Boλές επιστημόνων στους αμφισβητίες της κλιματικής αλλαγής

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010 10:15
UPD:10:16

A- A A+

Εκστρατεία με στόχο τους αμφισβητίες της κλιματικής αλλαγής αρχίζουν εκατοντάδες επιστήμονες οι οποίοι μέχρι πρότινος παρέμεναν συνήθως αμέτοχοι σε τέτοιες συζητήσεις με πολιτική χροιά.

Στον απόηχο της επικράτησης των Ρεπουμπλικανών στην αμερικανική Βουλή, τα μέλη της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικών επιμένουν ότι η απόφασή τους δεν σχετίζεται με τις πολιτικές εξελίξεις, όμως η χρονική στιγμή που επέλεξαν για να υψώσουν τη φωνή τους μόνο τυχαία δεν θεωρείται, καθώς οι απόπειρες του Μπαράκ Ομπάμα να επιβάλει βαριά πρόστιμα στους μεγάλους ρυπαντές φαντάζουν πλέον καταδικασμένες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σχεδόν οι μισοί από τους νέους βουλευτές των Ρεπουμπλικανών δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ σε ποσοστό 86% λένε ότι είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο για το κλίμα αποφέρει κέρδη για την κυβέρνηση. Σε αυτό το... εχθρικό κλίμα, κι ενώ οι απόψεις αυτές κερδίζουν έδαφος για αρκετούς λόγους, περίπου 40 επιστήμονες συγκρότησαν «ομάδα ταχείας επέμβασης» που με συνεντεύξεις και παρεμβάσεις θα επιχειρήσει, όπως οι ίδιοι λένε, να διορθώσει την παραπληροφόρηση σχετικά με την υπερθέρμανση. «Δεν συγκροτήσαμε μια τέτοια ομάδα για να καταφερθούμε εναντίον των αμφισβητιών της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο επικεφαλής τους, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, Τζον Έιμπραμ. «Αν όμως τεθεί ένα επιχείρημα που υποδηλώνει αμφισβήτηση και δεν συμφωνεί με την επιστήμη, θα το αντικρούσουμε».

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι το ρήγμα μεταξύ των πεποιθήσεων της πλειοψηφίας των επιστημόνων και της αμερικανικής Κοινής Γνώμης γύρω από την κλιματική αλλαγή είναι τεράστιο. «Το 97% των κορυφαίων επιστημόνων συμφωνούν μεταξύ τους, όμως το κοινό είναι διχασμένο, 50-50», είπε ο Έιμπραμ. Ενδεικτικά ήταν τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου Γέιλ: το 50% των Αμερικανών συμφωνούσαν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλείται εν μέρει λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που δήλωναν ότι πρόκειται για κάτι... καλό.

«Ετοιμοπόλεμοι» εν όψει της συνόδου στο Κανκούν

Εξάλλου, όπως έκαναν και πέρυσι στην Κοπεγχάγη, 700 επιστήμονες της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικών δηλώνουν έτοιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και να παράσχουν διευκρινίσεις κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στο Κανκούν, που ξεκινά στα τέλη του μήνα.

«Η επιστήμη της κλιματικής αλλαγής, ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες δέχονται επίθεση από μια καλά ενορχηστρωμένη και καλά «λαδωμένη» εκστρατεία παραπληροφόρησης», δήλωσε στους New York Times o Σκοτ Μάντια του Τοπικού Κολλεγίου της κομητείας Σάφολκ, ο οποίος μετέχει στην πρωτοβουλία. «Η καλύτερη άμυνα απέναντι σε αυτήν την αντι-επιστημονική επίθεση είναι να διασφαλίσουμε ότι το σωστό μήνυμα φθάνει στο ευρύ κοινό.»

Αρνούνται να συμμετάσχουν στην εκστρατεία

Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που προτίμησαν την αποχή από οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία. Η Τζούντιθ Κάρι, επικεφαλής της Σχολής Επιστημών της Γης και της Ατμόσφαιρας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια είναι μία από αυτούς. «Οι διαφωνίες μεταξύ επιστημόνων πάνω σε ένα περίπλοκο θέμα όπως η κλιματική αλλαγή θα συνεχίζονται εσαεί και έτσι πρέπει να γίνεται», λέει. «Οι διαφωνίες πυροδοτούν επιστημονική πρόοδο και το να προσπαθείς να τις αποτρέψεις επειδή ανησυχείς ότι θα αμβλύνουν την πολιτική βούληση να αναληφθεί δράση πάνω στην πολιτική που υπερασπίζεσαι είναι κακό τόσο σε επίπεδο επιστήμης όσο και σε επίπεδο πολιτικής».

Επιστήμονες όπως η Κάρι θεωρούν πως ο μόνος τρόπος να αντιστραφεί το κλίμα είναι να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στην επιστημονική έρευνα. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ξέσπασε σκάνδαλο, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στα οποία επιστήμονες δήλωναν ανίκανοι να εξηγήσουν την παροδική επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη...

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή