Στροφή στη γεωμηχανική εξετάζει ο ΟΗΕ;

Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010 15:58

Ακόμη και την τοποθέτηση... κατόπτρων στο Διάστημα φαίνεται πως εξετάζουν πλέον στα Ηνωμένα Έθνη εν όψει διαφαινόμενης αποτυχίας και των συνομιλιών για την κλιματική αλλαγή στο Κανκούν.

A- A A+

Ακόμη και την τοποθέτηση... κατόπτρων στο Διάστημα φαίνεται πως εξετάζουν πλέον στα Ηνωμένα Έθνη εν όψει διαφαινόμενης αποτυχίας και των συνομιλιών για την κλιματική αλλαγή στο Κανκούν.

Μιλώντας από το βήμα της συνόδου, ο επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστής με τα αρχικά IPCC, είπε ότι η επόμενη έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα δεν θα εξετάζει απλώς την απειλή της ανόδου των θερμοκρασιών, αλλά θα διερευνά και τις πιθανές μεθόδους της γεωμηχανικής που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την ανάσχεση αυτής της τάσης. Η δήλωση του Ραχέντρα Πασόρι ερμηνεύεται ως έμμεση παραδοχή μελών της επιστημονικής κοινότητας - και προφανώς τουλάχιστον μιας μερίδας αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών- ότι παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν θα επιτευχθεί.

Οι προσδοκίες είναι εξαιρετικά χαμηλές, αφού ήδη εδώ και μήνες αξιωματούχοι του οργανισμού και των χωρών από τις οποίες εξαρτάται η επιτυχία μιας παγκόσμιας «συνταγής» για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, υποβάθμιζαν τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας στο Κανκούν. Υπενθυμίζεται ότι βασικός ρόλος της IPCC είναι να θέσει τις επιστημονικές βάσεις των συνομιλιών.

Ο Δρ. Πασόρι προειδοποίησε ότι εάν η παραγωγή εκπομπών ρυπογόνων αερίων συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, οι καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης θα γίνουν αισθητές μέσα στην επόμενη πεντηκονταετία. Η απειλή, τόνισε, είναι τόσο μεγάλη που η πέμπτη έκθεση αξιολόγησης της IPCC, η οποία θα παρουσιαστεί το 2014, θα εξετάζει «επιλογές γεωμηχανικής». «Η AR5 (η 5η έκθεση) επεκτάθηκε ώστε στο μέλλον να επικεντρωθεί σε ζητήματα όπως ο ψεκασμός νεφών και σε θέματα γεωμηχανικής και βιωσιμότητας».

Να σημειωθεί ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν μορατόριουμ για την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη «λύση» της γεωμηχανικής, εν μέσω φόβων ότι τυχόν εφαρμογή μεθόδων όπως ο ψεκασμός των νεφών και των ωκεανών, η τοποθέτηση κατόπτρων στο Διάστημα ή η δημιουργία ηφαιστείων στο όνομα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις. Φαίνεται όμως πως στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών υπάρχουν πολλοί που τάσσονται υπέρ της διερεύνησης άλλων επιλογών... Μάλιστα, σε λίγους μήνες, επιστήμονες θα συναντηθούν στο Περού υπό την αιγίδα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή με θέμα συζήτησης τη γεωμηχανική.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή