Την αρνητική πρωτιά του ρυπαντή αποδέχεται ανοιχτά η Κίνα

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010 00:32
A- A A+

Δεν πρόκειται για «καινούρια» είδηση. Οι επιστήμονες το γνωρίζουν εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια: η Κίνα είναι πλέον ο υπ’ αριθμόν ένα ρυπαντής παγκοσμίως, παράγοντας περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η είδηση είναι ότι το - παραδοσιακά προσεκτικό και συγκρατημένο σε τέτοια ζητήματα - Πεκίνο το παραδέχθηκε ανοιχτά.

Η παραδοχή ήρθε διά στόματος του επικεφαλής της κινεζικής διαπραγματευτικής ομάδας για θέματα περιβάλλοντος, Ζιε Ζενχούα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο, παραμονές της αναχώρησής του για το Κανκούν, όπου σε λίγες μέρες ξεκινά η σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. «Αυτή τη στιγμή είμαστε πρώτοι στον κόσμο σε ό,τι αφορά την ποσότητα εκπομπών που παράγουμε», είπε ο Ζιε. Αναφερόμενος προφανώς στις Ηνωμένες Πολιτείες, έσπευσε να συμπληρώσει ότι οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν στις μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή εκπομπών, καθώς αυτές είναι που συμβάλλουν περισσότερο στη συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου. Είπε πως θα πρέπει να αφήσουν περιθώριο στις φτωχότερες χώρες να ενισχύσουν τις οικονομίες τους και... τις εκπομπές τους. «Η Κίνα κάνει βήματα στην κατεύθυνση της κορύφωσης (των εκπομπών της) όσο το δυνατόν νωρίτερα», κατέληξε ο Κινέζος αξιωματούχος.

Πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η Κίνα ευθύνεται για το 22% των εκπομπών του θερμοκηπίου, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν με ποσοστό που πλησιάζει το 20%. Ινδία και Ρωσία ευθύνονται για ποσοστό 5% η καθεμιά.

Πρωτιά και στον τομέα της καθαρής ενέργειας

Οι δηλώσεις του Ζιε Ζενχούα καταδεικνύουν ότι η Κίνα έχει επίγνωση του ρόλου της, κάτι ωστόσο που φαίνεται και από τις επενδύσεις που έχει κάνει εσχάτως στην καθαρή τεχνολογία. Πριν από λίγους μήνες, οι Κινέζοι ξεπέρασαν τους Αμερικανούς και σε αυτόν τον τομέα για πρώτη φορά μέσα σε μία πενταετία, όπως επιβεβαίωσε και έρευνα της Pew Charitable Trusts. «Εάν οι αμερικανικές πολιτικές δεν αλλάξουν προκειμένου να επιτρέψουν περισσότερες επενδύσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χάσουν την ευκαιρία να ηγηθούν της εξαπλούμενης βιομηχανίας της καθαρής ενέργειας», λέει η διευθύντρια προγραμμάτων της Pew Φίλις Κατίνο.

Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια, η Κίνα είναι ο νο. 1 κατασκευαστής ηλιακών συλλεκτών για φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ πλέον ηγείται και στον τομέα της παραγωγής ανεμογεννητριών. Επιπλέον, η κινεζική ηγεσία έχει ανακοινώσει σχέδιο έως το 2020 το 15% των ενεργειακών αναγκών της χώρας να καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή