεν επωφελήθηκε από αυτή την ήττα, ενώ πρόσθεσε ότι «ο δικομματισμός για πρώτη φορά καταγράφει τόσο μικρά ποσοστά στη χώρα μας. Βεβαίως μιλάμε πάντα για περιφερειακές εκλογές, αλλά με σαφείς πολιτικές διαστάσεις. ʼAλλωστε τέτοιες διαστάσεις έδωσε και η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και το τελευταίο διάστημα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με εκβιαστικά διλήμματα».

Το αποτέλεσμα για τις δυνάμεις του Συνασπισμού όπως σημείωσε, «δεν μπορεί να θεωρηθεί αρνητικό, παρά το γεγονός ότι ήταν πολυδιασπασμένος ο χώρος με πολλές υποψηφιότητες. Από την επόμενη μέρα πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για μια ευρεία συμπαράταξη των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και μια συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς για μια αποτελεσματική αντεπίθεση».

Ελ. Βόζεμπεργκ: Απερρίφθη το εκβιαστικό δίλημμα

«Το μήνυμα που πρέπει να εισπραχθεί σαφώς από την κυβέρνηση, το οποίο εκπέμπει ο λαός είναι αλλαγή πολιτικής στα οικονομικά πράγματα», δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ.

«Φάνηκε η δυσαρέσκεια του κόσμου, στο μήνυμα το οποίο αποστέλλει, όπως φάνηκε επίσης ότι η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού δεν θέλει εκλογές», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η κ. Βόζεμπεργκ σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός «δεν έλαβε το εκβιαστικό δίλημμα του πρωθυπουργού». Οπως είπε, «φόβισε σε κάποιο βαθμό, αλλά το γεγονός ότι οι δείκτες δείχνουν συντριπτική απόρριψη του ενδεχομένου των εκλογών, δείχνουν μια εσφαλμένη κυβερνητική πολιτική, που μαρτυρά πανικό και τίποτε άλλο».

Φ. Κουβέλης: Mεγάλος νικητής των εκλογών η αποχή

«Ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι η αποχή. Aυτό καταδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο την απαξίωση του πολιτικού συστήματος και την απόσταση των πολιτών από το πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης του τόπου», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1893595 .

Αναφερόμενος στο δίλημμα που έθεσε ο Πρωθυπουργός, επεσήμανε ότι επρόκειτο για «ένα δίλημμα αποπροσανατολιστικό για τα προβλήματα της χώρας» και τόνισε ότι «το πολιτικό σύστημα το οποίο αποσυντίθεται πρέπει να ανασυντεθεί με όρους κοινωνίας».

Γ. Φλέσσας: Το αποτέλεσμα επιτρέπει σε όλους να λένε ότι είναι κερδισμένοι

«Το σημερινό αποτέλεσμα δείχνει ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης των πολιτών. Είναι πολλοί οι πολίτες που επέλεξαν συνειδητά την αποχή, περισσότερο στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και στις άλλες Περιφέρειες», δήλωσε μιλώντας στο naftemporiki.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Civitas, Γιώργος Φλέσσας.

Σύμφωνα με τον κ. Φλέσσα, «είναι ένα αποτέλεσμα που επιτρέπει σε όλους να το ερμηνεύουν όπως θέλουν και να λένε ότι είναι κερδισμένοι. Η κυβέρνηση μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν αποδοκιμάστηκε η πολιτική της, καθώς μειώνονται μεν οι δυνάμεις της αλλά διατηρεί το προβάδισμα. Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι επίσης φανερό ότι δεν αποτελεί αξιόλογη εναλλακτική πρόταση ούτε κερδίζει από τις απώλειες του ΠΑΣΟΚ. Παραταύτα φαίνεται να κερδίζει ορισμένες περιοχές. Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης παραμένουν ζωντανά χωρίς να έχουν κάνει τη διαφορά που θα τους επέτρεπε να θριαμβολογήσουν».

Όπως τόνισε, «το σίγουρο είναι ότι χάνεται μια ακόμη ευκαιρία για τη χώρα μας που βρίσκεται σε πολύ έντονη κρίση, μια ευκαιρία για την αυτοδιοίκηση, καθώς η πολιτικοποίηση των εκλογών δημιουργεί στρεβλώσεις στο σύστημα. Στρεβλώσεις που αναδεικνύουν πρόσωπα μάλλον ακατάλληλα για τα τοπικά ή λιγότερο κατάλληλα για τα τοπικά αξιώματα απ’ ότι αυτά τα οποία προέκυπταν αν οι εκλογές γίνονταν με πλήρη αυτοδιοικητικά κριτήρια».

Κ. Βελόπουλος: Διατήρησα τις δυνάμεις μου

Ικανοποιημένος από τα έως στιγμής στοιχεία για την εκλογική αναμέτρηση εμφανίστηκε o Κ. Βελόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Εγω τουλάχιστον διατήρησα τις δυνάμεις μου απέναντι στον Π. Ψωμιάδη που ήταν το φαβορί, τα πήγα πολύ καλά», σημείωσε ο κ. Βελόπουλος και δήλωσε ιδιαίτερα προβληματισμένος για την αποχή.

«Το ζήτημα είναι η αποχή, που σημαίνει ότι ο κόσμος δεν πείθεται πλέον. Η αποχή πρέπει να προβληματίσει τον πολιτικό κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Γ. Μαγκριώτης: Προβληματίζει η υψηλή αποχή

«Πρέπει να μας προβληματίσει η υψηλή αποχή», δήλωσε στο naftemporiki.gr ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γ. Μαγκριώτης, τονίζοντας πως οι πολίτες έστειλαν μήνυμα τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, αφού είπε μπράβο σε όσους συμμετείχαν στη διαδικασία, πρόσθεσε ότι το κίνητρο κάθε πολίτη που απείχε ήταν διαφορετικό και για αυτό πρέπει να αποκωδικοποιηθεί από όλους. «Είναι ένα μήνυμα, μήνυμα πρώτα για την αντιπολίτευση που ήθελε να αλλάξει το περιεχόμενο των εκλογών και ένα μήνυμα προς εμάς, την κυβέρνηση, για την προσπάθειά μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε εν μέσω κρίσης, έχουμε πάρει δύσκολες αποφάσεις που έχουν πικράνει πάρα πολλούς συμπολίτες μας και έχουν δημιουργήσει ανασφάλεια σε αρκετούς. Αυτό που χρειάζεται είναι σεβασμός στον πολίτη με καθαρή δουλειά», συμπλήρωσε ο κ. Μαγκριώτης.

Καταλήγοντας, ο υφυπουργός σημείωσε πως «τη δεύτερη Κυριακή πρέπει να υπερισχύσουν οι δυνάμεις που πιστεύουν στον Καλλικράτη, για να μη χαθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία για τις τοπικές κοινωνίες και περιφέρειες».

Γ. Κακουλίδης: Β' γύρος με αμιγώς αυτοδιοικητικά κριτήρια

Tην ελπίδα να αναδειχθούν στο β' γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών αμιγώς αυτοδιοικητικά κριτήρια, εξέφρασε ο συγγραφέας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γ. Κακουλίδης.

«Τα αποτελέσματα των εκλογών, όπως τουλάχιστον καταγράφονται ανεπισήμως, δεί2χνουν ότι το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός, τουλάχιστον ως προς την περιφέρεια της Αθήνας, έφερε μάλλον αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Κακουλίδης και πρόσθεσε: «Αν αυτό ισχύσει και επισήμως, αισθάνομαι πως το ενδεχόμενο εκλογών απομακρύνεται και το λέω αυτό γιατί η συζήτηση όλη τον τελευταίο καιρό είχε φύγει από τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης και είχε αναχθεί σε μείζον θέμα της κεντρικής πολιτικής».

«Αυτό που ελπίζω είναι πραγματικά όμως τα κριτήρια τα οποία στο δεύτερο τουλάχιστον γύρο θα αναδειχθούν θα είναι αμιγώς αυτοδιοικητικά, γιατί κακά τα ψέματα, πέρα από το δίλημμα εκλογές όχι εκλογές μνημόνιο όχι μνημόνιο, αυτές οι εκλογές ήταν αυτοδιοικητικές και από αυτές αναμένουμε μέσα στο νέο σχέδιο καλλικράτης να έχουμε ανθρώπους που ξέρουν τη δουλειά για να διαχειριστούν τα θέματα των δήμων και των περιφερειών για το καλό όλων των πόλεων και της υπαίθρου της χώρας μας», σημείωσε ο Γιάννης Κακουλίδης.

Γ. Σεφερτζής: Η αποχή στέλνει το δικό της μήνυμα

«Με την επιφύλαξη του τελικού αποτελέσματος, είναι προφανές ότι η αποχή εγκαθίσταται για τα καλά ως πολιτικό φαινόμενο στη ζωή του τόπου, στέλνοντας ένα δικό της μήνυμα για έναν γενικότερο προβληματισμό», δήλωσε στο naftemporiki.gr ο πολιτικός αναλυτής Γιώργος Σεφερτζής.

«Είναι μάλλον προφανές ότι μπροστά στην αλλαγή των δεδομένων που εμφανίστηκαν στην πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης αποφάσισε να εκφράσει την αμηχανία και την απορία του για την εξέλιξη της αυτοδιοικητικής αναμέτρησης», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς