Πρότυπο επιστημονικό ίδρυμα ιδρύουν NASA και Google

Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2009 11:47
A- A A+

Μια μοναδική σχολή όπου θα παραδίδονται μαθήματα τεχνητής νοημοσύνης, νανοτεχνολογίας και βιοτεχνολογίας σχεδιάζουν να ιδρύσουν από κοινού ΝASA και Google.

Η σχολή θα δεχθεί τους πρώτους 30 μαθητές το καλοκαίρι, αναφέρει η εφημερίδα The Guardian. Επικεφαλής του Singularity University θα τεθεί ο Αμερικανός εφευρέτης Ρέι Κουρτσβάιλ, γνωστός για τη μάχη που δίνει με το χρόνο και τις τεχνικές που έχει αναπτύξει με στόχο την κατάκτηση της αιωνιότητας.

Η ιδέα ξεκίνησε δύο χρόνια νωρίτερα, όταν ο κ. Κουρτσβάιλ είχε έρθει σε επαφή με τον Ελληνοαμερικάνο Πέτρο Διαμαντίδη, πρόεδρο του οργανισμού X Prize Foundation που προσφέρει βραβεία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για καινούργιες τεχνολογικές εφευρέσεις. Το πρωτοποριακό ίδρυμα θα χρηματοδοτήσουν ο κ. Διαμαντίδης και ο συνιδρυτής της Google Λάρι Ράιτζ. Η Google έχει ήδη διαθέσει ένα εκατομμύριο δολάρια, ενώ αρκετές ακόμη κορυφαίες επιχειρήσεις σκοπεύουν να στηρίξουν τη λειτουργία του με 250.000 δολάρια.

«Ένας από τους στόχους του πανεπιστημίου είναι η εις βάθος έρευνα των εν λόγω ραγδαία αναπτυσσόμενων τεχνολογιών, η συσχέτιση αυτών μεταξύ τους, καθώς και η εφαρμογή των ιδεών αυτών για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων» που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως οι κλιματικές αλλαγές, η φτώχια, η πείνα και οι ασθένειες, επισημαίνει ο κ. Κουρτσβάιλ.

Η NASA δέχθηκε να παραχωρήσει στο νέο «σχολειό των επιστημών» τα κτήριά της στο Ames Research Centre του Moffett Field, τα οποία γειτονεύουν με Αμερικανούς γίγαντες της τεχνολογίας, όπως η Google, η Yahoo, η Intel Corp και η Cisco Systems. Το κόστος παρακολούθησης ενός κύκλου μαθημάτων εννέα εβδομάδων στο Singularity University θα ανέρχεται στα 25.000 ευρώ, συμπληρώνει η βρετανική εφημερίδα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή