Κόσμος
Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2009 11:47

Πρότυπο επιστημονικό ίδρυμα ιδρύουν NASA και Google

Μια μοναδική σχολή όπου θα παραδίδονται μαθήματα τεχνητής νοημοσύνης, νανοτεχνολογίας και βιοτεχνολογίας σχεδιάζουν να ιδρύσουν από κοινού ΝASA και Google.

Μια μοναδική σχολή όπου θα παραδίδονται μαθήματα τεχνητής νοημοσύνης, νανοτεχνολογίας και βιοτεχνολογίας σχεδιάζουν να ιδρύσουν από κοινού ΝASA και Google.

Η σχολή θα δεχθεί τους πρώτους 30 μαθητές το καλοκαίρι, αναφέρει η εφημερίδα The Guardian. Επικεφαλής του Singularity University θα τεθεί ο Αμερικανός εφευρέτης Ρέι Κουρτσβάιλ, γνωστός για τη μάχη που δίνει με το χρόνο και τις τεχνικές που έχει αναπτύξει με στόχο την κατάκτηση της αιωνιότητας.

Η ιδέα ξεκίνησε δύο χρόνια νωρίτερα, όταν ο κ. Κουρτσβάιλ είχε έρθει σε επαφή με τον Ελληνοαμερικάνο Πέτρο Διαμαντίδη, πρόεδρο του οργανισμού X Prize Foundation που προσφέρει βραβεία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για καινούργιες τεχνολογικές εφευρέσεις. Το πρωτοποριακό ίδρυμα θα χρηματοδοτήσουν ο κ. Διαμαντίδης και ο συνιδρυτής της Google Λάρι Ράιτζ. Η Google έχει ήδη διαθέσει ένα εκατομμύριο δολάρια, ενώ αρκετές ακόμη κορυφαίες επιχειρήσεις σκοπεύουν να στηρίξουν τη λειτουργία του με 250.000 δολάρια.

«Ένας από τους στόχους του πανεπιστημίου είναι η εις βάθος έρευνα των εν λόγω ραγδαία αναπτυσσόμενων τεχνολογιών, η συσχέτιση αυτών μεταξύ τους, καθώς και η εφαρμογή των ιδεών αυτών για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων» που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως οι κλιματικές αλλαγές, η φτώχια, η πείνα και οι ασθένειες, επισημαίνει ο κ. Κουρτσβάιλ.

Η NASA δέχθηκε να παραχωρήσει στο νέο «σχολειό των επιστημών» τα κτήριά της στο Ames Research Centre του Moffett Field, τα οποία γειτονεύουν με Αμερικανούς γίγαντες της τεχνολογίας, όπως η Google, η Yahoo, η Intel Corp και η Cisco Systems. Το κόστος παρακολούθησης ενός κύκλου μαθημάτων εννέα εβδομάδων στο Singularity University θα ανέρχεται στα 25.000 ευρώ, συμπληρώνει η βρετανική εφημερίδα.